Nie je nič príjemnejšie ako sa na začiatku festivalovej sezóny dozvedieť, že ani po nej nebude núdza o kvalitné koncerty. Sme radi, že vám na Hudba.sk môžeme ako prví priniesť informáciu, že v novembri vystúpi premiérovo na Slovensku famózna britská speváčka Katie Melua.

Držiteľka viacerých ocenení a najúspešnejšia britská sólová speváčka rokov 2004 a 2005 predstaví 10. novembra v bratislavskej Inchebe svoj najnovší album.

"Katie Melua vystúpi v Bratislave v rámci aktuálneho Secret Symphony tour. Jej koncert je pre nás výnimočný, lebo Katie stelesňuje všetko, čo od dobrého hudobníka očakávame: cit pre muziku, kvalitné pesničky s myšlienkou, charizmu a sexepíl na pódiu," potvrdil pre portál Hudba.sk Tomáš Holetz z usporiadateľskej agentúry NuCoast Productions.

Tá v minulosti na Slovensko priniesla umelcov ako Joe Cocker, Slayer alebo Sunrise Avenue. Agentúra tiež stojí za júlovými koncertami Eltona Johna a Bryana Adamsa.

Katie Melua - The Flood

Zážitky z detstva ju takmer doviedli k politike

Ketevan "Katie" Melua
 je speváčka a pesničkárka s podmanivým hlasom a úspešnou kariérou ale aj so zaujímavým životným príbehom. Narodila sa 16. septembra 1984 v Kutaisi v Gruzínsku, ktoré bolo v tom čase súčasťou Sovietskeho zväzu. V rodnej krajine prežila prvé roky so starými rodičmi v Tbilisi, neskôr žila s rodičmi a bratom v meste Batumi. V roku 1993 po vypuknutí občianskej vojny sa však jej rodina presťahovala do severoírskeho Belfastu a vo veku 13 rokov do Anglicka, kde Katie žije a pôsobí dodnes.

Ovplyvnená udalosťami, ktoré prežila v nepokojnom Gruzínsku i v Belfaste, chcela byť pôvodne historičkou alebo političkou. Keď však v pätnástich rokoch vyhrala v talentovej súťaži Stars Up Their Noses, o jej kariére bolo rozhodnuté. Netrvalo dlho a objavil ju skladateľ a producent Mike Batt, ktorý jej ponúkol nahrávaciu zmluvu so svojím labelom Dramatico.

Katie Melua - Spider's Web

Malé vydavateľstvo, veľké úspechy

Debutový album s názvom Call off the Search vydala Katie už ako devätnásťročná v roku 2003. Napriek tomu, že vyšiel na malom labeli, rýchlo sa stal bestsellerom - podarilo sa jej s ním dobyť britský rebríček a počas prvých piatich mesiacov len na Britských ostrovoch predala 1,8 milióna kópií nahrávky. Najväčším hitom albumu, na ktorom sa nádejná speváčka v dvoch skladbách predstavila aj ako autorka, bol singel The Closest Thing to Crazy, ktorý ju zviditeľnil na celom svete.

O dva roky neskôr sa hudobný svet dočkal druhého albumu Piece by Piece (2005), ktorého predzvesťou bol singel Nine Million Bicycles, ďalší z jej veľkých hitov. Na tomto albume bola speváčka podpísaná už pod štyrmi skladbami, dve z nich - I Cried for You a Spider's Web - vyšli ako single. Prešli ďalšie dva roky a Katie vydala ďalší niekoľkonásobne platinový album Pictures (2007). V čase jeho nahrávania si vyskúšala aj rolu herečky v Tarantinovom filme Grindhouse (2007).

Na štvrtom albume The House (2010) sa rozhodla pre posun od intímnych folkových, jazzových a bluesových pesničiek k energickejšiemu zvuku s elektronickými prvkami. Pomohol jej k tomu slávny producent William Orbit, ktorý sa postaral o produkciu všetkých piesní. Melua sa s jednou výnimkou autorsky podieľala na všetkých skladbách albumu, vrátane singlov A Happy Place, The Flood a To Kill You With a Kiss (na albume ako I'd Love to Kill You).

Katie Melua - A Happy Place

Najnovší album Secret Symphony vyšiel v marci 2012 a Katie Melua na ňom, opäť v spolupráci so svojím "objaviteľom" Mikeom Battom, prezentuje to najlepšie zo svojho speváckeho umenia. "Tento album je mojím speváckym albumom. Vždy som to chcela spraviť: spievanie piesní iných ľudí dokáže dostať z vás a vášho hlasu niečo, čo by tam asi nebolo, keby ste tie vokály písali sami pre seba," uviedla Katie o svojej novinke, ktorú predstaví aj v Bratislave.

Prvý singel s názvom Better Than a Dream napísal Mike Batt už začiatkom 90. rokov - skladba pôvodne vznikla pre animovaný televízny seriál The Dreamstone. Katie jej na novom albume svojím prevedením vdýchla nový život.

Katie Melua - Better Than a Dream

Bohatstvo, charita a adrenalínové situácie

Katie Melua je jednou z najbohatších britských hudobníčok (občianstvo má od roku 2005) do 30 rokov. Podľa Sunday Times má jej majetok hodnotu minimálne 12 miliónov libier. Sympatická hviezda však už roky myslí aj na charitu. Zapojila sa do projektov Band Aid 20 a Live Earth, v Juhoafrickej republike spievala pre charitatívnu organizáciu Nelsona Mandelu, spolupracuje s neziskovou organizáciou Save the Children, Červeným krížom i konfederáciou Oxfam. Je tiež patrónkou gruzínskej organizácie Fair Trees

Príjemnú, pokojnú a intímnu hudbu 27-ročná hudobníčka vyvažuje vyhľadávaním adrenalínových situácií. Oľubuje zábavné parky so šialenými rollercoastermi, venuje sa tiež paraglidingu či závesnému lietaniu. Má za sebou aj niekoľko zoskokov z lietadla či výškových budov. V novembri 2009 sa takmer utopila pri potápaní v jazere neďaleko londýnskeho letiska Heathrow.

Katie je tiež držiteľkou svetového prvenstva so zápisom v Guinnessovej knihe rekordov za koncert odohraný v najväčšej podmorskej hĺbke. V októbri 2006 zahrala svoje skladby pre pracovníkov ropného vrtu v hĺbke 303 metrov pod hladinou Severného mora. Aby sa tam dostala, musela prejsť špeciálnym tréningom, priletieť na miesto činu vrtuľníkom a následne absolvovať niekoľkominútový ponor do morských hlbín v špeciálnom výťahu. Pracovníci ropného vrtu Statoil's Troll A jej koncertom oslávili 10. výročie vzniku svojho podmorského pracoviska. Koncert je zaznamenaný na DVD Concert Under the Sea (2007).

Jej vášeň pre rýchlosť a extrémne športy sa prejavila aj v osobnom živote - v januári tohto roka sa zasnúbila s 31-ročným motocyklovým pretekárom Jamesom Toselandom.

Katie Melua - Concert Under The Sea

Katie Melua - Shy Boy

Katie Melua - Nine Million Bicycles (live, 2006)

Text: Patrik Marflák
Foto: NuCoast Production

Súvisiaci interpreti: Katie Melua