Nový album renomovanej harfistky Kateřiny Englichové obsahuje predovšetkým skladby českých autorov 20. a 21. storočia. Zaradená je ale i Suita pro harfu Benjamina Brittena, ktorá patrí k významnému harfovému repertoáru 20. storočia.

"Tá tam nie je náhodou," tvrdí Kateřina Englichová a dodáva: "Chcem ukázať, ako kvalitne a dobre naši súčasní autori písali a píšu pre harfu a môžu sa tak suverénne zaradiť medzi skladateľskú špičku. Medzi nahranými skladbami sú premiéry, kompozície mne venované od Ilji Hurníka, Luboše Sluky, Jiřího Gemrota a diela ešte nevydané od Miloslava Kabeláče a Milana Slavického."

Hľadanie zaujímavého repertoáru priviedlo Englichovou k autorom 2. polovice 20. storočia. "Mnohí si s harfou spájame romantický obraz - krásna dáma sa jemne preberá jej strunami, z nástroja sa šíri virtuózna hudba, ktorej však máme po chvíli dosť. Nové CD Kateřiny Englichové je ale úplne iná pesnička. Tá krásna dáma zostáva, rovnako ako jej virtuozita, no čo sa samotnej hudby týka, čaká nás objavná, miestami hravá, inde až divoko krásna harfa českej a svetovej moderny. Kateřina Englichová je jedinečným sprievodcom týmito novými hudobnými krajinami," glosuje novinku šéfproducent klasickej hudby vydavateľstva Supraphon Matouš Vlčinský.

Slavický, Hurník či Kabeláč predstavujú harfu ako dynamický a asertívny nástroj, výrazovo flexibilný a nabádajúci k hľadaniu. Inšpiruje ich forma francúzskej suity (Sluka), chytľavé Mozartove témy (Hurník) či farebné možnosti flauty a harfy (Kabeláč). Pre mnohých bude prekvapením, koľko objavnej, a pritom krásnej hudby pre harfu vzniklo súčasne s Brittenovou Suitou v malej českej kotline. V dvoch skladbách je partnerkou Kateřiny Englichové Američanka Carol Wincenc, vysoko cenená profesorka flauty na Juilliard School, a v Gemrotově triu hobojista Vilém Veverka a klavirista Martin Kasík.

Album Kateřiny Englichové Musica per arpa vydal Supraphon 16. októbra 2015. Nahrávka vznikla za podpory spoločnosti RWE. Slávnostný krst CD sa uskutoční 26. novembra vo dvorane pražského Rudolfina v rámci veľkej módnej prehliadky Petra Kociánová Fashion Designer 2016. Petra Kociánová je autorkou večernej róby, ktorá zdobí Kateřinu Englichovou na obale nového albumu.

Okrem novinky Kateřiny Englichovej vyšla tento mesiac v Supraphone aj ďalšia nahrávka klasickej hudby, a to doteraz nevydaný recitál Ivana Moravce. Táto živá nahrávka Ivana Moravce z pražského Rudolfina mala prvýkrát vyjsť pri príležitosti jeho 85. narodenín. Doteraz nevydané dielo bolo po 28 rokoch objavené v archíve Supraphonu a ešte stihlo prejsť Majstrovou nekompromisnou autocenzúrou.

Bach, Mozart, Beethoven, Chopin i Debussy tu majú všetky parametre jeho vrcholných nahrávok – technickú dokonalosť v detailoch, dôsledne premyslenú architektúru i vzácnu vnútornú životnosť. Majstrovstvo Ivana Moravce je ešte umocnené neopakovateľnou atmosférou živého koncertu. Životná púť tohto veľkého pianistu 20. Storočia a  výnimočného človeka sa však v júli 2015 skončila. Táto nahrávka tak zostává ako jeho posledný odkaz a správa o kráse.

Inforácie a foto pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová.