"Stále rozpráva, lebo je nakoksovaná" - znie v refréne nového singla bratislavskej kapely Saténové ruky, ktorá sa môže pochváliť svetovým videoklipom. O vizuál k spomínanej piesni sa totiž postaral uznávaný japonský režisér, ktorý na základe anglického prekladu textu Vlada Jančeka vytvoril animovaný príbeh plný atmosféry.

Saténové ruky predstavili v sobotu na listening party v bratislavskom Nu Sprit Bare nielen svoj očakávaný debutový album Bozkávam, ale aj nový pôsobivý vizuál k skladbe DušaN. Ten pre slovenskú kapelu exkluzívne vytvoril japonský režisér Kousuke Sugimoto, ktorý sa na premiére videa a albumu zastavil aj osobne.

Videoklip svetového formátu rozpráva príbeh jedného navonok obyčajného nočného baru, v ktorom sa stretnú dvaja starí známi. Ústrednou postavou videa je žena, ktorá sa po užití drogy nevie zastaviť a stále len rozpráva a rozpráva. Pozrite si urozprávaný videoklip Saténových rúk, z ktorého priam sála atmosféra divokej noci, barového "smradu" a negatívnych účinkov drog. 


Vďaka Saténovým rukám spoznal slovenských výtvarníkov

Japonský filmár kapelu spoznal cez bubeníka Joža Lipu, s ktorým sa zoznámil vďaka práci pre štúdio Jožovej produkčnej firmy. Kousuke bol v tom čase na stáži v Prahe. V Bratislave potreboval pomôcť s vízami a Jožo sa o neho počas jeho pobytu v hlavnom meste staral. Počas ich ciest autom mu bubeník púšťal skladby Saténových rúk a prekladal texty, čo sa Kousukemu veľmi páčilo. "V deň odchodu sa ma opýtal, či by vadilo, keby nám spravil klip. Poslal mi referencie, kde mal státisíce a niekedy aj milióny zhliadnutí klipov. Do štyroch dní poslal návrhy charakterov a ešte sa ospravedlňoval, že to poslal veľmi neskoro," spomína s úsmevom Jožo.

Kousuke si sám vybral skladbu DušaN, páčila sa mu v nej hudba. Pri tvorbe klipu mal absolútne voľné ruky. "Akonáhle som počul skladbu DušaN a jej stručné vysvetlenie, prišiel som s presnou víziou charakterov a príbehom animácie. Štruktúra piesne, ako napríklad tmavé intro, impozantné veršovanie pripomínajúce rozprávanie, chytľavý pre-chorus a ťažký chorus, mi umožnili ľahšie si predstaviť, o čo v skladbe ide, aj keď som úplne nerozumel slovenskej lyrike," vyjadril sa Kousuke, ktorý vo videoklipe použil aj náhľady na reálne maľby od slovenských maliarov spomenutých v Jančekovom texte - Alexyho, Fullu, Medňanského či Galandu. Práve Galanda zapôsobil na Kousukeho najviac. "Páči sa mi atmosféra jeho obrazov a dotyk línií," povedal.

Kousuke Sugimoto je zástupcom novej japonskej generácie režisérov, ktorí sa špecializujú na animáciu a synchronizáciu hudby. Jeho talent si posledné roky získava pozornosť v obrovskej konkurencii japonského trhu aj v zahraničí. Kousuke študoval žurnalistiku na Katedre literatúry na Doshisha University v rokoch 2001 až 2006. V tomto období sa začal sám učiť maľbu a animačnú prácu. Za svoj prvý krátky film Friday Night Fever získal v roku 2006 cenu na festivale krátkych filmov v rámci CG Animation Competition. V odborných kruhoch sú oceňované aj jeho krátke filmy The TV show a Sing in my own way. Kousuke robil videoklip aj pre obľúbenú dievčenskú popovú kapelu z Osaky - Inshowa. Jeho videá si môžete pozrieť TU.

Kapelu Saténové ruky môžete poznať vďaka singlom ako Kde mám bundu?, Prostredsong, či Príbor. Tvoria ju Vlado Janček (spev a gitara), Bebe (spev, basgitara), Kasko (spev, gitara) a Jožo Lipa (bicie). Skupina, ktorá už vystúpila na podujatiach ako Pohoda, Grape, či Radio_Head Awards Festivale v Slovenskom rozhlase, vydá svoj debutový album Bozkávam pod hlavičkou vydavateľstva go2stage 14. mája. V ten istý deň sa uskutoční krst albumu v Nu Spirit Clube, kde skupina v roku 2011 odohrala svoj premiérový koncert.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Regina Annušová z vydavateľstva go2stage.

Súvisiaci interpreti: Saténové ruky