Na bezdomovca Jesseho Helta, ktorého speváčka Miley Cyrus v nedeľu na udeľovaní MTV Video Music Awards poslala, aby za ňu prevzal cenu v hlavnej kategórii, je vydaný zatykač. Informoval o tom magazín Us Weekly, ktorému to potvrdil riaditeľ nápravno-výchovného zariadenia Polk County Corrections Marty Silbernagel.

Ako uviedol, 22-ročného Helta hľadajú úrady v jeho rodnom štáte Oregon. "Od novembra 2011 je naňho zatykač za porušenie podmienky. Zatykač stále platí a budeme sa ho snažiť doručiť, keďže pán Helt sa údajne vrátil domov k svojej matke," uviedol pre Us Weekly Silbernagel. Televízia NBC však informovala, že miestny šerif muža v dome rodičov nenašiel. V prípade, že by sa tak stalo, Helta by zadržali a predviedli pred súd. Podľa NBC zatykač vydali na základe porušenia podmienky za pokus o vlámanie z roku 2010. Podmienku medzitým podľa súdnych dokumentov porušil niekoľkokrát - napríklad odmietnutím drogového testu či nedokončením stanoveného množstva hodín verejnoprospešných prác, ktoré mu boli nariadené.

Jesse Helt sa stal stredobodom pozornosti po tom, čo v nedeľu 24. augusta v mene americkej speváčky Miley Cyrus prevzal ocenenie MTV Video Music Award v hlavnej kategórii Najlepší videoklip roka (Wrecking Ball). Počas príhovoru hovoril o svojich skúsenostiach mladého bezdomovca. Vysvetlil taktiež, ako sa mu darilo prežiť na ulici. Následne vyzval prítomných v sále a tiež divákov televízie MTV, aby navštívili stránku interpretky na Facebooku, kde sa mohli dozvedieť, ako pomôcť ľuďom ako je on.

Speváčka dokonca Jessemu, ktorý údajne po príchode do Los Angeles už tri roky nebol doma u svojej matky, kúpila letenku do Oregonu. Zjavne teda netušila, že dôvodom jeho zotrvania v uliciach Hollywoodu nemusel byť len nedostatok peňazí a neúspešná kariéra v modelingu, ale aj fakt, že v rodnom štáte mal problémy so zákonom. Nepriznala ich ani jeho matka Linda Helt, ktorú médiá oslovili krátko po tom, ako sa jej syn objavil na obrazovkách v domácnostiach miliónov ľudí. "Jesse má svoje vrcholy a pády, tak ako každý... Nechcel sa vzdať a utekať domov k mamičke, ale len on vie skutočné dôvody, to musí povedať sám," odpovedala na otázku, prečo je jej syn žije na ulici, stovky kilometrov od domova.

Miley Cyrus a Jesse Helt na MTV VMA 2014 Zdroj: Chris Pizzello/Invision/APMiley Cyrus a Jesse Helt na MTV VMA 2014

Médiá ju opäť sklamali

"Bezdomovci majú ťažké životy. S nimi aj Jesse. Dúfam, že toto bude začiatok národnej debaty o mládeži bez domova a o tom, ako tomu zabrániť," napísala v utorok na Twitteri 21-ročná rodáčka z Nashvillu v Tennessee, takisto ešte netušiac, čo pred ňou mladík zatajil. Podľa vlastných slov chcela, aby si ju diváci tohto ročníka najsledovanejších cien televízie MTV zapamätali inak, než vlani, keď pobúrila verejnosť napodobňovaním pohlavného styku s Robinom Thickem. Po tom, ako sa jej podarilo zviditeľniť muža hľadaného políciou, však nechtiac vyvolala škandál, ktorým sa pôvodná myšlienka dostala do úzadia.

"Médiá ma opäť raz dokázali sklamať. Vybrali ste si rýpanie sa v Jesseho živote namiesto toho, aby ste sa venovali problému mladých na ulici," napísala včera na Twitteri po tom, ako objavila prvé články zamerané na nelichotivú minulosť jej kamaráta z ulice. "Kým oni šalejú nad problémom so zákonom u jedného bezdomovca, poďme spolu pomôcť ostatným 1,6 miliónom mladých bez domova," vyzvala speváčka svojich fanúšikov spolu s odkazom na stránku Prizeo.com. Ľuďom, ktorí na nej prispejú na projekt My Friend's Place, ktorý je útočiskom pre bezdomovcov v Hollywoode, ponúka možnosť vyhrať VIP lístok na svoj koncert v brazílskom meste Rio de Janeiro.

Prečítajte si: Nový album Miley Cyrus vyjde možno až o päť rokov

Zdroj: SITA (Usmagazine.com, Nbcnews.com), Twitter
Foto: Instagram.com/mileycyrus

Súvisiaci interpreti: Miley Cyrus