Všestranná muzikantka si stihla v decembri pripísať na konto nahrávku At Home. V štúdiu jej pomáhala kapela Čikori, ktorá platni nevedomky dodala príchuť staršieho počinu Bílé inferno. Názov napovedá, že práve v takej polohe sa aj dnes Iva cíti ako doma. O vydanie deviatich autorských piesní sa postaralo slovenské vydavateľstvo Pavian Records.

Hudobníci nahrávali album od novembra 2014 do júla 2016 v štúdiu V v Zlíne, teda paralelne s ďalšími Ivinmi aktivitami, ku ktorým patrili i koncerty s Mucha Quartet či Kitchen Orchestra. V Čikori dnes pôsobí Vladimír Václavek (gitara), Jaromír Honzák (kontrabas) a Oskar Török (trúbka). Ako hostia sa do procesu zapojili Antonín Fajt (klavír), Hamid Drake (bicie) a ďalší. 

O zvuk sa postaral Ivo Viktorin, Petr Vavřík a Marcel Gabriel. Za mix nahrávky zodpovedal Ivo Viktorin, mastering v newyorskom štúdiu AREA 52 je prácou Davea Cooka, ktorý v minulosti spolupracoval s Daviom Bowiem, Radiohead alebo Alanis Morissette. Album je in memoriam venovaný Lenke Zogatovej a Zuzane Viktorínovej.

Platňa nepriamo nadväzuje na Ivinu nahrávku Bílé inferno z roku 1997, na ktorom sa podieľal Václavek s Honzákom. Odráža sa to vo zvuku, forme piesní, poetike a ďalších aspektoch, činiacich z At Home ďalší vydarený zápis do bohatej diskografie. Hudba autorsky patrí Ive a Čikori, o tri texty sa zaslúžil Karel David. Slová úvodnej piesne Noc napísal Vladimír Václavek a jeden text pridal aj Richard Müller.  



Na platni figurujú tri anglické texty. Jeden z nich (A Paper Cone) má na svedomí významný britský žurnalista, znalec východoeurópskej hudby Ken Hunt, ovplyvnený zážitkami s Bittovou. Ich prvé stretnutie pred dvanástimi rokmi prerástlo v dlhodobý priateľský a umelecky inšpiratívny vzťah. „A Paper Cone je moje najobľúbenejšie dieťa. Je to text, ktorý som začal písať v dobe, kedy som nemal ani poňatia o tom, že Ivuška a ja niekedy budeme skladať spoločne. Je pre mňa sestrou, ktorú som nikdy nemal. Ako hovoríme v klasickej indickej hudbe, je mojou sestrou v hudbe. Čo viac si želať?”

Dvojročná práca podľa Bittovej prebiehala pokojne. „Pre mňa je inšpiráciou príroda a domov a táto atmosféra sa nám podarila zaznamenať na celej platni. Titulnú skladbu At Home považujem na nahrávke za jednu z najsilnejších. Snáď to bolo prvýkrát, kedy sme sa nikam neponáhľali a v pokoji tvorili. S menším odstupom bola každá skladba, povedzme až minimalisticky, kompozične dopracovaná.”

Jaromír Honzák má z albumu rovnako dobrý pocit. „At home je človek tam, kde môže byť sám sebou a je tam vítaný. V Čikori sa cítim ´at home´ bez ohľadu na to, ako často sa vidíme.  Na oslave mojej 50-tky pred siedmimi rokmi zorganizoval Petr Ostrouchov stretnutie členov v tej dobe nečinných Čikori, čo sa stalo impulzom pre ich obnovenie. Od tej doby mám opäť to potešenie zažívať pocit ´at home´ zakaždým, keď sa stretneme na pódiu.“

Snaha Petra Ostrouchova o obnovenie Čikori je dnes korunovaná zaujímavým albumom, v ktorý už viacero ľudí ani nedúfalo. Jeho výhradným distribútorom v Čechách je firma Indies Scope, ktorá pred dvoma rokmi vydala reedíciu spomínaného Bílého inferna na vinyle.

Autor: Marek Danko (zdroj: Přemysl Štěpánek, Indies Scope)
Foto: Miro Remo

Súvisiaci interpreti: Iva Bittová