Dvadsať rokov po československej premiére zaznie na festivale Bažant Pohoda 2012 Liverpooplske oratórium, ktoré skomponoval Sir Paul McCartney. Milovníci klasickej hudby sa môžu tešiť aj na dánske teleso Figura Ensemble, maďarský Budapest Saxophone Quartet či domáci Quasars Ensemble. Najmladší účinkujúci zase predstavia hudobnú rozprávku na motívy Malého princa.

Liverpoolske oratórium Paula McCartneyho uvedie na Pohode Spevácky zbor Lúčnice pod vedením zbormajsterky Eleny Matušovej a Symfonický orchester Slovenského rozhlasu pod taktovkou dirigenta Waltera Attanasiho. Sprevádzať ich bude aj detský zbor Pressburg Singers so zbojmajsterkou Jankou Rychlou a sólisti Ľubica Vargicová (soprán), Terézia Kružliaková (mezzosoprán), Miroslav Dvorský (tenor) a Martin Malachovský (bas).

Klasické dielo o živote rockovej legendy

Slávne dielo malo československú premiéru v septembri 1992, necelý rok po jeho vydaní, na festivale Bratislavské hudobné slávnosti. Pohoda uvedie oratórium v roku 70. narodenín Paula McCartneyho. "Celý svet si bude pripomínať túto žijúcu legendu rockovej, ale v našom ponímaní aj klasickej hudby," uviedol ešte v apríli riaditeľ Lúčnice Marián Turner, ktorý zároveň priblížil samotné oratórium.

"Toto dielo hovorí o živote Paula McCartneyho v hudobnom jazyku. Cituje nádherné hudobné myšlienky, výjavy z jeho detstva i dospelosti, z jeho prelomových rokov. Je nádherné vnímať aj tie veľmi známe piesne, ktoré v The Beatles zložil a ktoré sú tam citované v symfonickom alebo zborovom prevedení."

Medzi Pohodou a Lúčnicou takpovediac preskočila iskra, o čom svedčia aj slová ich šéfov. "Spevácky zbor Lúčnica už na našom festivale účinkoval, minulý rok vítali slnko. Keď za nami prišli s týmto nápadom, samozrejme, že sme súhlasili," vysvetľuje riaditeľ festivalu Michal Kaščák. "Pohodu vnímame ako niečo, čo má nielen úžasnú pohodu ale zároveň aj veľkú hudobnú a umeleckú hodnotu. Je to obdivuhodná záležitosť," povedal Turner na aprílovej tlačovej konferencii Pohody v Slovenskom rozhlase.

"Snažíme sa byť otvorení mnohým hudobným štýlom, nie je dnes hudobný štýl, kde sa nedejú zaujímavé veci. Čo sa týka klasiky, tá je na festivale zastúpená už viac rokov. Som rád, že tento rok príde Lúčnica s Liverpoolskym oratóriom legendárneho autora, pretože to môže byť zaujímavé aj pre ľudí, ktorí by na klasiku asi neprišli a možno objavia niečo, čo pre nich môže byť dôležité do budúcnosti," dodal riaditeľ festivalu Michal Kaščák pre TASR.

Liverpoolske oratórium zaznie v Trenčíne na začiatku sobotňajšieho programu, pre produkčného festivalu Martina Andráša to bude veľká výzva. "Počas tohto koncertu bude na pódiu vystupovať vyše 180 účinkujúcich, tešíme sa, ako ich pekne na Orange stage rozložíme," hovorí Martin.

Paul McCartney - Liverpoolske oratórium (úryvok z koncertu)
 
Folklór v klasickom šate aj zhudobnená literatúra

Klasické dielo Paula McCartneyho však nebude jediným zástupcom klasickej hudby na trenčianskom letisku. Z Dánska pricestuje uznávané teleso Figura Ensemble, ktoré do klasických aranžmánov pretavilo hudbu s koreňmi v dánskom folklóre, so starou poetikou a novým zvukom. Päť dánskych muzikantov Figura Ensemble v súčasnosti sprevádza špičkový škótsky huslista Garth Knox.

Po nádhernom vystúpení Maďarskej štátnej opery na Bažant Pohode 2009 prichádza od našich južných susedov ďalší skvelý súbor klasickej hudby Budapest Saxophone Quartet. Od vzniku v roku 1995 sa vypracoval medzi rešpektované telesá nielen na domácej maďarskej scéne, ale s úspechmi koncertuje na všetkých kontinentoch. Na svojom konte majú štyria saxofonisti šesť albumov a množstvo ocenení.

