No teda, Zuza! Pojmem to úplne uvoľnene, bez okolkov, jednoducho free, pretože presne také pocity prežívam, keď počúvam album, ktorý si si sama napísala a naspievala.

No teda, Zuza! Pojmem to úplne uvoľnene, bez okolkov, jednoducho free, pretože presne také pocity prežívam, keď počúvam album, ktorý si si sama napísala a naspievala. Dostala si ma a to hneď na prvé počutie. Pritom sa bez mučenia priznávam, že mi trvalo veľmi dlho, kým som sa vôbec odhodlal vložiť tvoju platňu do prehrávača. Akosi som ti neveril a považoval ťa za akúsi hviezdičku, ktorá vyhrala síce prominentnú súťaž, no veľké šance na úspech nemá. Ospravedlňujem sa ti. Keď doznieva posledná pesnička tvojho albumu, okamžite sa spúšťa od začiatku. Veža je totiž nastavená tak, aby tam tvoje CD cirkulovalo dookola. Je veľmi ťažké sa ho zbaviť. Som veľmi rád, že sa po dlhom čase objavila speváčka, ktorá má „gule“ (prepáč, ale tak to cítim), vie spievať, má vynikajúci hlas, na ktorý dokáže pritlačiť a aby toho nebolo málo, všetko si píše sama. Ale to je najlepšie, pretože ty sa poznáš najlepšie a vieš čo chceš a čo si môžeš dovoliť. Neubránim sa pocitu, že máme na Slovensku Alanis Morissette, ktorá pri troške šťastia dokáže vytrieť kocúra nielen domácim poslucháčom. Zuza, máš pred sebou otvorený svet, tak sa tomu nebráň a makaj. Trebárs vyprodukuj nejaký škandál (hoci je to plytké zaobstaranie si úspechu), len aby sa o tebe vedelo. Musíš dať o sebe vedieť, hoci i takýmto nekalým spôsobom. Začne sa o tebe rozprávať a začneš sa hrať (mimochodom, nikdy nepochopím, prečo sa tvoje pesničky objavujú v médiách tak sporadicky – na šibenicu so zostavovateľmi playlistov) a potom mnohí pochopia, že nemusíš robiť škandály, ale že si fakt výborná hudobníčka a budeš v kurze. Pretože baba, ty si to zaslúžiš, ty na to máš. A na dôvažok máš za svojim chrbtom obrovský hudobný koncern, ktorý ak sa rozhýbe, tak potom sa môžu začať triasť všetky Avril a podobné akože hviezdy. Pretože ty hviezda si, Zuza. Tvoj album ani na sekundu nenudí, je energický až hrôza a pri tvojom speve behá mráz po chrbte. Čo na tom, že niektoré skladby sa na seba až príliš podobajú? Kašľať na to! Prišla si s niečím, čo na domácej hudobnej scéne strašne chýbalo. Vieš spievať, vieš hrať, si jednoducho dobrá. A dokázala si, že skvele ovládaš angličtinu a vieš písať v tomto jazyku. Rovnako výborne ti to však ide i v slovenčine.
Čo tak pouvažovať o tom, že na ďalší album buchneš viac slovenských pesničiek? Priblížila by si sa tak ešte viac tunajšiemu publiku. Prípadne môžeš urobiť album v slovenčine i angličtine a s tou druhou verziou sa pokúsiš vypáliť rybník hviezdam tam vonku. Myslím si, Zuza, že máš pred sebou obrovskú kariéru. Len nezaháľaj a makaj na sebe. Neskladaj gitaru z krku, pretože ti svedčí omnoho viac ako kilá zlatých retiazok. Narodila si sa preto, aby si spievala a skladala. Tak makaj. Kľudne sa drž línie Alanis Morissette. Nikomu nevadí, že tvoja skladba Refusing je až neskutčne podobná Alanismu hitu Thank U. V oboch prípadoch je to obrovská kvalita. A nemysli na hlúposti. Už teraz si totiž myslím, že tvoj prínos pre tento, najmä hudobný svet je obrovský. Tak o sebe nepochybuj a nepíš hlúposti do inak profesionálne pripraveného bookletu. Dostala si ma, Zuza, prisahám! A dostaneš aj iných. Len makaj. Už teraz sa neviem dočkať toho, čo splodíš na svoj druhý album. Moc nevybočuj, kráčaj po ceste, po ktorej si sa pustila. Lebo tie tvoje kroky sú výnimočné.

Vydavateľstvo: Sony Music / Bonton, 2003
Celkový čas: 48:15
Linky: www.zuzanasmatanova.sk

TRACK LIST:
01. Entirely Good
02. Forth With A Fortune
03. Depraved
04. Sorry To My Brother
05. Tam, kde sa neumiera
06. Personal
07. Ak sa dá
08. Angry
09. It´s Kind
10. Nothing For Me
11. Refusing
12. Half An Hour
13. The Youth Of Mine

Zdroj: TS MusicServer