Už v marci bude mať v kinách premiéru nový film aj so slovenským obsadením, o ktorého titulnú pieseň sa postaral Miro Žbirka. Jemná, emotívna skladba, ktorá podľa samotného filmu nesie názov Fair Play, je prvou piesňou, ktorú populárny hudobník nahral špeciálne pre hraný film. Hudba.sk v exkluzívnej premiére prináša videoklip.

"Niekoľko mojich piesní sa už vo filmoch objavilo, ale toto bolo čosi iné. Bola to pre mňa výzva... Keď som si pozrel zábery z  filmu a stotožnil som sa s témou filmu, začal som pracovať na piesni," hovorí Miro Žbirka o svojej skladateľskej filmovej premiére.

Novinka, ktorá vznikla v dvoch verziách - so slovenským a anglickým textom - sa nahrávala v legendárnom londýnskom štúdiu Abbey Road. Pri jej zrode stál opäť producent Rob Cass, s ktorým Meky nahrával všetky svoje londýnske skladby. "Prekvapilo ma, že aj Roba Cassa téma filmu oslovila. Celý si ho pozrel s mojím prekladom. Snažili sme sa preniesť pocity, ktoré sme mali pri sledovaní filmu, do atmosféry titulnej piesne. Okrem nej som sa podieľal aj na časti scénickej hudby," prezradil.

Čas, ktorý spevák aj producent venovali samotnému príbehu, sa pozítivne prejavil vo výsledku, s ktorým môžu byť tvorcovia filmu naozaj spokojní. V minimalistickom aranžmáne intímnej klavírnej balady pekne vyniká tematický text a jemné tóny gitary bez zbytočného pátosu podčiarkujú emóciu z filmových záberov. Ďalší rozmer totiž piesni pridali aj tvorcia videoklipu, ktorý je kombináciou scén z filmu a záberov na speváka hrajúceho na klavíri. Tie sa natáčali vo Veľkej sále pražského Kongresového centra.

"Táto sála vo mne vyvoláva veľa spomienok... Tam som dostal svojho prvého Zlatého slávika za rok 1982. To korešponduje aj časovo s obdobím, v ktorom sa film Fair Play odohráva," hovorí spevák o klipe, ktorého autormi sú režisér Tomáš Luňák a kameraman Jan Baset Střítežský.


O filme Fair Play

Dej nového česko-slovensko-nemeckého koprodukčného filmu režisérky Andrey Sedláčkovej sa odohráva v normalizačnom Československu 80-tych rokov. Rozpráva príbeh mladej atlétky
 Anny (Judit Bárdos), ktorá sa stáva členkou Strediska vrcholového športu. Jej matka (Anna Geislerová) a tréner (Roman Luknár) dúfajú, že splní kvalifikačný limit a postúpi na olympijské hry. Vybočením z tvrdého športového drilu je pre Annu iba milostný vzťah s Tomášom (Ondřej Novák).

Anne začnú bez jej vedomia podávať anabolické steroidy. Jej výkonnosť stúpa, objavujú sa aj prvé zdravotné problémy. Anna sa dozvedá pravdu a napriek tomu, že je v hre jej účasť na olympiáde, rozhodne sa ďalej trénovať bez nich. Jej matka však dúfa, že Anna účasť na olympijskych hrách využije k emigrácii, a preto jej anaboliká pod zámienkou neškodných vitamínov podáva ďalej tajne.

Slovenská premiéra filmu sa uskutoční 11. marca 2014 za účasti tvorcov filmu a Mira Žbirku. Do programu kín sa dostane od 13. marca. Viac informácie o filme nájdete na stránke www.facebook.com/FairPlay.film.


Informácie a videoklip pre Hudba.sk poskytol Rado Mešša z agentúry pro:messa.

Súvisiaci interpreti: Miro Žbirka