Možno si spomínate na rok 2011 a Clare Maguire, ktorá sa ocitla medzi piatimi finalistami ankety BBC Sound of a potenciál svojho prvého hitu, výbornej piesne Ain't Nobody, premenila na veľké očakávania hudobnej obce. Silným hlasom si podmanila nejedno kritické ucho a mala výborne našliapnuté stať sa novou britskou hviezdou.

Mala. Až do momentu, kedy samotné vydanie jej albumu Light After Dark neprinieslo toľko úspechu, ako sa očakávalo a bublina po niekoľkých nie príliš úspešných singloch spľasla. Ukázalo sa, že mať talent a vokálne schopnosti nestačí, čo napokon 28-ročnú speváčku Clare Maguire doviedlo k tomu, že sa príliš často začala dívať na dno pohárika. Predispozície k tomu mala už v rodine, svoje problémy "riešili" alkoholom aj jej rodičia.

"Ráno som sa zobudila a vypila som dve fľaše vodky," vyjadrila sa o svojom najtemnejšom období v rozhovore pre BBC. "Celý čas som bola úplne mimo. Neustále som túžila po tom intenzívnom pocite zabudnutia."

Tvorba ako terapia

Jej manažérka ju po viacerých alkoholových excesoch donútila ísť na odvykaciu liečbu, kde si Clare uvedomila, že ešte stále má nádej. Po dvoch mesiacoch sa vrátila späť do Londýna. Od muziky si dala na nejaký čas pauzu, no v roku 2013 sa pomaly opäť vrátila ku skladaniu. S obavami, ale predsa. "Bola som na veľmi temnom mieste. Mala som obrovský strach z toho, že sa tam opäť vrátim. Až taký, že som nechcela nič dať von."

Namiesto oficiálnych veľkých nahrávok tak na internete zverejňovala demá nových piesní s pokojnejším folkovým až indiepopovým zvukom, kde sa vyspievavala zo svojich temných nálad. "Byť schopná tvoriť a dať to zo seba von je určitá forma sebaliečenia. Konečne sa vo svojej koži cítim pohodlne," hovorí dnes, pričom dodáva, že s novým materiálom, ktorý stvorila, nemá žiadne ambície.

V marci tohto roka konečne oznámila plnohodnotného nasledovníka jej debutu, ktorý vyšiel pred pár dňami. Má názov Stranger Things Have Happened a obsahuje dvanásť piesní. Sú skôr pocitové, nežné, subtílne a dominantnú rolu v nich hrá klavír. Premena bývalej popovej hviezdičky na hudobníčku, ktorá nekalkuluje, ale sa bez vedľajších komerčných úmyslov iba hudobne spovedá, je viac než zrejmá.


"Konečne sa cítim ako hudobníčka. Veľmi dlhú dobu to tak nebolo. Cítila som sa len ako vec," priznáva Clare. Už prvý singel z nového albumu inšpirovaný herečkou Elizabeth Taylor napovedá, že materiál ide obsahovo do hĺbky, hoci nestráca ani obrazovú poetickosť. "Elizabeth navonok ukazovala svoju pôvabnú stránku, ale kdesi pod tým bola skutočná samota. Istá časť tejto skladby je pravdepodobne aj o mne počas obdobia môjho prvého albumu."

Nové piesne však naznačujú, že minulosť necháva včerajšku (ako skladba Leave You In Yesterday) a byť opäť na výslní nie je až také dôležité ako ponúknuť v hudbe kúsok seba. "Premýšľam nad všetkým, čo sa mi stalo a hoci to bolo skutočne hrozné, naučilo ma to, kým som," uzatvára speváčka.


Vypočujte si celý album na Deezeri:

 
Text: Michaela Žureková (Zdroj: BBC.com)
Foto: Facebook.com/claremaguiremusic

Súvisiaci interpreti: Clare Maguire