Český spevák Matěj Ruppert sa rozhodol vrátiť ocenenie Skokan roku, ktoré získal v roku 2006 v ankete Český slavík. K vráteniu ocenenia ho viedla údajná cenzúra organizátorov, ktorí v aktuálnom ročníku vyradili rapera Řezníka.

Martin Pohl, známy pod umeleckým menom Řezník, mal získať cenu Hviezda internetu. Usporiadatelia ho však diskvalifikovali. "Řezník bol zo súťaže vylúčený, pretože v textoch svojich piesní sa vulgárnym spôsobom vyjadruje na adresu vybraných skupín obyvateľov, explicitne zobrazuje násilie a užívanie návykových látok. Je to v rozpore s princípmi súťaže," zdôvodnil organizátor diskvalifikáciu hudobníka.

Spevák Matěj Ruppert po tomto vyhlásení uviedol, že nikto by nemal mať právo cenzurovať a rozhodovať o tom, čo sa v kultúre môže a čo nie. Medzitým kontaktoval organizátora Slavíka, aby mu mohol vrátiť svoju cenu a vyzval aj ostatných držiteľov ocenenia, aby konali rovnako. Organizátor Slavíka spevákovo rozhodnutie prijal s upozornením, že každý kto by chcel súťaž kritizovať za cenzúru by sa mal najprv zoznámiť so skutočným obsahom Řezníkovej tvorby.

TIP: Český slávik 2013: Gott sa vrátil na vrchol, nude nezabránil Kraus ani holý zadok


Zdroj: SITA
Foto: Facebook.com/monkeybusinessprague - Michal Hanisch

Súvisiaci interpreti: Monkey Business