Živé vystúpenia v rocku a metale sú vždy jedinečným zážitkom a často umocňujú oddanosť fanúšikov viac, ako štúdiovky, ktoré možnosťou nelegálneho sťahovania strácajú na vzácnosti. Koncert je vždy len jeden jediný a nikdy sa neopakuje. Dnes si ukážeme aj pár jedinečných kapiel, ktoré nám priblížia svoje umenie prostredníctvom videí.

Pred dvoma týždňami sme upozornili na vydanie živého CD/DVD od Porcupine Tree s názvom Octane Twisted. Kapela z albumu ponúkla na vypočutie jeden track – I Drive the Hearse. Na tomto odkaze ho môžete počúvať cez player, alebo po zadaní emailu pieseň stiahnuť. (ak)

Fear Factory naplno rozbehli európske turné na podporu ich aktuálneho albumu The Industrialist. V rámci neho budú obliehať aj Slovensko, na naše územie sa ale nedostanú. Na ich koncert však môžete skočiť do Viedne, Prahy, či Budapešti. Podľa mňa sa tam oplatí ísť už len kvôli tým bicím. Posúďte sami. (pm)  

Fear Factory - Fear Campaign (live - WFF 2012)

Ďalšia položka do zoznamu zimných koncertov na Slovensku: mexikánci Brujeria oznámili zastávky krátkeho európskeho turné o deviatich koncertoch. Medzi nimi sú i Košice, zastavia sa tam konkrétne 18. decembra v Colloseum klube. Grind up! (ak)

Nedávno sme písali o zmene na poste speváčky v kapele Nightwish, zmenou na tomto poste prešli v nedávnej dobe aj ďalšie kapely.  Frontmanka Flyleaf, Lacey Sturm, sa rozhodla pre podobný krok a fanúšikom zanechala odkaz na webe kapely. Zaujímavé je, že sa tak rozhodla spraviť pár dní predtým, ako kapela vydá nový album New Horizons. Na turné preto vyrazia s novou posilou, Kristen May (ex-Vedera). (pm)

Americkí inštrumentálni progresivisti Scale the Summit pracujú na nástupcovi rok starého albumu The Collective. Ich v poradí štvrtý album nahrajú s novým basgitaristom, Markom Michellom. Informujú o nových teritóriách, kam ich skladateľský proces posúva a na margo Michella uvádzajú, že "je veľmi zručný a talentovaný hudobník a preto budú toto určite naše najlepšie piesne". (ak)

Novú hudbu píšu i Autopsy. Deathmetalisti svoje počínanie komentujú s použitím napríklad týchto opisných slovných spojení: "deathly audio monstrosity", "(your) eardrums are torn, minds are destroyed and skulls are crushed", alebo "soul bludgeoning darkness and blood spattering savagery". Počúvajte na vlastné nebezpečie! (ak)

A ak to prežijete, do sveta rozprávočiek o drakoch a mečoch vás zase zavedie Tobias Sammet, ktorý už všetko pre novú Avantasiu na papier dal a momentálne nahráva. Jeho promo zase znie: "Bude to pecka, s vlastnou tvárou, ďaleko od hudobných trendov, vytvorená so srdcom v dlaniach, cítim sa ako doma, keď počúvam tie melódie a refrény" ...a tak ďalej. (ak)

Nahrávajú i Pretty Maids a ich albumová novinka sa bude volať Motherland. Na ich oficiálnej stránke stojí, že "the fans can expect the usual dose of heavy guitar riffs and superb hooklines in the finest tradition of the band musical style." Naproti tomu alternatívci East of the Wall na svoju robotu upozorňujú videom bez bližšieho komentára. (ak)


Spomínal som už niekedy záľubu magazínu Loudwire v rôznych rebríčkoch? Asi áno. Najnovšie spáchali zoznam najlepších ksichtov Larsa Ulricha (ak to naozaj neviete, tak je bubeníkom Metallicy). Asi nepotrebuje komentár... (pm)

