Deep Purple, jedna z najzásadnejších kapiel všetkých čias, ktorá bola v roku 2016 uvedená do rock'n'rollovej Siene slávy v Česku naposledy vystúpila v júli 2018, kedy nadchla fanúšikov v Brne. V decembri navštívi ostravskú Arénu.

Ian Gillan, Roger Glover, Ian Paice, Steve Morse a Don Airey, ktorí tvoria VIII. zostavu v histórii kapely, pokračujú v krasojazde v hardrockových šľapajach - v štýle a nuansách ich poslednej tvorby jasne spoznáte odkazy na staršie počiny Deep Purple.

Formácia začala postupne preskúmavať nové hudobné oblasti a vzbudzovať záujem fanúšikov, ktorí ešte ani neboli na svete, keď mocná Purple mašinéria ovládala hudobný svet. Ich svätým grálom sú albumy In Rock (1970), Machine Head (1972) a Made in Japan (1973), ktoré katapultovali Deep Purple na špičku, čo sa príjmov z koncertov a celosvetových predajov albumov týka. Veľkú zásluhu na tom mala skladba Smoke on the Water.

Počas svojej dlhoročnej kariéry dali Deep Purple nahrali množstvo skladieb, ktoré sú dnes už považované za absolútnu klasiku. Ich piesne tiež vyvolali nikdy nekončiaci debatu medzi staršími a novšími fanúšikov, predovšetkým po vydaní nahrávky Now What ?!, ktorá sa zaradila medzi najpredávanejšie platne na svete. K dnešnému dňu sa jej predalo vyše pol milióna kópií a kapela zároveň len od jej vydania predala viac než milión vstupeniek na svoje koncerty. Veľmi úspešné boli aj videá From the Setting Sun in Wacken a To the Rising Sun In Tokyo, ktoré v rovnaký deň obsadili 1. a 2. priečku v britskom video rebríčku a potvrdili tak, že živé koncerty Deep Purple neprestávajú fanúšikov fascinovať.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Petr Novák z agentúry Live Nation.

Súvisiaci interpreti: Deep Purple