V uplynulých dňoch sa hovorilo hlavne o Kanyem Westovi, ktorý zjavne zas prežíva horšie obdobie. Prejavilo sa to na koncertoch v Londýne a Paríži, kde sa Yeezy nepredviedol práve v pozitívnom svetle a kritizoval takmer všetko, na čo si spomenul. Ostatní interpreti sú však našťastie v dobrom rozpoložení, a preto nás aj tento týždeň zásobili novou hudbou.

Kanye West sa počas víkendových vystúpení kriticky vyjadril napríklad na adresu prezidenta Baracka Obamu, skritizoval ceny Grammy a tiež skladbu Suit & Tie, ktorú spolu nahrali Justin Timberlake a Jay-Z. Tým to však neskončilo, keďže londýnsky koncert uzavrel hučaním do mikrofónu, ktorý následne hodil do publika. V Paríži zas ku koncu vystúpenia najprv hovoril o tom, že v najbližších mesiacoch predstaví nové veci, no keď sa ľudia aj naďalej dožadovali skladby Niggaz In Paris, Kanye na to zareagoval jednoducho tak, že bez slova odišiel z pódia a už sa nevrátil.

Kanye West screams & throws mic at Hammersmith Apollo, London

Hudobné novinky

A teraz sa už budeme venovať hudbe. Minule sa nám Sean Price predstavil ako drevorubač, v najnovšom klipe k skladbe BBQ Sauce ho zas uvidíme napríklad aj ako laureáta Nobelovej ceny, hokejistu, hráča konského póla alebo astronauta. Je síce iba koniec februára, toto video je však určite jedným z najpodarenejších, aké tento rok budeme mať možnosť vzhliadnuť.

Sean Price feat. Pharoahe Monch - BBQ Sauce

Možno sa to nezdá, ale Wyclef Jean má už 43 rokov a je teda v životnom období, keď muži prechádzajú krízou stredného veku. Zrejme je to aj jeho prípad, keďže člen Fugees sa rozhodol nahrať skladbu s názvom Mid Life Crisis, ktorá sa bude nachádzať na jeho pripravovanom albume April Showers.

Wyclef Jean - Mid Life Crisis

Kendrick Lamar predstavil očakávané video k tracku Poetic Justice, v ktorom mu sekunduje Drake. Skladba samozrejme pochádza z Kendrickovho vlaňajšieho veľmi kladne hodnoteného albumu good kid, m.A.A.d city.

Kendrick Lamar feat. Drake - Poetic Justice

V dnešnom vydaní Týždňa v hip-hope má Kendrick Lamar hneď dvojité zastúpenie, keďže škótska speváčka Emeli Sandé si ho pozvala do americkej verzie svojho singlu Next To Me. Ako sa ich spolupráca vydarila, môžete zistiť práve teraz.

Emeli Sandé feat. Kendrick Lamar - Next To Me

Roc Marciano nepoľavuje v pracovnom nasadení a po januárovej skladbe Bally Belts nám tentokrát naservíroval track s názvom Bruh Man. Či sa tieto dve skladby nakoniec ocitnú aj na nejakom albume, zatiaľ známe nie je, každopádne však potešili.

Roc Marciano - Bruh Man

Spojenie Redmana a Method Mana je takmer vždy zárukou kvality a inak tomu nie je ani v prípade tracku Lookin’ Fly Too, v ktorom túto dvojicu doplňuje ešte Ready Roc. Jediné, čo sa dá tejto skladbe vytknúť, je použitie auto-tune efektu v refréne.

Redman feat. Ready Roc & Method Man - Lookin’ Fly Too

Najväčším bláznom (doslova) na zámorskej scéne je bezpochyby R.A. The Rugged Man, ktorý však zároveň patrí aj k najlepším rapperom. Rugged Man sa síce na scéne pohybuje už od roku 1992, na svojom konte má však zatiaľ iba jediný album. To sa našťastie zmení už koncom apríla, keď vypustí do sveta novú štúdiovku Legends Never Die. Prvým singlom z nej sa stala skladba The People’s Champ v produkcii Apathyho.

R.A. The Rugged Man - The People’s Champ

Frank Ocean sa nedávno nechal počuť, že už začal pracovať na nasledovníkovi svojho vynikajúceho debutu Channel Orange (čítajte viac TU). Ešte pred tým, než z neho predstaví prvú ochutnávku, sa ale rozhodol zverejniť vec Eyes Like Sky. Tá vznikla práve počas nahrávania Channel Orange, no na samotný album sa nakoniec nedostala.

Frank Ocean - Eyes Like Sky

V utorok vyšla reggae kompilácia Ghetto Youths International Presents Set Up Shop Vol. 1, na ktorú hneď štyrmi skladbami prispel aj Damian Marley. Jednou z nich je aj Dem Neva Mek It, ktorú si teraz môžete vypočuť.

Damian Marley - Dem Neva Mek It

Na záver tu máme netradične príspevok z Poľska, konkrétne o tročlennej formácii Shoom z Krakova, ktorá sa na Slovensku predstavila v roku 2010 na festivale Uprising. Shoom konečne zverejnili dlho očakávaný premiérový klip k skladbe Ona Mnie Nie Chce, ktorá pochádza z ich vlaňajšieho Demo EP a bude sa tiež nachádzať aj na debutovom albume Wszystko Gra.

Shoom - Ona Mnie Nie Chce

Týždenný prehľad noviniek na hip-hopovej scéne vychádza vždy vo štvrtok o polnoci. Ak chcete aj vy prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu v tomto žánri, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor: Miguel Mitchél
Foto: Matt Sayles/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Kanye West, Sean Price