I keď "koniec Elánu" je téma, ktorá v hudobnom svete, aj s prispením samotnej kapely, z času na čas rezonuje, nič to nemení na situácii, že si ju opäť prišlo vypočuť niekoľko generácií fanúšikov. Legenda česko-slovenskej scény počas vypredaného koncertu v najväčšej bratislavskej hale odohrala prierez svojou tvorbou a pokrstila nový album.

Slávnostný akt sa uskutočnil zhruba v polovici koncertu, keď sa členovia kapely premiestnili do stredu pódia a zo zákulisia vybehla Renáta Tomášová z hudobného vydavateľstva Warner Music, s ktorým Elán nedávno podpísal zmluvu. "Ja som sem prišla, aby som si zaspievala so skupinou Elán," dokonale zmiatla fanúšikov.

Čerstvo vydaný album Živých nás nedostanú následne do sveta uviedol zakladajúci člen Elánu Zdeno Baláž, ktorý priletel pre túto príležitosť z opačnej strany zemegule. "Keď som sa v Austrálii dozvedel, že skupina Elán má koncert v Bratislave, tak som neváhal ani minútu, kúpil som letenku a prišiel som sem," neskrýval v sebe veľkú radosť.

Ďurovčík rozdával komplimenty, krstilo sa írskou whisky

Druhým krstným otcom bol režisér Ján Ďurovčík, ktorý v sebe neskrýval veľký kus nervozity. "Najprv vysvetlím svoju nervozitu, určite si to viete predstaviť. Máte desať rokov, Michalovce, základná škola a v Päťkrát P (hudobná relácia, pozn. red.) práve dávajú Človečinu. Doma spievate, šaliete a prejde 35 rokov a Elán Vám povie, aby ste pokrstili ich album," uviedol predtým, než vyslovil kapele veľký kompliment, s ktorým určite súhlasili všetci verní fanúšikovia kapely: "Ja som zástupca tejto generácie a my sme šťastná generácia, lebo žijeme v dobe Elánu."

Muzikálový režisér a choreograf si zaspomínal aj na úspešnú spoluprácu na muzikáli Ôsmy svetadiel. "Oni tí chlapci nežijú tu s nami, oni žijú niekde úplne inde. Majú svoj vlastný svetadiel - Ôsmy svetadiel. A mne bolo dovolené s nimi chvíľu na ňom byť," priznal a vzápätí kapele "vystrúhal" ďalšiu veľkú pochvalu: "Chalani, ste to najlepšie, čo táto krajina má. Napriek tomu, že robíte rock'n'roll či pop music. Robíte hudbu, ktorá nám dáva radosť a my s ňou žijeme. A som neskutočne rád, že som dnes vaším Jánom Krstiteľom," ukončil svoju reč a za obrovského potlesku so Zdenom Balážom album pokrstili írskou whisky.

TIP: Elán zverejnil obal albumu s nahnevaným logom. Vypočujte si oba single

Elán - krst albumu, Bratislava, 28. 10. 2014 Zdroj: Warner Music

Veľká šou postavená na silných pesničkách

Počas koncertu, ktorý bol predposlednou zastávkou česko-slovenského halového turné The Best Of Vol. 2, zazneli desiatky hitov ako Vymyslená, Aj keď bez peňazí, Láska, láska, Stužková, Voda, čo ma drží nad vodou alebo Nie sme zlí. Elán vystúpil v zložení Jožo Ráž, Jano Baláž, Vašo Patejdl, Ľubo Horňák, Peter Fambauer a Boris Brna, koncert ozvláštnila aj trojčlenná dychová sekcia či séria piesní odohraných akusticky.

Spievajúce publikum, strhujúca atmosféra, emócie a živelná energia kapely, ktorá si vďaka zásobe nestarnúcich hitov vystačí aj bez veľkých pódiových efektov, boli hlavnými charakteristikami koncertu, o akom môžu dnešné kapely iba snívať. Takéto porovnávanie však nie je fér. Ďurovčíkove slová o šťastnej generácii totiž možno "aplikovať" aj na kapely, ktoré sa dostali na absolútny vrchol v časoch, kedy konkurencia v rámci hudby a koncertov nebola ani zďaleka taká veľká ako dnes. A keď sa im to podarilo, mali aj výdatnú podporu najväčších médií. Hoci to kvality skupiny a jej repertoáru nijak neznižuje, Elán z tej minulej slávy funguje a vypredáva koncerty dodnes.

Podrobnejšiu autorskú recenziu koncertu prinesieme z vystúpenia Košiciach, kde Elán už vo štvrtok vo vypredanej Steel Aréne úspešné turné zakončí. Už teraz však môžeme prezradiť, že "koniec Elánu" sa nekoná a kapela odohrá minimálne jeden koncert aj v roku 2015.

Aktualizácia: Elán v Košiciach zakončil ďalšie úspešné turné. S Rážom kričala vypredaná aréna

Text: Roman Kubovics (článok bol upravený a doplnený redakciou)
Foto: Warner Music

Reklamný odkaz: Nová kniha Jožo Ráž - Můj příběh od Dany Čermákovej je v predaji v internetovom obchode iPark.sk

Súvisiaci interpreti: Elán