Soňa Horňáková a skupina Strom už začiatkom osemdesiatych rokov predstavovala model pesničkárky, aký sa vo svetovom showbiznise presadil až neskôr, s príchodom Tracy Chapman, Suzanne Vega a ďalších výrazných osobností nežného pohlavia.

Soňa Horňáková a skupina Strom už začiatkom osemdesiatych rokov predstavovala model pesničkárky, aký sa vo svetovom showbiznise presadil až neskôr, s príchodom Tracy Chapman, Suzanne Vega a ďalších výrazných osobností nežného pohlavia.
Kulminácia ženských pesničkárok bola príjemným spestrením svetovej hudby na prelome osemdesiatych a deväťdesiatych rokov. Horňáková priebežne nahrávala už od roku 1981, ale monopolný Opus nechal jej talent nepovšimnutý. Vďaka tomu sa z obdobia posledných dvoch dekád minulého milénia zachovalo množstvo materiálu, ktorý si poslucháči na nosičoch môžu kúpiť a v súkromí pripomenúť až v súčasnosti.

2CD Piesne z nevydaných albumov prišlo na svet vďaka dlhodobejšej aktivite vydavateľstva Millénium, ktoré sa venuje vydávaniu pôvodnej slovenskej hudby. Charakteristickou vlastnosťou tohto albumu je pestrosť, niekedy by sa dalo povedať až roztrieštenosť, čo sú prívlastky vyplývajúce z rozličných časových etáp a obsadení v ktorých jednotlivé nahrávky vznikali.
Čo však majú Sonine pesničky spoločné? Melanchóliu, ktorá vystupuje na povrch niekde viac, inde je prítomná len latentne, alebo sa premení na celkom príjemnú a pohlcujúcu atmosféru. Pesničky, ktoré tento druh emócie neobsahujú, nepatria k najpodarenejším. Pokiaľ Soňa nie je vo svojom teritóriu, jej štylizácia je citeľná – to sa prejavuje najskôr pri interpretácii popovejších pesničiek.
Podstatne viacej dojmov z tohto 2CD je však pozitívnych. V prvom rade tak pôsobí Sonin hlas, ktorý patrí k neopakovateľným originálom na našej scéne. Sýty, medovo vláčny a plný emócií. Účinnosť ktorú dosahuje nepochádza iba z fyzických dispozícií, ale z duše a hlavy ako dvoch riadiacich centier, ktoré u Soni pracujú dosť koordinovane.
Pohľad späť v čase však núti používať merítko domácej, trochu izolovanej scény. To, čo sa na vtedajšie časy mohlo javiť ako slušný štandard, by dnes sotva obstálo. Bez ohľadu na konkrétne hráčske obsadenie v pesničkách pri počúvaní tohto retrospektívne výberového dvojalbumu napadá, že skutočné posolstvá alebo významy nespočívali v náročnosti alebo dobovej „modernosti“ aranžmánov. Význam dobrých hudobníkov je počuteľný vtedy, ak umožnia bezproblémový tok posolstva pesničky. Príliš ambiciózne pokusy v podaní poloprofesionálov vykazujú viac potenciálnych zádrhov. Zmysel treba hľadať skôr v spôsobilosti zúčastnených naladiť sa spoločným smerom a uvoľniť z pesničky jej obsah v akejkoľvek forme. Význam Sone Horňákovej v slovenskej hudbe je nepopierateľný.
Pôvodne som chcel albumu vytýkať niektoré dramaturgické omyly. Určite by bolo možné vyradiť niekoľko slabších skladieb a zvyšok by sa pokojne zmestili na jeden disk. Výsledkom by bola iste väčšia ilúzia o dokonalosti, lenže spomínaná pestrosť dodáva celku nielen potrebný kontrast, ale aj dokumentárnu hodnotu a punc reality.

Piesne z nevydaných albumov sú svedkami svojej doby. I keď k nim z dnešného pohľadu môžeme mať množstvo výhrad, časový odstup na druhej strane ukazuje aj to, že Soňa bola napokon vždy dostatočne silnou osobnosťou na to, aby si ako pesničkárka zachovala dôveryhodnosť.


Žáner: Songwriter
Štýl: Pop, Folk, Folk-Rock
Vydavateľstvo: Millenium
Celkový čas: CD1 50:55, CD2 49:36
Odkaz: www.sonahornakova.sk

Zoznam skladieb:
CD1
01: Veľký voz
02: Biely pavúk
03: Na trhu
04: Ulice Toleda
05: Strážené parkoviská
06: Anonym
07: Príď
08: Dnes je láska príťaž
09: Staré husle smiechu
10: Dve básne pána Hikmeta
11: Slnko, mesiac aj zem
12: Mlčanie
13: Niečo ako blues
14: Bez slov

CD2
01: Náhle neviem nič
02: Mesto sa chystá spať
03: Vítanie zimy
04: Pred oponou, za oponou
05: Kto nevie
06: Koleda
07: Úsmev, plač a nuda
08: Protihráči
09: Odyssea
10: Ten vietor
11: Máš iba jednu výhovorku
12: Ľútosť
13: Pýtam sa
14: Bez pýtania

Zdroj: TS MusicServer