Budapest Saxophone Quartet - Hora staccato

Slovenskú scénu zastúpi Quasars Ensemble so sólistkou Evou Šuškovou. Quasars Ensemble je súbor mladých hudobníkov, ktorí interpretujú skladby domácich i svetových autorov, od baroka až po najdôležitejšie hudobné počiny 20. storočia. 

Špeciálny projekt si pripravil spisovateľ Silvester Lavrík, ktorý spoločne s muzikantmi Borisom Lenkom a Jozefom Luptákom predstavia v hudobnom prevedení klasické dielo slovenskej literatúry Dúverná zmluva medzi mníchem a ďáblem (Juraj Fándly). Lavrík sa predvedie v úlohe rozprávača, akordeonista Lenko bude hrať ako Diabol a Lupták na violončele stelesní Mnícha.

Žiaci si uctia Karola Petra, Vivaldiho i Saint-Exupéryho

Klasická hudba sa bude hrať aj v priestore KC Dunaj, ktoré bude mať na festivale špeciálny stan. Dobre naladený klavír bude program venovaný pamiatke Karola Petra. Na klavíri sa budú striedať jeho žiaci - Eliška Šedivá, Jaroslav Štefanec, Karolína Ondrišáková, Šimon Král a Frederika Chovancová a vzdajú tak hold skvelému pedagógovi, ale najmä dobrému človeku, ktorý bol samozrejmou súčasťou festivalu. "Vždy dobre naladený Karolko ladil dlhé roky všetky klavíry pre náš festival, no tohto ročníka sa už nedožil. Bude nám na letisku chýbať, sme si však istí, že si vystúpenie svojich žiakov vypočuje zhora, kde má na starosti nebeské klavíre," hovorí Michal Kaščák.

Už tradične sa vážna hudba bude hrať aj v detskom parku. Každoročne tu svojim rovesníkom, ale aj ich rodičom, hráva domáci Komorný orchester Základnej umeleckej školy Karola Pádivého z Trenčína pod vedením Alenky Piatkovej. Tentoraz predvedú skladby Vivaldiho, Jenkinsa, ale napríklad aj známe filmové melódie.

Zastúpenie bude mať aj Základná umelecká škola Ladislava Stančeka z Prievidze, na ktorej funguje súbor bicích nástrojov Subina. Repertoár súboru tvoria zväčša prearanžované skladby veselého a optimistického charakteru, rôzneho zemepisného pôvodu, rôznych štýlových období, s využitím rôznych bicích, perkusívnych i melodických bicích nástrojov.

Základná umelecká škola Ľudovíta Rajtera z Bratislavy zase predstaví svoju hudobnú rozprávku na motívy Saint-Exupéryho Malého princa. Pri príprave hry boli do hudby mladej skladateľky Lucie Papanetzovej zapracované nápady žiakov školy, ktorí sa aktívne zapájali aj  do príprav. Malý princ je podobenstvo o detstve a dospelosti, o ľudstve, o neľudskosti, priateľstve a láske a v neposlednom rade o kríze, smrti a nádeji. A ako tvrdia autori, princov nie je nikdy dosť.

Festival začína už o 5 týždňov

Vo štvrtok bude do začiatku podujatia ktoré je pre mnohých na Slovensku vyvrcholením festivalového leta, zostávať posledných päť týždňov. Hudobný program je takmer uzavretý, pribúdajú posledné domáce projekty a fanúšikovia netrpezlivo čakajú na rozpis jednotlivých pódií a časov vystúpení.

V Trenčíne počas Bažant Pohody 2012 vystúpia napríklad legendárny Lou Reed, popredné britské gitarovky Elbow, Kasabian, The Kooks, White Lies či The Horrors, špička tanečnej scény Orbital, Caribou, Chase and Status Live, soulový zázrak Aloe Blacc alebo šarmantné speváčky Bat for Lashes, Emiliana Torrini, Anna Calvi či Gemma Hayes. Nebude chýbať ani kultová hip-hopová skupina Public Enemy či zástupcovia pohodového reggae a world music JuJu, Little Roy či Jamaican Legends.

Redakciu Hudba.sk informoval Mário Gešvantner, PR manažér festivalu. Viac informácií o podujatí nájdete na stránke www.pohodafestival.sk.

Foto: Igor Daniš (archív Hudba.sk)

Súvisiaci interpreti: Paul McCartney