Populárny formát speváckej šou je po viac ako dvoch rokoch späť na televíznych obrazovkách. V nedeľu večer odštartovala štvrtá séria Česko Slovenskej SuperStar. Po Martinovi Chodúrovi, Lukášovi Adamcovi a Sabine Křovákovej budeme počas jesenných mesiacov čakať na meno štvrtého víťaza.

Dôležité najmä v prebiehajúcich kastingových kolách sú názory poroty, ktorá sa oproti minulému ročníku rozrástla. O osude súťažiacich rozhodujú štyria známi hudobníci - Paľo Habera, Marta Jandová, Ondřej Soukup a nová tvár Klára Vytisková, vďaka čomu môže nastať pri ich hlasovaní remíza. Túto možnú situáciu vyriešila produkcia speváckej šou nasledovne: ešte pred samotným vystúpením si každý súťažiaci vyberie CD jedného z porotcov a v prípade nerozhodnej situácie bude mať konečnú váhu rozhodnutie toho porotcu, ktorého CD si daný súťažiaci zvolil.

Zmena v porote sa postupne začala odkrývať už v prvej odvysielanej epizóde. Pre Slovákov pomerne neznáma speváčka Klára Vytisková, vniesla do poroty závan sviežosti. A to nehovorím iba o spontánnych slovných reakciách po vystúpeniach niektorých súťažiacich, ktorých sme mali možnosť v prvom kastingovom zostrihu vidieť, ale aj o veľavravnej mimike, ktorú sa oplatí sledovať, a to na škále pozitívnych i absolútne negatívnych emócií. Ako sama prezradila, bála sa, že nebude vedieť byť kritická, no opak je pravdou. Ak sa v nasledujúcich kolách naplno rozbehne, bude to ešte zaujímavé.

Prečítajte si: "Neznáma" porotkyňa SuperStar: Takto spieva multifunkčná Klára Vytisková

Ako dvojica katov si Klára s Paľom sadli najmä pri Adéle Hrčovej, ktorá najprv unudila svojím dlhým úvodným monológom, a následne šokovala "spevom", ktorý predviedla v piesňach Shakiry a Bon Joviho, kde okrem tónov netriafala ani angličtinu. "Toto je vážne alebo si robíš srandu?" spýtal sa prekvapene Habera. "Ty si myslíš, že fakt spievaš dobre?" pridala jej Klára. "Ja tu sedím siedmy rok a takýto spevák ako ty neexistuje, čiže nepostupuješ," zaklincoval hodnotenie Paľo Habera.



Súťažiaci, ktorých spev chceme počuť znova

Sympatická Slovenka Emma Drobná si pre porotcov pripravila song Beautiful od Christiny Aguilery a pridala ešte kúsok z piesne Občas od Jany Kirschner, v ktorej ukázala niečo zo svojej hry na gitaru. "Máš výbornú farbu," zhodnotil okamžite Ondřej Soukup. "Nie je čo riešiť, postupuješ. Ty si celý balík - all inclusive," pridala sa Marta, s ktorou v podobnom duchu súhlasila aj Klára Vytisková. Záverečnú bodku pridal Paľo Habera, ktorý Emmu označil za výbornú muzikantku s originálnym hlasom.



Češka s vietnamskými koreňmi Huyen Vi Tranová väčšinu poroty okúzlila skladbou od Maroon 5 This Love a jemnou hrou na ukulele. "To je nádherné. Si rozkošná. Máš krásnu farbu hlasu. Som z teba nadšená. Som rada, že si prišla, u mňa si jasná. Som zvedavá, čo z teba vylezie ďalej," vyriekla úprimne Klára. "Si to ty do nikoho sa neštylizuješ, nerobíš zo seba dablérku, ako to tu robia mnohí, ja sa teším na ďalšie kolo," neskrývala spokojnosť ani Marta. Jediný, kto v jej prípade váhal, bol Paľo Habera, no proti trom hlasom kolegov nemal šancu.

Ďalšiu zaujímavú postupujúcu Veroniku Vrublovú sme už raz mali možnosť vidieť - v roku 2012 skúšala šťastie v Hlase Česko Slovenska. Vtedy mala 15 rokov a od úspechu ju delil kus cesty. Odvtedy je o čosi vyzretejšia a hlavne si našla záľubu v novodobom country. Porote sa jej prejav páčil a bez váhania ju poslali ďalej. "Milujem na tebe ten zápal pre country, tú energiu. To je tak úprimné. Ty miluješ tú hudbu," netajila nadšenie Marta. "To je to, čo my chceme -  osobnosť, ktorá vie, čo chce," pridala sa Klára. "My ťa dáme na veľké javisko a budeš si robiť presne to, čo ty chceš robiť," dodal Habera.



Viac kastingov, no menej finálových kôl 

Prvý zostrih kastingov je teda za nami, poďme si však pozrieť, čo všetko nás v tomto ročníku ešte čaká. Nastalo totiž niekoľko zmien. Priebeh tohtoročnej SuperStar je rozdelený do niekoľkých etáp. Až v piatich dieloch venovaných kastingom si diváci môžu dosýta vychutnať nielen vystúpenia hodné postupu, ale aj tragikomických účinkujúcich, o ktorých v každom ročníku nie je núdza. Do ďalšej etapy postúpi 100 súťažiacich, ktorí o ďalšiu účasť v šou zabojujú v dvoch kolách nazvaných Supervýber. Jeho druhá časť bude zároveň spojená s Dlhou cestou, ktorá je už priaznivcom SuperStar dobre známa. Supervýber, ktorý nahradil fázu Divadlo, môžeme nazvať aj veľkým sitom, pretože vybraných do ďalšieho pokračovania súťaže bude iba 10 dievčat a 10 chlapcov.

Speváci rozdelení podľa pohlavia následne zabojujú v dvoch naživo vysielaných semifinálových kolách, z ktorých víťazne vzíde štvorica chlapcov a štvorica dievčat. Osmička tých najlepších bude o svoj sen bojovať vo finálových kolách, ktorých bude šesť plus záverečné Superfinále, v ktorom spoznáme víťaza štvrtého ročníka. Aj v počte finálových kôl je teda oproti tretiemu ročníku rozdiel. Ten ich ponúkol až 10 plus Grand finále, no na druhej strane pozostával iba z jedného semifinále a troch kastingových kôl. Spomedzi všetkých doterajších ročníkov ponúkne aktuálna séria súťaže najmenej live finálových kôl. Niekde teda tvorcovia toto ročníka pridali, inde museli ubrať. 

Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: Facebook.com/SuperStarNovaEra + SITA/Robert Tappert