Druhú októbrovú sobotu sa predstaví v Bratislave na Festivale perkusií 2013 skvelá zostava hudobníkov zo Slovenska a zo sveta. Jazzový klavirista Pavol Bodnár vystúpi so skupinou Ecce Jazz Band a projektom slovenských ľudových piesní. Ako perkusionista s ním zahrá aj Eddy Portella. Ďalšími zásadnými menami festivalu su Martin Verdonk a Guem.

V rámci hlavného programu bratislavského Festivalu perkusií sa 11. a 12. októbra v DK Ružinov predstaví niekoľko silných mien zo zahraničia. Najväčším tohtoročným lákadlom je nepochybne egyptský perkusionista Hossam Ramzy, ktorý sa predstaví v piatok (11.10.) vôbec prvýkrát na Slovensku. Podujatie, ktoré sa špecializuje na hudbu interpretovanú na rôznych druhoch bicích nástrojov a perkusií, tento rok prinesie počas dvoch dní aj ďalšie zaujímavé mená ako sú Martin Verdonk z Holandska, Vladiswar Nadishana z Berlína, poľské Amadrums Trio, maďarský projekt Taiko Hungary či medzinárodná zostava Djakali Kone Band.

Vstupenky na Festival perkusií 2013:  Predpredaj.sk

Guem
, hudobník označovaný za "muža so zlatými prstami", je pôvodom z Alžírska a spolu s rakúskym bubeníkom Petrom Gabisom prinesie v druhý festivalový deň (12.10.) do Bratislavy mix hudby z Orientu a Afriky. Tento legendárny perkusionista, tanečník a skladateľ sa preslávil už svojím prvým albumom Guem et Zaka Percussion v roku 1978 a odvtedy vydal vyše 30 albumov. Popri M. Verdonkovi a E. Portellovi bude ďalším hráčom na kongá a predstaví prevažne severoafricé rytmy. Jeho vystúpenia sú okrem bravúrnych výkonov plné zábavy a humoru.


Martin Verdonk - celebrita medzi perkusionistami

Spomínaný Holanďan Martin Verdonk bude najväčším ťahákom sobotného programu. Mnohými je považovaný za najvšestrannejšieho perkusionistu na svetovej hudobnej scéne. S ľahkosťou sa pohybuje rovnako suverénne v žánri pop, rock, funk, soul, jazz, fusion, latino a world music. Rodák z karibského ostrova Curacao (časť Holanských Antíl) v súčasnosti žije a pôsobí prevažne v Holandsku. Študoval perkusie na konzervatóriu v Rotterdame a na Conjunto Folklorico Nacional de Cuba. Je možné, že práve jeho rozmanité životné skúsenosti a kultúrne vplyvy kubánskej, juhoamerickej a africkej hudby spolu s európskou multikulturalitou umocnili jeho univerzálnosť v prístupe k hudbe. 

Počas svojej kariéry spolupracoval s hviezdami ako Steve Winwood, Lionel Richie, Chaka Khan, George Benson, George Duke, Donna Summer, Incognito, Richard Bona, Prince, James Taylor, Paquito D’Rivera, Horacio "El Negro" Hernandez, Alex Acuna a mnohí ďalší. Za dôležitý medzník považuje pôsobenie v perkusívnej sekcii skupiny Carlosa Santanu, ktorá jedinečným spôsobom využívala latinskoamerické a africké rytmy v rockovej hudbe a perkusívne nástroje (kongá) spolu s bicími. S kolegami - perkusionistami Raulom Rekowom a Orestesom Vilatom - neskôr založili skupinu Congarilla a intenzívne koncertovali v rokoch 1986 až 1989.


V Holandsku sa v tom čase preslávila skupina Loïs Lane speváčok Suzanne a Monique Klemann, ktoré si k spolupráci prizvali práve Martina Verdonka. Toto sesterské duo zaujalo hudobníka, skladateľa a speváka Princea natoľko, že si ich pozval ako sprievodnú skupinu na turné Nude (1990). Pre Martina to znamenalo účinkovanie po boku megahviezdy, koncerty v športových halách a štyrikrát vypredanú Wembley Arenu v Londýne.

Hudobná komunita považuje Martina za vynikajúceho muzikanta, ktorý podáva perfektný profesionálny výkon naživo aj pri nahrávaní v štúdiu. Podľa potreby vie vystupovať ako vnímavý spoluhráč, ktorý spoľahlivo sprevádza sólových hudobníkov a ak má priestor, vie strhnúť ako virtuózny sólista. Vysoko sa cení jeho svieži, strhujúci a inovatívny prístup k hre na perkusie. Vďaka rozmanitým hráčskym skúsenostiam a hudobno-kultúrnym koreňom vie jedinečne využiť autentické latinskoamerické hudobné nástroje a rytmy v rôznych žánroch. Jeho stály záujem o nástroje, techniku hrania a tvorbu zvukov rytmických nástrojov ho priviedli k spolupráci s firmou Tycoon, kde sa podieľa na inovácii a vývoji perkusií. Vytvoril vlastnú sériu v rámci Tycoon – svetovej perkusívnej kolekcie.


"Veľmi sa teším na Martina Verdonka. Okrem toho, že nám má čo ukázať v rámci ovládania hry na známych perkusiách, príde určite aj s nejakými novinkami v podobe špeciálne vyrobených šejkrov, tamburín či iných nástrojov od značky Tycoon Percussion. Názorne ukáže rôzne inštrumentálne situácie, s ktorými sa môže začínajúci ako aj profesionálny perkusionista stretnúť v praxi," prezradil o programe spoluorganizátor a zároveň účinkujúci festivalu Eddy Portella.

V súčasnosti Martin Verdonk pôsobí ako učiteľ na konzervatóriu v Rotterdame a v Los Angeles, kde získal ocenenie Za vynikajúce služby v jazzovej výchove v roku 1995. O jeho popularite v Holandsku svedčí aj jeho nepopierateľné prvenstvo v počte cien od čitateľov odborného časopisu Slagwerkkrant, kde bol dvanásťkrát bol zvolený ako Najlepší perkusionista. Podľa amerického časopisu Drum patrí Martin medzi štyroch najlepších perkusionistov, ktorí vedú prezentácie nástrojov a ukážky hry, tzv. clinic.

Čo je to clinic, aké nástroje používajú špičkoví perkusionisti a akým spôsobom hrajú jednotlivé groovy sa môžete presvedčiť osobne na Festivale perkusií 11. - 12. októbra. Okrem Martina Verdonka sa predstavia aj ďalší svetoví perkusionisti z oblasti jazzu, world music aj súčasnej vážnej hudby v DK Ružinov.

Vstupenky na podujatie sú v predaji na stránke Predpredaj.sk.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Matej Šálek, PR manažér podujatia. Viac na www.shiraz.sk/sk/festival a www.fb.com/PercussionFestivalBratislava.

Foto: Michael Singer