30. apríl, Svetový deň jazzu, prináša už dva roky vo svete mnoho jazzového diania. U nás aktuálne oslávime tento deň symbolickým spojením medzinárodného jazzového sviatku s domácim ocenením Esprit, novou cenou za najlepší slovenský jazzový album roka.

Paralelne s odbornou porotou môže do 31. mája každý fanúšik jazzu rozhodnúť o tom, ktorý z minuloročnej úrody jazzových albumov je najlepší a mal by dostať ocenenie Esprit 2012. Internetové hlasovanie za najlepší domáci jazzový album predchádzajúceho roku  je symbolicky spustené práve v tento dátum a prebieha na stránke Jazz.sk, kde sú zverejnené nominácie.
 
"Nominovaných je 19 albumov. Nakoľko ide o prvý ročník, nechali sme v súťaži všetky albumy s prvkami jazzu, ktoré minulý rok vyšli. Záber je široký ako samotný jazz. Od flamenca s jazzovými harmóniami cez prvky klezmeru, latino jazzu, od tradičného až po súčasný jazz," ozrejmuje Boris Čellár, hudobník a zakladateľ portálu Jazz.sk. V prípade nového ocenenia Esprit ide o priekopnícku akciu, ktorej myšlienka sa zo sveta prenáša domov. Má upozorniť na domácu jazzovú tvorbu a podporiť jej existenciu a rozvoj.

Po uzavretí hlasovania za divácku cenu Esprit 2012 zasadne odborná porota zložená z hudobných žurnalistov a promotérov z oblasti jazzu a vyberie kandidáta na cenu poroty Esprit 2012. Vyhlásenie výsledkov prebehne 10. júna.

Čo majú spoločné Herbie Hancock a slovenská anketa?

Patrónom Svetového dňa jazzu je legendárny klavirista a skladateľ Herbie Hancock. V júli 2011 ho generálna riaditeľka UNESCO, Irina Bokova, vymenovala honorárnym ambasádorom. Pre jeho odovzdanosť mierovému dialógu prostredníctvom hudby a umenia, prizvala Hancocka, aby sa pridal k snahám UNESCA o propagáciu vzájomného medzikultúrneho porozumenia so špeciálnym dôrazom na podporu šírenia nových kreatívnych myšlienok v kruhoch mladej generácie. Dobrovoľní ambasádori UNESCO sú výnimočnou skupinou celebritných pomocníkov, ktorí sa rozhodli použiť svoj talent a status na zviditeľnenie cieľov práce UNESCA v oblasti vzdelávania, kultúry, vedy a komunikácie.

Okrem rovnakého dátumu je spojítkom medzi Svetovým dňom jazzu a ocenením Esprit aj soška, ktorú získa víťaz ankety. Prvý exemplár totiž vlastní práve Herbie Hancock - odniesol si ho z bratislavského koncertu pred troma rokmi ako darček z dielne známej výtvarníčky Gordany Turuk. Sošku ocenenia Esprit 2012 vytvorí Turuk ako repliku práve tej sošky, ktorú má doma slávny hudobník. "Bude to silueta kontrabasu, teda nástroja, ktorý sa nachádza vo väčšine jazzovych formácií," hovorí Čellár.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Boris Čellár, koordinátor ankety Esprit.

Súvisiaci interpreti: Herbie Hancock