Projekt Korene minulý rok zaznamenal obrovský úspech a obe zastávky - Michalovce aj Bratislava boli vypredané. Odvtedy si skupina dala menšiu hudobnú pauzu, aby so skladbou Neni také poléčko oznámili tú najväčšiu novinu, a zároveň poctu, ktorá sa projektu dostane. Už toto leto totiž kapela Iconito a FS Zemplín vystúpi na festivaloch vo Východnej a v Kežmarku na festivale EĽRO.

Skupina Iconito pred Vianocami uzavrela rok vypredanou športovou halou v ich rodných Michalovciach. Zároveň nový rok odštartovali dvoma vypredanými koncertmi v Bratislave. Ich titulná skladba Korene sa stala hitom a prekročila už hranicu 5 miliónov vzhliadnutí . Neutíchajúci úspech projektu Korene však pokračuje. A už 4. júla tohto roku zaznie tento hudobný projekt na najväčšom folklórnom festivale vo Východnej a 14. júla na festivale EĽRO v Kežmarku. Vstupenky na Folklórny festival Východná nájdete v sieti Predpredaj.sk.

"Vypredať komplet športovú halu v rodných Michalovciach, 2x Bratislavu je sen pre každého umelca. Nesmierne si vážime pozornosť a záujem divákov o predstavenie Korene. Je to signálom toho, že aj napriek aktuálne názorovo rozdelenému Slovensku sa dokážeme ako Slováci spojiť a vážiť si to, kým sme. A je to práve naša kultúra, ktorá má tu silu spájať. Držme sa toho, čo je pravdivé. Folklór tým určite je a ten náš spolu s kultúrou má silu spájať. Aj napriek polarizovanej spoločnosti a rozdielnosti názorov je náš folklór akýmsi pojítkom a tmelom. Patrí všetkým nám a pritom nikomu. No všetci môžeme byť na neho právom hrdí a zhodnúť sa na tom, že je svetový," apeluje Kristián Dufinec zo skupiny Iconito na dôležitosť myšlienky, že kultúra má spájať, nie rozdeľovať.

Po menšej hudobnej pauze si však skupina Iconito pripravila prekvapenie pre nadšencov projektu Korene. Skladba z projektu dostala svoj videoklip a práve Neni také poléčko symbolizuje aj aktuálne prebúdzanie sa prírody a práce v jednotlivých regiónoch.

"Singlom Není také poléčko zachytáváme živú atmosféru z predstavení a umocňuje ju aj videoklip nakrúcaný počas koncertov. Samotná skladba je poslednou pieseňou uzatvárajúcou myjavský blok projektu Korene. Jej sloha vychádza z pôvodne ľudovej myjavskej piesne. Úvodný riff ako aj celý refrén piesne je však vymyslený a vyznačuje sa slovnými hračkami na konci jednotlivých fráz, ktoré prechádzajú plynulo do ďalších veršov. Tentokrát sme dali singlu až tri verzie," hovorí Kristián.

"Prvá verzia je albumová a teda singlová, druhou zachytávame živú atmosféru koncertu v bratislavskom Stars auditoriu a bonusom bude verzia číslo 3, vo forme remixu, ktorý pripravil DJ a producent Robert Burian. Už dlhšie sme zvažovali spoločnú spoluprácu a Robo mal záujem o to, aby mala skladba v sebe ľudovosť. Vyšlo to práve na pieseň Není také poléčko ktorá sa teší obľube najmä u nás v kapele a v súbore Zemplín. Slovo dalo slovo a sme za to veľmi vďační, že už 10.mája bude táto verzia dostupná na hudobných streamovacích platformách. Už teraz sa neviem dočkať reakcií od ľudí," dodáva.

Už teraz sa však sústreďujú chalani na ich najdôležitejšie leto v ich kariére. Nesmierne si vážia ďalší záujem o predstavenie Korene. Dostať sa na dosky Folklórneho Festivalu vo Východnej je vrcholom a piedestálom pre každú umeleckú skupinu, ktorá nielen zachováva odkaz nášho hudobného dedičstva, ale ním aj žije.

"S pokorou prijímame túto výzvu a už teraz sa pripravujeme na tento koncert, ktorým otvárame festival vo Východnej, vo štvrtok 4. júla a skvelou správou pre tých, ktorí budú cestovať z ďaleka, je aj to, že tento štvrtok bude malým piatkom, keďže na druhý deň je štátny sviatok. Čerešničkou na torte bude potom odohratie Koreňov aj na Festivale Európske Ľudové Remeslo - EĽRO v Kežmarku. Tento festival má medzinárodný presah. Koncert odohráme 14. 7. v nedeľu poobede ako Galaprogram. Pred rokom mala tú česť Lúčnica a rok pred ňou SĽUK. Je to pre nás preto veľká pocta a nesmierne si to vážime, že môžeme byť hlavným hosťom festivalu, práve po týchto dvoch uznávaných kolektívoch," uzatvára nadšene Kristián Dufinec.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Jana Trellová.