Po ročnej prestávke opäť v Piešťanoch! Šiesta edícia mestského hudobného festivalu s novou, sviežou dramaturgiou prinesie medziodborový dialóg a prepojenie medzi umelcami z rôznych odvetví, divákmi a priestorom.

Lidožúr znovu vytvorí priestor pre kreatívnu tvorbu len pár minút chôdze od centra mesta v nádhernom prostredí riečneho ostrova. Festival je zameraný na prezentáciu umeleckých žánrov s dôrazom na súčasnú elektroakustickú hudbu, vizuálne umenie, soundart, videoart, súčasný tanec, film a literatúru. Cez svoju dramaturgiu spája komunitu a vytvára vzťah k priestoru Lida a spolupracuje na jeho včlenení do mestského života Piešťan.

V rámci hlavného hudobného programu zaznejú na dvoch pódiách osvedčené aj nové progresívne slovenské a české mená: Nvmeri, Please the Trees, Max Bazowski, Núku, Snowdrop, Archívny chlapecDobropic, Says, Isama Zing, Hallogenerator, Floating Planet a DJi Tasun a Palo Čejka. Svoju slovenskú premiéru absolvuje na Lidožúre nádejná rakúska synthpopová zostava Hearts Hearts, ktorá má podľa anglického portálu Drowned in Sound na svedomí jeden z najpresvedčivejších debutov roka 2015.


Spojením hudby, tanca a videoartu vznikne multimediálne performance tanečníčky Katky Rampáčkovej, videoartistu Jakuba Pišeka a hudobníka Adama Dekana. Ich tvorba prebehne priamo na mieste počas mikrorezidencie. Návštevníci sa tiež stanú svedkami záverečnej prezentácie spolupráce s architektonickým kolektívom Woven. Slávnostné odovzdanie funkčného objektu vo verejnom priestore Lida, vytvoreného účastníkmi Workshopu 1:1, otvorí festival.

V programe tiež zaujme novinka v podobe tzv. small talks. Je to koncept krátkych prednášok na témy súvisiace s tohtoročným festivalovým programom - súčasný tanec a hudba či verejný priestor. Ilustrátor Marek Cina na svojom mikrorezidenčnom pobyte bude zachytávať atmosféru festivalu svojimi drobnými ilustráciami.

Okrem hlavného programu festival ponúkne kreatívne workshopy, hudobnú dielňu, art inštalácie a videomapping v priestore Lida, happening "báseň na počkanie", detskú zónu s divadelnými predstaveniami, originálny foodcourt v spolupráci s ŽiWell, pivné špeciály od Piešťanskeho pivovaru, možnosť ubytovať sa v stanovom mestečku priamo na ostrove a ešte o niečo viac. Festival Lidožúr sa koná už tento týžden, 29. a 30. júla, na riečnom ostrove Lido v Piešťanoch.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla za organizátorov Saša Pastorková.