Oddaný fanúšik izraelskej progressive-rockovej kapely Orphaned Land, ktorá zasvätila svoju kariéru budovaniu dialógu medzi židovským, islamistickým a kresťanským svetom, vytvoril petíciu za nominovanie kapely na Nobelovu cenu za mier 2013. V dokumente adresovanom Nórskemu nobelovému výboru sú uvedené viaceré argumenty, prečo si hudobníci takéto ocenenie zaslúžia. Spevák Kobi Farhi na Facebooku vyzýva fanúšikov k podpisu, petícia sa nachádza na tomto odkaze. Všetky štyri albumy, z ktorých najoceňovanejšie sú posledné dva – Mabool (2004) a The Never Ending Way of OrwarriOR (2010) – približujú ideu mieru medzi národmi a na koncertoch sa táto stáva skutočnou. Môžete sa na to pozrieť sami na DVD The Road to OR-Shalem, na ktorom hosťuje i Steven Wilson, priateľ kapely a producent ich poslednej štúdiovky. (ak)

Orphaned Land - The Road to OR-Shalem (trailer)

Už tretí štúdiový album pokrstila minulý týždeň slovenská formácia Dilemma. Teda, ani nie tak formácia, ako frontman Ján Spišák, ktorý je jediným pôvodným členom kapely. Sympatickú nahrávku Low Profile Scream, ktorá neznie veľmi slovensky (čo je v tomto prípade veľké plus), pokrstili motorovou pílou. Viac info nájdete v reportáži. Čoskoro prinesieme aj recenziu albumu. (pm)

Limp Bizkitu predčasne "ušlo" na web video ku skladbe Pain (City of Angels). Údajne sa jedná o prvý singel k ďalšiemu štúdiovému albumu Stampede of the Disco Elephants. Ak je to pravda a celá nahrávka bude v tomto duchu, nemáme sa veľmi na čo tešiť. Chalani zrejme starnú, tak im to "trochu" vymäklo. (pm)

Limp Bizkit - Pain (City of Angels)

Nové videoklipy uvádzajú: Kamelot, neškodní powermetalisti, ktorí ľúbia klišé i špeciálne efekty; grinderi Pig Destroyer, ktorých animované video "nadväzuje diplomatické styky" s Vesmírnou odyseou Stanleyho Kubricka a exaktne definuje slangový výraz "apeshit"; švédski blues rockeri Graveyard, či Hexvessel, ktorých video s príznačným názvom Sacred Marriage je plné hippie romantiky, folkového čarokrásna, sedemdesiatkového splínu a reminiscencií na Janka a Marienku; video Industrialist k rovnomennému albumu priniesli aj Fear Factory; ozvali sa aj Cradle of Filth, ktorých speváka prenasleduje prevtelenie Bátoričky. (ak, pm)

Máme tu i várku "live" videoklipov. Zábery zo svojich koncertov ponúkli Red Fang, ktorých klipy by ste jednoducho mali vidieť; ďalej čiernobieli Machine Head, úžasní Meshuggah, ktorých klip nám umožní zažiť skutočne adrenalínový koncertný pohľad na vec; a konečne Enslaved, progresívna kapela s black metalovým pôvodom, ponúkajúca vlastnú verziu ledzeppelinovskej Immigrant Song so zabijáckym gitarovým sólom a to divákom verejnoprávnej nórskej televízie. Budeme mať možnosť niečo takéto vidieť na obrazovkách STV? (ak)

Meshuggah - Demiurge (Scion AV)

A na záver ešte niečo na odľahčenie. Výborný cover songu Rancid Amputation od Cannibal Corpse. Tentokrát trochu ináč. Príjemnú zábavu. (pm)

Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza každý pondelok. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Adrián Kozák (ak), Pavol Magic (pm)
Foto: AP Photo/Polfoto/Andres Brohus

Súvisiaci interpreti: Fear Factory