Už len niečo vyše týždňa zostáva do druhého koncertu fenomenálnej francúzskej speváčky ZAZ na Slovensku. V Košiciach sa predstaví 9. augusta a už teraz je jasné, že sa k nám veľmi skoro potom vráti opäť. Najnovšie je totiž potvrdený aj ďalší koncert v Bratislave, ktorý sa uskutoční začiatkom decembra.

Na francúzsku speváčku ZAZ, označovanú za novodobú Edith Piaf, si slovenskí fanúšikovia najskôr museli počkať pomerne dlho. V čase jej prvej návštevy Slovenska, ktorá sa odohrala minulý rok v novembri v zaplnenom NTC, mala na konte už tri albumy a dve úspešné vystúpenia na českom festivale Colours of Ostrava. Teraz však akoby chcela Slovákom všetko vynahradiť, pretože sa k nám vracia častejšie ako svojho času N.O.H.A. či Parov Stelar.

Najbližší koncert odohrá už budúcu nedeľu 9. augusta v Košiciach, no ešte pred ním stihla potešiť fanúšikov v Bratislave. Zverejnila totiž nové termíny jesenno-zimného turné, počas ktorého sa po roku vráti do nášho hlavného mesta. Termín je 4. decembra a dejiskom bude tentokrát Incheba. Rovnako si však speváčka zamilovala aj české publikum, takže sa po roku predstaví opäť i v Prahe (29.11.) a prvýkrát vystúpi aj na nefestivalovom koncerte v Ostrave (1.12.).

Aký bude jej repertoár sa zatiaľ nevie, no popri toľkom koncertovaní zrejme na tvorbu nových skladieb veľa času nemá. Vlani v Bratislave tvoril väčšinu setlistu výber starších piesní z prvých dvoch albumov, teraz dá možno viac priestoru tomu najnovšiemu, ktorý je inšpirovaný jej milovaným Parížom.

Prečítajte si: ZAZ: "Strach nám bráni žiť naplno, rozvinúť sa, tak prežívame len na polovicu"


Príbeh ZAZ je vskutku zaujímavý. Vyštudovala hudobnú školu CIAM Bordeaux, kde sa prvýkrát predstavila aj pred publikom. Neskôr sa odsťahovala do Paríža, kde si päť hodín denne, sedem dní v týždni privyrábala vystupovaním v rôznych baroch, ale aj na ulici. Zlom v jej kariére nastal v roku 2009, kedy sa stala víťazkou tretieho ročníka súťaže Tremplin Génération France Bleu/Reservoir v Paríži. Zapôsobila na speváka menom Raphaël, ktorý jej napísal tri pesničky. Tie nahrala na svoj prvý album a medzinárodný úspech na seba nenechal dlho čakať. Z jej eponymného debutu sa po celej Európe predali státisíce kusov a stala sa z nej jedna z najžiadanejších speváčok na Starom kontinente.

ZAZ je všestrannou umelkyňou, ktorá je doma v rôznych hudonmých štýloch. Pohybuje sa od jazzu, cez soul a blues až k šansónu a popu, od francúzskych pesničiek po africké, andalúzske, brazílske či latinskoamerické žánre, vo všetkých s energiou, vkusom a veľkým nadšením. Počas svojej kariéry vystupovala na takých miestach ako je štadión Hendaye v juhozápadnom Francúzsku, v srdci Sibíra či v kolumbijskej soľnej bani a absolvovala tiež koncertné turné po Egypte. Lístky na jej decembrový bratislavský koncert sú už v predaji, ak to máte bližšie do Košíc, kupujte posledné lístky na voľné státie.


Zdroj: Access Promotion/Dodo Mikláš + archív Hudba.sk
Foto: Te Yann Orhan

Súvisiaci interpreti: Zaz