Outlaws and Angels, teda vyvrheli aj anjeli, sa spolu stretávajú a tancujú v pesničkách Willieho Nelsona už pekných pár desaťročí. Svoju zaslúženú popularitu tento spevák a gitarista nevyužíva len vo svoj prospech.

Outlaws and Angels, teda vyvrheli aj anjeli, sa spolu stretávajú a tancujú v pesničkách Willieho Nelsona už pekných pár desaťročí. Svoju zaslúženú popularitu tento spevák a gitarista nevyužíva len vo svoj prospech. Vystupuje v úlohe politického aktivistu a filantropa v mene tých, ktorých by bez jeho pomoci nebolo počuť.

V minulom roku oslávil Nelson svoje 70. narodeniny. Z jeho narodeninového koncertu, ktorý prenášala aj televízia, sa uchoval záznam na CD s názvom Live and Kickin. Tak ako na vlaňajšom pódiu, kam si s ním prišli zaspievať a zablahoželať mu celá plejáda jeho hudobných priateľov, ani tohto roku, pri nahrávaní ďalšieho koncertného albumu Outlaws and Angels, nezostal Willie na pódiu sám, ale podelil sa oň s ďalšími priateľmi.

Willieho Nelsona si s nejakou zvukovo disciplinovanou a emočne vyrovnanou skupinou už ani nemožno predstaviť. Jeho koncerty bývajú udalosťou, ktorú obidve zúčastnené strany – hudobníci i publikum – prežívajú s vedomím účasti na čomsi neobvyklom. Akoby každému z prítomných dýchala na krk tá hlboká brázda, ktorú Willie Nelson na posledných 50 rokov vryl do histórie americkej hudby.

Medzi spoluhráčmi (a spoluspevákmi) to potom vrie. Často sa sami vyprovokujú k výkonom, pri ktorých idú nechať dušu na jazyku, niekedy aj na úkor vzájomnej komunikácie. Drobné chaosy sa však v tomto prípade berú inak, než presne odmerané dávky komerčných popových chemikálií. Každému je milšie byť prítomný, či už priamo - alebo sprostredkovane prostredníctvom CD – na udalosti, ktorá je plná nenaplánovaných, ale aj neopakovateľných momentov. Treba však uznať, že hoci nejde o nič nové a najväčšou devízou albumu je atmosféra a vzájomné obohacovanie, celkovo dopadlo tohoročné „losangelské“ CD lepšie než (tiež nie zlé) vlaňajšie „newyorské“. Jednak je o niečo kompaktnejšie po zvukovej stránke, pričom si zachováva patričnú mieru surovosti, a „druhak“ aj samotnému majstrovi sa tu darilo o niečo lepšie nevypadávať z rytmu a spomínať si na texty.

Willyho a jeho priateľov na koncerte impozantným spôsobom uvádzal herec James Caan. Žánrovú aj výrazovú pestrofarebnosť all-star koncertu zabezpečili tak rôznorodí hostia, akými len môžu byť Kid Rock, Keith Richards, Bob Dylan, Toby Keith, Shelby Lynne, Carole King, Merle Haggard, Lee Ann Womack a ďalší.

Žáner: Country (Rock, Pop, Country-Swing, Reggae...)
Vydavateľstvo: Universal/Lost Highway, 2004
Celkový čas: 70:50


Zoznam skladieb:
1. Georgia On A Fast Train/Ramblin Fever - Willie Nelson, Toby Keith, Joe Walsh &# Merle Haggard
2. You Win Again Willie Nelson & Bob Dylan
3. Shotgun Willie Nelson/Shotgun Bobby Willie Nelson & Kid Rock
4. Funny How Time Slips Away Willie Nelson & Al Green
5. Rainin In My Heart Willie Nelson & Al Green
6. One With The Sun Willie Nelson & Shelby Lynne
7. Stormy Weather Willie Nelson & Shelby Lynne
8. Will You Still Love Me Tomorrow Willie Nelson & Carole King
9. Still Is Still Moving To Me Willie Nelson & Toots Hibbert
10. Midnight Rider Willie Nelson & Ben Harper
11. Pressure Drop Toots Hibbert & Ben Harper
12. Ill Never Be Free Willie Nelson & Lee Ann Womack
13. Opportunity To Cry Willie Nelson & The Holmes Brothers
14. Cisco Kid Willie Nelson & Los Lonely Boys
15. Pancho and Lefty Willie Nelson, Toby Keith & Merle Haggard
16. Overtime Willie Nelson & Lucinda Williams
17. Mama Tried Toby Keith & Merle Haggard
18. Comes Love Willie Nelson & Rickie Lee Jones
19. We Had It All Willie Nelson & Keith Richards
20. Trouble In Mind Willie Nelson, Keith Richards, Merle Haggard & Jerry Lee Lewis
21. Whole Lot of Shakin Going On Jerry Lee Lewis & Kid Rock
22. Ill Fly Away/On The Road Again Ensemble

Zdroj: TS MusicServer