Dve výrazné hudobné legendy sa stretnú na jednom pódiu! Vášnivá hudba balkánskeho hudobníka Emira Kusturicu zaznie v jeden večer spolu s romantickou a intelektuálnou tvorbou českého básnika Michala Horáčka. Umelci si spolu zahrajú po prvý raz a veria, že práve ich rozdielne vnímanie sveta bude pre návštevníkov inšpiratívne.

Výnimočný koncert slávneho srbského režiséra a hudobníka Emira Kusturicu s formáciou No Smoking Orchestra a Michala Horáčka sa uskutoční už 1. marca v bratislavskej Incheba Expo Aréne. Netradičné spojenie dvoch legiend na jednom pódiu je výsledkom náhody, ktorá však oboch umelcov okamžite nadchla.

"Ponuku na vystúpenie s pánom Kusturicom, ktorého považujem za osobitého a veľmi výrazného tvorcu medzinárodnej úrovne, som prijal s veľkou radosťou. A s pocitom, že sa mi dostáva cti. Samozrejme, že som neváhal, váhať by mi ani nenapadlo. Takéto spojenie je podľa mňa dobré, a to tým skôr, že sa v umeleckej tvorbe prejavujeme inak a pravdepodobne sme odlišní aj ako ľudia. Práve takéto protiklady sú však najinšpiratívnejšie, ak zdieľajú rovnaké presvedčenie o zmysle a význame umeleckého uchopovania sveta," uviedol Michal Horáček.

Uznávaný básnik, publicista, textár a spisovateľ sa predstaví v rámci recitálu Na cestě, v ktorom sa prelína hudba s jeho životnými zážitkami. Sprevádzať ho bude päťčlenná kapela, herečka a speváčka Lenka Nová, spevák František Segrado a herec a spevák Ondřej Ruml. "My samozrejme budeme hrať to, čomu sa programovo a dlhodobo venujeme: šansón opretý o básnické texty a tiež o interpretov, ktorí ich vedia obohatiť svojimi osobnosťami. Skutočnosti, že sa stretneme s pánom Kusturicom, program prispôsobovať nebudeme. Napokon, nepredpokladám, že by sa pán Kustrurica nejako prispôsoboval nám. Dúfam v to, že pre divákov bude rozdielne videnie sveta zaujímavé. Veľmi by som si prial, aby bolo inšpiratívne," dodal Horáček.

Emir Kusturica je srbský režisér a hudobník, ktorý študoval na českej FAMU. Jeho diela charakterizuje strhujúci temperament, vypätá citovosť a magická vizualita. Na Slovensku je známy predovšetkým vďaka filmom ako Underground, Čierna mačka, biely kocúr, Život je zázrak, Arizona Dream, Neviditeľné deti či Testament. V Bratislave vystúpi s formáciou No Smoking Orchestra, s ktorou hráva rockové skladby obohatené o prvky folku, popu, tanga či dokonca techna. "Viac ako jeho kapelu poznám hudbu, ktorá je súčasťou jeho filmov. Pôsobí na mňa svojou autentickou vášňou," priznáva Michal Horáček.

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House.

Súvisiaci interpreti: Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra