Jedinečná šansoniérka Hana Hegerová sa fanúšikom pripomína nahrávkou Recital '70, ktorá ležala zabudnutá dlhých 44 rokov v archíve Divadla Na zábradlí. Ide o jej prvý a kompletný koncertný záznam, natočený v roku 1971. Vtedy 40-ročná Hegerová v ňom bravúrne predvádza svoje umenie za sprievodu kapely vedenej Milanom Dvořákom.

"Niekoľkohodinový zvukový mastering štúdia Jámor prináša silný komorný zážitok. Práve preto som sa rozhodol dvoj-CD sám vydať a sprostredkovať emóciu všetkým, ktorí majú Hanu Hegerovú radi rovnako ako ja," povedal vydavateľ Tomáš Padevět na margo raritnej nahrávky. "Som rada, že sa to podarilo. A zároveň som prekvapená, že si niekto moje dosky vôbec kupuje. Ja sama ich totiž počúvať nemôžem, pretože vnímam iba ich nedostatky," vyjadrila sa skromne samotná interpretka Hana Hegerová.

Objavený poklad

Hana Hegerová naskúšala Recital '70 pôvodne pre divadlo Semafor, kde sa odohrala i jeho premiéra. Žiadny podobný live záznam jej skoršieho, respektíve vtedajšieho recitálu nebol doteraz vydaný a je viac než pravdepodobné, že iná jej koncertná nahrávka z toho obdobia ani neexistuje. Recital '70 zahŕňa 17 nahrávok, medzi ktorými sa objavujú aj niektoré u nás doposiaľ nevydané piesne, ako napr. slovenská ľudová Ej, vtedy len vtedy alebo slávna pieseň belgického šansoniéra Jacquesa Brela - Ne me quitte pas, ktorú Hegerová spievala v originálnej verzii.

Pôvodný záznam je doplnený o tri bonusové hudobné perly, ktoré majú na nosiči taktiež svoju premiéru. Z nich je najprekvapujúcejším objavom pieseň Emancipovaná z autorskej dielne Hapka-Horáček. Pôvodne vznikla pre televíznu Manéž Bolka Polívky (r. 1987). Nikdy však nebola zverejnená a zabudli na ňu autori, ale aj obľúbená speváčka. Ďalší bonus Wie schön ist immer wieder das Frivolen pochádza z východonemeckého televízneho seriálu Neviditeľné hľadí. Podarilo sa ho získať z nemeckého archívu DRA.


Krst v Divadle Na zábradlí

Hana Hegerová ukončila v auguste 2011 svoju umeleckú kariéru a vydanie tohto dvojalbumu je nečakaným "návratom" legendy českého šansónu. Dvoj-CD sprevádza booklet s mnohými informáciami o albume Recital '70 a osobnými spomienkami. Album je preto významným doplnením diskografie Hany Hegerovej.

Nahrávka oficiálne vychádza dnes (29.5.) a hneď v ďalšom týždni, vo štvrtok 4. júna, bude pokrstená v Divadle Na zábradlí za účasti niekoľkých významných osobností, nerozlučne spätých s tvorbou Hany Hegerovej, ako sú napríklad niektorí autori jej piesní: Michal Horáček, Václav Kopta, Daniel Dobiáš alebo režisér vystúpenia Recital '70 Jaroslav Gillar, kapelník orchestra Milan Dvořák, ktorý bravúrne Hanu Hegerovú na albume doprevádza, či Petr Malásek, autor záverečnej bonusovej piesne Snad každý má to horké rád.
Krstom bude sprevádzať bývalá televízna hlásateľka a moderátorka Jaroslava Panýrková.

Na vianočný trh sa ešte chystá jedinečná limitovaná edícia 500 kusov Recitalu '70 v klasickom vinylovom prevedení (2xLP). Jednotlivé albumy budú očíslované a doplnené podpiskartou s vlastnoručným podpisom pani Hany Hegerovej. V súčasnosti je takmer nemožné získať nový autogram od Hany Hegerovej, z toho dôvodu pôjde o exkluzívnu zberateľskú raritu.

Informácie pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová.

Foto: Standa Merhout

Súvisiaci interpreti: Hana Hegerová