Príjemné indie popové skladby The Odd Gifts ukrývajú správu o kríze nášho vlastného smerovania. Kapela je projektom zakladajúceho člena Eggnoise Ondřeja Galušku a odvážila sa na novej nahrávke prekročiť nekonfliktné pozlátko popkultúry. Texty narážajú na problematiku širokého konceptu migrácie po celom svete v dlhodobejšom horizonte.

Ondřej Galuška so svojimi The Odd Gifts si pozval na album veľké množstvo hostí ako sú speváci Justin Lavash, James Harries a Alasdair Bouch a rad ďalších hudobníkov. Migrant Songs je ojedinelý, aktuálny, ale zároveň nadčasový album. "Od počiatku sa v celom koncepte premlelo niekoľko tém. Samozrejme je tam odkaz na migračnú krízu, ale viac než na globálnu situáciu, ktorá je sama o sebe dosť strašidelná a problematická, som cítil potrebu reagovať na zlyhávanie racionálnej diskusie, šírenie hoaxov a zmanipulovaných informácií, nedostatok pochopenie a základnej ľudskej otvorenosti, ktorá nemusí nutne znamenať bezmedzne otvorenú náruč, ako nám naznačuje formulka o polarizácii spoločnosti. Dnes sa všechny tyto věci ještě prohloubily a migrační krize se stala krizí našeho vlastního směřování."

Ondřej postupne hľadal ďalších spoluhráčov a hostí. The Odd Gifts tvoria v súčasnosti členovia formácie Eggnoise Jaryn Janek, Michael Nosek a Jan Mizler, ktorí tiež nahrali všetky základy pre dosku Migrant Songs. Na albume je opäť množstvo hostí, tentokrát výrazne prispeli hosťujúci speváci, ktorí sa často objavujú vo viac než jednej piesni a zároveň sa v rôznych piesňach stretávajú. 

"Nebolo ľahké sa rozhodnúť pre titul Migrant Songs, pretože tá téma bola už pred rokom až príliš exponovaná. Nemohol som však už cúvnuť. Tie piesne pre mňa pod týmto zastrešujúcim názvom začali neuveriteľné fungovať. Stali sa z nich v pravom slova zmysle Migrujúce piesne, vytvárajúce nové a nové paralely, významy, predávajúce si navzájom zvuky, témy, hosťujúcich muzikantov a dokonca aj autorov." Ondřej Galuška priznáva, že už skôr, ešte v skupine Eggnoise, mali v pláe pripraviť konceptuálny album s témou o odchádzaní z mesta na dedinu, o zmene života a strate romantických ilúzií.


The Odd Gifts sú sólovým projektom Ondřeja Galušku, gitaristu, speváka a spoluautora skupiny Eggnoise, s ktorou nahral tri albumy. Za svou dosku ALBUMEN získali Eggnoise tri nominácie nominace na najväčších nezávislých hudobných cenách sveta Just Plain Folks 2009 Music Awards. Prvý album projektu, nazvané O.G. and the Odd Gifts, vyšlo na jeseň 2012 a bol reláciou Neon na ČRo Pardubice zaradený medzi 14 nejlepších albumov roka a získal Harvest Prize na mezávislých hudobných cenách TAIS Awards.

Ondřej Galuška je tiež spoluautorom soundtracku k filmu Jana Hřebejka Svatá Čtveřice. 30. augusta 2016 vychádza druhý album projektu The Odd Gifts nazvané Migrant Songs, na ktorom se ako hostia podieľali James Harries, Alasdair Bouch, Justin Lavash, Bijou Camara a ďalší. Naživo v projektu účinkujú členovia skupiny eggnoise Jaryn Janek, Michael Nosek a Jan Mizler.

Informácie a foto pre redakciu Hudba.sk poskytol Přemysl Štěpánek z Indie Scope Records.