Presne o týždeň, v stredu 5. februára, sa v bratislavskom Ateliéri Babylon uskutoční taliansko-slovenský jazzový večer. V rámci neho vystúpi saxofonista Michele Polga, ktorému bude asistovať slovenský hudobník Radovan Tariška.

Michele Polga, jazzový saxofonista a líder kvarteta, podľa organizátorov koncertu reprezentuje to najlepšie z talianskeho jazzu. Po úspešnom zavŕšení štúdia jazzovej hudby a hry na saxofóne na konzervatóriách v Bologni a v Trente, pokračoval Polga v zdokonaľovaní svojho majstrovstva za oceánom.

Vďaka štipendiu, ktoré sa mu podarilo získať v rámci letných seminárov Veneto Jazz a Siena Jazz, sa mu naskytla možnosť zapísať sa na prestížnu bostonskú Berklee College of Music, kde sa pod vedením Davida Liebmana vypracoval na špičkového jazzového muzikanta. Dosiaľ tak spolupracoval s menami ako Paolo Fresu, Enrico Rava, Wayne Dockery, Carla Bley, Steve Swallow, Maria Schneider, Jeff Gardner, Paul Jeffrey či Rory Stuart.

Ako sám Polga vraví, hrať s takými hudobníkmi vyvoláva veľmi silné emócie. "Títo hudobníci majú v sebe naozaj nesmierne veľký energický náboj. Ja osobne som sa vždy snažil - a robím tak doteraz - hrať s muzikantmi, ktorí sú lepší než ja. Ich charizma, ak držíš na uzde emócie, je silou, ktorá pracuje v tvoj prospech a posúva ťa za hranice tvojich možností. Nepochybne, možnosť pracovať s veľkými menami je jeden z najlepších spôsobov, ako umelecky rásť."

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Michele Polga sa na svoj bratislavský koncert už veľmi teší. "Som naozaj šťastný, že sa mi naskytla takáto možnosť! Viem, že Bratislava je pekné, dynamické a kultúrne veľmi aktívne mesto. Teším sa teda na to, že tam stretnem nových ľudí a nájdem publikum, ktoré vie oceniť súčasnú hudbu. Koncert bude zároveň výbornou príležitosťou na to, aby som si zahral s mojím slovenským muzikantským kolegom, Radovanom Tariškom, ktorý je rovnako ako ja saxofonistom. Podľa toho, čo som o ňom čítal na internete, ide o vynikajúceho hudobníka. Koncert v Bratislave má preto v rámci Tour 2014 pre mňa veľmi veľký význam," uviedol hudobník na margo svojho nadchádzajúceho vystúpenia.

"Hrávam v najrôznejších formáciách, najväčšie sympatie však prechovávam k tradičnému kvartetu s klavírom, kontrabasom a bicími," dodal. Potešujúce je, že v Bratislave sa predstaví kvartet práve v takomto zložení. Konkrétne pôjde o hudobníkov Birro (klavír), Senni (kontrabas) a Paoli (bicie).


Radovan Tariška sa hudbe venuje už od svojich piatich rokov. Ako študent žilinského konzervatória sa stal členom big bandu The Slovak Young Swing Generation a neskôr v roku 2002 reprezentoval Slovensko v medzinárodnom projekte talianskeho pianistu Roberta Magrisa - Europlane Orchestra. V tom istom roku získal aj cenu Ladislava Martoníka ako Jazzman roka.

Tariška mal príležitosť zahrať si s významnými menami svetovej hudobnej scény, medzi ktoré patria James Morrison, Oliver Kent, Harry Sokal, Brian Charette, Jarek Smietana, Piotr Baron, Janus Muniak, Roy Hargrove a Esstiet Essiet. Okrem iného však pôsobí aj ako člen Gustav Brom Big Bandu či kapely Petra Lipu. Zaujímavosťou je, že Tarišku budú na nadchádzajúcom koncerte výnimočne sprevádzať dvaja bubeníci súčasne.

Vstupenky na podujatie sú v predaji cez Predpredaj.sk za cenu 8 € a 10 €.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Matej Šálek.

Súvisiaci interpreti: Radovan Tariška