Britská trojica Muse po prvej ochutnávke s názvom Psycho aktuálne propaguje očakávaný siedmy album Drones pilotným singlom Dead Inside. Eroticky ladené lyric video k piesni o strate viery v tento svet nasleduje videoklip, ktorý paranoidné pocity vyjadruje prostredníctvom tanca a drónov.

Práve paranoja či strata nádeje kvôli nedostatku empatie vo svete sú ústrednými témami albumu Drones, ktorý sa na trh dostane 8. júna. Názov štúdiovky je inšpirovaný bezpilotnými lietadlami, tzv. drónmi, ktoré sú v súčasnosti pre svoju rastúcu popularitu a ohrozovanie súkromia veľmi diskutovanou témou. Podľa frontmana Matta Bellamyho sú práve tieto "lietajúce kamery" na diaľkové ovládanie symbolom psychopatov ovládajúcich spoločnosť.

"Skrz modernú technológiu, konkrétne drónovú vojnu, je možné diaľkovým ovládaním robiť naozaj hrozné veci. Na diaľku, bez pocitu akejkoľvek zodpovednosti za dôsledky," vyjadril svoje obavy v rozhovore s moderátorkou Annie Mac pri marcovej premiére singla v BBC Radiu 1. "Šiel som dovnútra, do mojich paranojí, divných pocitov a divných životných skúseností," prezradil hudobník o téme nových piesní.

Začína to stratou nádeje

Videoklip Dead Inside režíroval Robert Hales (Gnarls Barkley, Justin Timberlake, OneRepublic, Jack White...) a najviac priestoru v ňom popri členoch kapely dostáva tanečná dvojica Kathryn McCormickWill B. Wingfield. Obaja sa zúčastnili americkej tanečnej reality show So You Think You Can Dance, pričom McCormick si zahrala aj roly v tanečných filmoch Fame či Step Up: Revolution.

V štyri a pol minútovom videu, ktoré jemne pripomína klietkový súboj Maddie Ziegler a Shiu LaBeoufa v Siinom klipe Elastic Heart, bojujú proti sebe o posledný kúsok nádeje v aréne plnej bieleho prachu. Videoklip, v ktorom sa objavujú aj všadeprítomné dróny, pôsobí umeleckým dojmom, no divák sa nevyhne duševne svrbivým pocitom sledovania blížiacej sa tragédie. Aj vďaka tomu bude zaujímavé sledovať tematické spracovanie ďalších klipov.

"Tu sa začína príbeh celého albumu, tu protagonista stráca nádej, zomiera vo vnútri (v preklade "dead inside") a stáva sa bezbranným voči temným silám z piesne Psycho. Bude to pokračovať aj v niekoľkých ďalších skladbách na albume, až sa napokon v príbehu vzbúri a premôže tieto temné sily," napísal Bellamy o Dead Inside, ktorá je úvodnou skladbou albumu.


Zoznam skladieb na albume Drones:

1. Dead Inside
2. [Drill Sergeant]
3. Psycho
4. Mercy
5. Reapers
6. The Handler
7. [JFK]
8. Defector
9. Revolt
10. Aftermath
11. The Globalist
12. Drones

Autor: Marek Majzon
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Muse