Americký spevák a hudobník Prince, ktorý skonal 21. apríla vo veku 57 rokov, nezanechal po sebe poslednú vôľu. V súdnych dokumentoch to uviedla jeho sestra Tyka Nelson, ktorá ako dedičov interpretovho majetku označila seba a Princových piatich nevlastných súrodencov.

Hudobníkova sestra taktiež súd v okrese Carver v štáte Minnesota požiadala, aby ju vymenoval za správkyňu Princovej pozostalosti a tiež, aby určil vykonávateľa, ktorý sa postará o dedičské konanie. Navrhla pritom, aby sa ním stala miestna spoločnosť Bremer Trust, ktorá s Princom dlhé roky spolupracovala v oblasti finančných služieb.

Tyka Nelson je jediným vlastným Princovým súrodencom. Ich otec John L. Nelson mal okrem toho päť detí s Vivian Nelson - dcéry Lornu, Norrine a Sharon a synov Duana a Johna, Lorna a Duane však už zomreli. Ich matka Mattie Della Shaw zas mala po rozvode ďalších dvoch synov - Alfreda a Omara. Podľa zákonov štátu Minnesota by sa mal Princov majetok rozdeliť rovnakým dielom medzi všetkých šiestich súrodencov.

Nelson v súdnych dokumentoch neuviedla hodnotu bratovho majetku. Hodnota nehnuteľností, ktoré Prince vlastnil, predstavuje približne 27 miliónov dolárov. Podľa jeho prvého manažéra Owena Husneyho má jeho celkový majetok hodnotu vyššiu než 500 miliónov dolárov (v prepočte približne 443 miliónov eur).

Princov právnik poprel správy o predávkovaní

Princa našli 21. apríla mŕtveho vo výťahu v jeho sídle Paisley Park pri Minneapolise. Skonal vo veku 57 rokov. Príčina jeho úmrtia doposiaľ oficiálne stanovená nebola. Koroner vylúčil samovraždu, viac prezradia toxikologické testy, ktorých výsledky budú známe v priebehu niekoľkých týždňov. Portál TMZ informoval, že týždeň pred smrťou sa spevák takmer predávkoval silnými liekmi proti bolesti Percocet, ktoré obsahujú opiáty a užíval ich dlhodobo pre zmiernenie bolesti bedrových kĺbov. Správy o tom, že pri hospitalizácii v polovici apríla ho lekári zachránili dávkou lieku proti predávkovaniu, najnovšie poprel jeho právnik a bývalý manažér L. Londell McMillan.

Prince podľa neho "neužíval žiadne látky, ktoré by boli dôvodom na obavy". "Každý, kto pozná Princa, vie, že nechodil po svete zdrogovaný," dodal spevákov kolega a priateľ, ktorý ho poznal 25 rokov. Zároveň však potvrdil, že bral lieky. "Ľudia užívajú medikamenty. Otázkou je, či ich užívajú nebezpečným spôsobom," dodal, čím chcel zrejme naznačiť, že dôvodom spevákovho úmrtia nemuselo byť užitie príliš veľkého množstva liekov, ale ich nesprávna kombinácia. Spevák totiž v posledných týždňoch bojoval s chrípkou, pre ktorú musel začiatkom apríla zrušiť niekoľko koncertov.

Hudobníkove pozostatky krátko po pitve spopolnili a následne sa v Paisley Park Studios v Chanhassene v štáte Minnesota uskutočnila posledná rozlúčka, na ktorej sa zúčastnili rodinní príslušníci, priatelia a kolegovia.

Prečítajte si tiež:

Hovoril si Prince, ale bol to kráľ. Svet hudby prišiel o jednu z najväčších ikon

Tvorivý velikán či definícia hudby. Prečítajte si, ako hviezdy spomínajú na Princa

Zimomriavkové pocty Princovi: Springsteen aj Gilmour zahrali Purple Rain

Zdroj: SITA (Reuters, Tmz.com, Dailymail.co.uk) + TASR (AP)
Foto: AP Photo/F. Carter Smith

Súvisiaci interpreti: Prince