Dominikánsky kostol v Košiciach je najstarším chrámom na území mesta. V jeho starobylých priestoroch v piatok 28. novembra o 19-tej hodine vystúpi česká speváčka a huslistka Iva Bittová. Sprevádzať ju budú členovia Kitchen Orchestra, nórskeho experimentálneho orchestra súčasnej vážnej hudby.

Iva Bittová patrí medzi legendárne hudobníčky, ktoré alternatívnu hudbu v Česku a na Slovensku reprezentujú s veľkou cťou. Jej aktivity majú veľmi široký záber - od originálnych interpretácií ľudových piesní, cez experimentálny jazz a rock, až po husľové aplikácie skladieb vážnej hudby a operný spev. Významným je jej účinkovanie so skladateľmi a interpretmi súčasnej vážnej hudby, napríklad so skladateľom Vladimírom Godárom na výnimočnej platni Mater.

V Košiciach sa progresívna umelkyňa predstaví členmi nórskeho ansámblu Kitchen Orchestra. V jeho zostave pôsobí až 22 hráčov z rozličných žánrov a zoskupení, od jazzových improvizátorov až po distingvovaných pánov stavangerského symfonického orchestra. V rámci husľovo-vokálneho recitálu s Ivou Bittovou vystúpi trio Ståle Birkeland (bicie), Nils Henrik Asheim (organ) a Petter Frost Fadnes (altsaxofón).

Výnimočné spojenie na posvätnom mieste

"Vzhľadom na to, že Iva Bittová aj Kitchen Orchestra často hrávajú v sakrálnych priestoroch, bolo prirodzené, že sme hľadali ideálnu lokalitu pre ich spoločné vystúpenie. Som presvedčený, že Dominikánsky kostol ako najstarší sakrálny priestor v Košiciach svojou autentickou atmosférou zvýrazní výnimočnosť tejto hudobnej udalosti," priblížil Lukáš Berberich, dramaturg centra súčasného umenia a kultúry Tabačka Kulturfabrik.

Koncert je pilotným podujatím projektu Phuerdo Øre, ktorý vzniká v spolupráci košického klubu Tabačka Kulturfabrik a nórskeho kultúrneho centra Tou Scene. Hudobný projekt, ktorý je kombináciou súčasnej vážnej hudby a tradičnej rómskej hudby, je založený na výskume občianskeho združenia Žudro. Projekt Phuerdo Øre bol podporený Ministerstvom kultúry Slovenskej republiky v programe Pro Slovakia a Českým centrom v Bratislave.

Priaznivci troch skvostných žánrov - ethna, jazzu a vážnej hudby - by nemali váhať, pretože takáto príležitosť sa v Košiciach dá zaznamenať naozaj iba sporadicky. Atmosféru koncertu navyše umocní posvätnosť miesta – z románskych múrov Dominikánskeho chrámu na návštevníkov dýchne sakrálny stredovek a pri troche predstavivosti sa budú vedieť zžiť s pocitmi mníchov, ktorí sa o hudobnú zložku kostola starali pred vyše 700 rokmi.

Text: Hudba.sk (zdroj: Tabačka Kulturfabrik)
Foto: Bittova.com

Súvisiaci interpreti: Iva Bittová