Asi žiadny iný festival na svete sa nemôže pochváliť tým, že v jeho programe sa objavili Winnetou, Frodo z Pána prsteňov aj elektronická legenda The Prodigy. Kým v minulých rokoch boli najprekvapujúcejšími menami spomenuté filmové hviezdy (Pierre Brice a Elijah Wood), tentokrát organizátori príjemne šokovali výberom hudobného headlinera.

Najstarší open-air festival u našich západných susedov, prezývaný tiež Český Woodstock, totiž obvykle láka skôr na generačne starších headlinerov. Minulý rok bola hlavnou hviezdou Patti Smith, rok predtým John Mayall či Natacha Atlas, v roku 2012 John Cale a v roku 2011 Iggy Pop s kapelou The Stooges. Teraz organizátori kultového festivalu spolu s dátumom konania - od 20. do 23. augusta - oznámili aj meno headlinera, ktorý prinesie asi najagresívnejšiu šou, akú kedy návštevníci tohto mierumilovného podujatia zažili.

"S topením snehu v horách vybubnovávame, že do nášho údolia prídu The Prodigy. Táto kultová kapela, ktorá predbehla svoju dobu, bude vyvrcholením tohtoročného stretnutia a jeho šamanskou a divokou bodkou. S Prodigy festival opäť posúva svoje hranice a rozširuje svoj záber. Možno je to pro niekoho prekvapujúce, ale veríme, že si ich rytmy zaryté v srdciach budú mnohí odvážať do svých domovov po celej republike a aj za jej teritóriá ešte dlho po ich odznení," hovorí zakladateľ festivalu Martin Věchet alias Geronimo.

organizátori festivalu Trutnoff Zdroj: Trutnoff / ProMusic

Najdrahšia kapela v histórii festivalu

Kapela už o pár dní, 30. marca, vydáva po šiestich rokoch nový album s názvom The Day Is My Enemy. Pilotný singel Nasty je už teraz predurčený stať sa jasným koncertným hitom, ale ani ostatné doposiaľ zverejnené skladby za ňou nezaostávajú. "Z nových nahrávok je cítiť návrat ku koreňom a sú tak energicky tvrdé, že Krakonošovi v horách asi naozaj bude veľmi dlho pískať v ušiach. Sám sa teším," priznáva Geronimo. "Elektronickí priekopníci Prodigy prišli s inovatívnym zvukom v dobe, keď sa mnohým o elektronike takto skĺbenej so živými nástrojmi a drsným zvukom mohlo iba snívať," dopĺňa zakladateľ festivalu, ktorého prvé ročník v roku 1987 rozháňala Štátna bezpečnosť.

Podľa Věcheta sú The Prodigy najdrahšou kapelou, akú program doteraz ponúkol. Kapela v lete zahrá na veľkých prestížnych festivaloch v Európe a Ázii, a tak bude zrejme aj pre ňu zaujímavým zážitkom, keď na sklonku prázdnin zavíta pod hory na Trutnoff Open Air Festival. Vystúpenie jednej z najvplyvnejších elektronických kapie histórie môže byť predzvesťou toho, akými ďaľšími cestami by sa mohol legendárny festival do budúcna uberať. "Šamani z Prodigy budú aj testom, že či je vôbec areál parku Bojiště schopný privítať väčšie kapely a privítať širšie publikum. Mestský lesopark, kde stojí hlavné pódium, totiž tvorí len štvrtinu celého festivalového územia, ktorého zostávajúce tri štvrtiny trutnovská radnica určila do priemyslovej zóny k zastavaniu," uzatvára Marta "Indiánka" Věchetová.


The Prodigy vznikli v roku 1990. Vo formácii pôsobia Liam Howlett, Keith Flint a Maxim Reality. Na konte majú albumy Experience (1992), Music For The Jilted Generation (1994), The Fat Of The Land (1997), Always Outnumbered, Never Outgunned (2004) a Invaders Must Die (2009). Medzi najväčšie hity skupiny patria skladby ako No Good (Start The Dance), Voodoo People, Firestarter, Breathe, Smack My Bitch Up či Omen.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Michal Očovan z agentúry ProMusic. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Súvisiaci interpreti: The Prodigy