"Neuvidíš ma na bilbordoch ani v reality shows, netočia ma komerčné rádiá ani telka a snažím sa mať úprimný a poctivý vzťah so svojimi fanúšikmi aj k vlastnej tvorbe." Takto reagoval B-Complex na kuvičie hlasy, ktoré sa ozvali potom, ako zverejnil, že je bi-gender a prijal novú identitu.

Popredný slovenský producent Matúš Lenický alias B-Complex - a najnovšie i Matia - už zajtra predvedie svoju tvorbu a dídžejské umenie na akcii dnb.sk presentz Silvester v bratislavskom Subclube. Z našej elektronickej scény sa pritom v posledných mesiacoch o nikom nehovorilo tak intenzívne ako práve o ňom/nej. Rozhodnutie predstaviť fanúšikom svoju ženskú identitu vyvolalo rôzne reakcie a otvorilo na Facebookovom profile B-Complexa opakujúce sa diskusie, ktoré trochu pripomínali vášnivé výmeny názorov pred jarným referendom, aj keď väčšina fanúšikov prijala nečakané priznanie pozitívne. Netreba však zabúdať, že B-Complex je v prvom rade špičkový hudobník, ktorý sa ako jeden z mála slovenských producentov presadil aj v zahraničí.

Vďaka "krásnym klamstvám" hrá po celom svete

Matúš Lenický sa tvorbe hudby venuje už od základnej školy. Už vtedy ho uchvátili dva svety - umenie a technologický pokrok. Študenta informatiky a neskoršieho absolventa VŠMU v odbore Zvuková skladba objavil Tony Colman z prestížneho londýnskeho drum&bassového vydavateľstva Hospital Records, kde mu vydal singel Beautiful Lies. Ten vyšiel na štvorplatňovej kompilácii a stal sa najpredávanejším singlom vydavateľstva, pričom na Youtube má už viac ako päť a pol milióna prehratí.

Tento úspech otvoril B-Complexovi dvere do sveta profesionálov a hudbou sa živí doteraz. Už viac než päť rokov pravidelne vystupuje v rôznych kútoch Európy, ale zahral si aj na ďalekom Novom Zélande a v Austrálii, kde absolvoval krátke turné. Aj tento rok môže z tohto pohľadu hodnotiť ako úspešný. "Rok 2015 bol dosť nemecký, v rámci roadtripov som hral asi v desiatich nemeckých mestách a vyšlo mi EP na nemeckej značke Santorin. Je to aj rok môjho comingoutu  a som rád, že väčšina ľudí ho prijala pozitívne. Určite sa chcem v novom roku venovať viac produkcii, keďže v roku 2015 vzniklo niekoľko nových vecí, ale určite nie toľko, aby som bol spokojný."



Nový projekt bude odklonom od drum&bassu

Aj keď je B-Complex vnímaný najmä ako drum&bassový producent, v jeho hudbe sa odráža mnoho vplyvov od hip-hopu, cez downtempo až po nu jazz. Samotný hudobník má v tomto smere ďalšie plány: "Chcem sa venovať aj inej hudbe ako drum&bass a vo svojom novom projekte Intheskies plánujem nabrať fresh pohľad na rôznorodú muziku, ktorý sa potom naspäť vráti do drum&bassovej produkcie. Mám dohodnutú spoluprácu s labelom MC-ho Favu a už dlho sa dohadujem s ľudmi ako Chris.SU alebo Feint na spoločnej tvorbe, tak dúfam, že to vyjde."

Na silvestrovskej akcii v Subclube bude hrať výlučne energický drum&bass. "Chcem, aby sa ľudia bavili a začali rok riadne vytancovaní. Silvester by mal byť v prvom rade o zábave, takže sa budem snažiť svoj set viesť v tomto duchu," prezradil. Zároveň pripomenul, aký má klub pod hradnou skalou preňho význam. "K 'Účku' budem mať vždy pozitívny vzťah, keďže ho beriem ako jedno z rodísk našej elektronickej scényAko puberťák som často sníval, že si tu raz zahrám. Bratislavská scéna sa medzitým zmenila, klubov je viac a ľudia majú na výber. Subclub si však stále drží svoj alternatívny charakter a som rád, že ešte stále funguje," hovorí B-Complex.

"Spomienok na Subclub alebo 'blatko' pred ním by bolo na dve ďalšie strany. Robili sme v ňom kedysi naše vlastné eventy spolu s Insom, Tasunom a x2umom ako 300hrmených alebo sme tam chodili vypočuť si prvých zahraničných dídžejov a skladby, ktoré sa inde počuť nedali. Pamätám si na starý Tokyho soundsystém, ktorý pri junglových hymnách vytriasol každú bunku v tele, ako mi Silwer pri borovičke rozprával, čo je to Amen a prečo tie tracky tak fungujú, na spotený dážď zo stropu, na vystúpenie Ill-Esha na našej akcii, po ktorej som pre ňu spravil track Girl With Flower, či na pešie návraty do Petržalky, keď nebolo na taxi a nočáky chodili raz za sto rokov. Dúfam, že sa ten klub udrží ešte niekoľko rokov a nezožerú ho developerskí žraloci," dodal.


Prečítajte si: Vďaka drum&bassu ho poznajú v celej Európe. L Plus vydáva nové EP

Autor: Daniel Hevier ml.
Foto: Facebook.com/bcomplex

Súvisiaci interpreti: B-complex