Bubeník britskej kapely King Crimson Pat Mastelotto sa v novembri predstaví na Slovensku. 59-ročný hudobník sa zastaví v Brezne, Košiciach a Martine s formáciou KO-MA-RA. Tú okrem neho tvoria taliansky trubkár Paolo Raineri a slovenský gitarista David Kollar.

Trio KO-MA-RA vzniklo po tom, ako prešovského hudobníka jedného dňa prekvapil email od Mastelotta. Bubeník King Crimson mu napísal že sa mu veľmi páči jeho hudba a pozval talentovaného Slováka na koncert King Crimson vo Varšave. Tam sa stretli, porozprávali, zostali v kontakte a napokon dali za krátky čas dohromady spoločný hudobný projekt.

Okrem slovenských miest sa formácia predstaví aj v Ostrave, Brne a Prahe. Svoju zmes improvizovanej, elektronickej, avantgardnej a ambientnej hudby na budúci rok zahrajú aj v USA, kde Kollar a Raineri nedávno predstavili Davidov úspešný album The Son (2013), ktorý bol zaradený do rebríčka Top records of the year v americkom Guitar Moderne magazíne. "USA je úžasná krajina. Mal som trocha obavy ako nás príjme publikum. Pozvali ma hrať sólo koncerty, ale rozhodol som sa zobrať aj Paola. Je to veľmi zaujímavý a otvorený hudobník," uviedol David Kollar.

"Po prvom koncerte v Seattli prišlo niekoľko ľudí pod pódium s CD, vizitkou a chceli s nami spolupracovať. Jeden pán nás dokonca volal hneď na ďalší deň do štúdia. Veľmi nám pomohlo aj to, že King Crimson koncertovali v tých istých mestách asi týždeň pred nami. Tým pádom o nás ľudia vedeli a promotéri nás uvádzali ako spoluhráčov Pata Mastelotta," hovorí s hrdosťou slovenský gitarista. "Dokonca sme sa stretli so zvukárom skupiny Muse, ktorý je tiež Talian. Je to veľmi zaujímavý človek. Zobral odo mňa CD," prezradil Kollar, ktorý len nedávno spolupracoval na soundtracku k filmu Comeback (2014) od Mira Rema.


Pat Mastelotto pôsobí v kapele King Crimson od roku 1994. S formáciou uviedol na trh albumy ako Thrak (1995), The ConstruKction of Light (2000) či The Power to Believe (2003). Hudobník, ktorý s už nefungujúcou kapelou Mr. Mister vydal nahrávky I Wear the Face (1984), Welcome to the Real World (1985), Go On... (1987) alebo Pull (2010), je tiež členom formácie TU. Spolupracoval a spolupracuje aj s množstvom ďalších interpretov.

Termíny koncertov KO-MA-RA:

14. novembra - Bombura klub, Brezno
15. novembra - Jazz For Sale festival, Košice
16. novembra - Bar Museum, Martin
17. novembra - Klub Parník, Ostrava
18. novembra - Kabinet Múz, Brno
19. novembra - Palác Akropolis, Praha


Zdroj: SITA, PR
Foto: PR