Spevácka súťaž Hlas Česko Slovenska sa pomaly, ale isto blíži do veľkého finále. Už o týždeň sa dozvieme meno toho, komu patrí najlepší hlas spomedzi finálovej štvorice. Ešte predtým však v nedeľu večer o štyri miestenky do vyvrcholenia súťaže zabojovala osmička súťažiacich.

Vo viacerých finálových kolách boli súčasťou priamych prenosov i hudobní hostia. Doteraz to boli speváci a speváčky zo Slovenska a z Českej republiky, ktorí spievali duetá so samotnými súťažiacimi. Ôsme finálové kolo však bolo v tomto smere pre divákov prekvapením. Priamy prenos totiž otvorila fínska rocková formácia Sunrise Avenue, ktorá sa na pódiu predviedla hneď dvakrát.

Priestor opäť dostali aj duetá

Tento raz už nešlo o duetá, ktoré by sa súťažiaci spájali s hudobnými hosťami. Išlo o skladby, v ktorých sa spojili zostávajúce dvojice z jednotlivých tímov. Prvé dueto si zaspievali Barbora Švidraňová a Markéta Poulíčková. Vybrali si pieseň Single Ladies od Beyoncé.

Gitarové a spevácky veľmi presvedčivé dueto predviedli súťažiaci z Rytmusovho tímu Anna Veselovská a Juraj Zaujec. Pieseň More Than Words od skupiny Extreme bola skvelou voľbou, ktorá svojím minimalizmom iba podčiarkla hlasové kvality oboch spevákov. 

Obrovský hit Čau lásko presvedčivo odspievali Ivanna Bagová a Brunno Oravec. Štvrté a zároveň posledné dueto večera patrilo Zuzane Mikulcovej a Milošovi Novotnému. Táto dvojica si spolu zaspievala pieseň Jamesa Morrisona a Nelly Furtado Broken Strings.

Súťažiace vsadili na piesne renomovaných speváčok

V rámci sólových vystúpení sa romantickej polohe predstavila Zuzana Mikulcová. Dara Rolins jej vybrala náročnú pieseň Vision of Love od Mariah Carey. S tým ako jej zverenkyňa song odspievala bola spokojná. "Okamžite by si sa mohla postaviť na akékoľvek svetové pódium. Som na teba extrémne pyšná," uviedla Rolins.

Náročnú pieseň si vybrala aj Markéta Poulíčková. Tá vsadila na Janet Jackson a jej song Black Cat. Markéta ukázala, že sa jej hodia i takéto tvrdšie skladby. Koučovia sa zhodli na tom, že podala profesionálny výkon. Podľa Pepu Vojteka by dokonca aj Janet Jackson zbledla závisťou. Podobného hodnotenia sa dočkala i Barbora Švidraňová, ktorá sa predviedla skladbou Marry the Night z dielne Lady Gaga. Michal David speváčku poctil zhodnotením, že predviedla omnoho lepší výkon, než originálna interpretka piesne. 

Žiadnym veľkým prekvapením nebolo ani vynikajúce vystúpenie Ivanny Bagovej. Zvolila si skutočne ťažkú pieseň My Heart Will Go On od speváčky Celine Dion, známu predovšetkým z kultového filmu Titanic. Ivanna tento hit odspievala s až neuveriteľnou ľahkosťou, ktorú jej môžu mnohí iba závidieť.

Úplne inou cestou sa vybrala Anna Veselovská. Rozhodla sa totiž pre skladbu z dielne Chrisa Issaka Wicked Game a urobila dobre. Opäť jej na bravúrny potlesk zo strany publika stačila gitara do ruky a jej charakteristický hlas, s ktorým vedela správne pracovať najmä v tých najemotívnejších častiach songu. 

Nezaostávali ani muži

To potvrdil hneď Juraj Zaujec, ktorý pri jednom z prvých vystúpení večera vsadil nielen na svoj hlasový prejav, ale aj na šou, ktorú sa mu podarilo na pódiu vytvoriť. Pieseň Livin La Vida Loca do Rickyho Martina bola na to ako stvorená. "Výborné číslo. Ty nie si Juraj Zaujec, ale Ricky Martin. Sexi to bolo," pochválila ho s úsmevom na perách Dara.

Miloš Novotný sa rozhodol pokračovať v rockovom duchu, v akom sa prezentuje takmer celou súťažou. Preto si zvolil skladbu In The Shadows od formácie The Rasmus, čo mu pochválili i koučovia. Brunno Oravec naopak vsadil na osvedčenú polohu za pianom, kde sa predstavil piesňou Right Here Waiting z dielne Richarda Marxa.

Rozhodujú koučovia aj diváci 

Už dnes večer diváci spoznajú štvoricu mien, ktorá postúpi do vysnívaného veľkého finále. Nakoľko ide skutočne do tuhého, rozhodujú o postupe súťažiacich rovnako diváci i koučovia. Už v nedeľu štvorica koučov výrazným spôsobom rozhodla. Každý kouč musel počas večera v akomkoľvek pomere rozdeliť 100% obľúbenosti medzi svojich dvoch zverencov.

Toto percentuálne rozdelenie však ostáva až do pondelkového vyraďovania zapečatené v obálkach. Rovnako dôležitá je aj naďalej podpora divákov. Ich hlasy sa pripočítajú k percentuálnemu hodnoteniu koučov. Polovica z ešte stále aktuálnej osmičky tak už dnes večer prekročí brány veľkého finále.  

Autorka: Miroslava Kuracinová
Foto: Hlas.markiza.sk