Rap, ako módna vlna hýbe celým svetom, Slovensko nevynímajúc. Vznikol ešte nedávno, kdesi v chudobných štvrtiach severnej Ameriky a začal sa šíriť po celom svete ako nákaza.

Rap, ako módna vlna hýbe celým svetom, Slovensko nevynímajúc. Vznikol ešte nedávno, kdesi v chudobných štvrtiach severnej Ameriky a začal sa šíriť po celom svete ako nákaza. „Rap ako choroba“ sa na rozdiel od pohlavného styku prenáša „dobrým pocitom s kvalitných vecí“ a iba veľmi ťažko sa lieči.

Z najhustejšie obývaného sídliska na meter štvorcový v strednej Európe – Petržalky, pochádza aj slovenský raper menom Čistýchov. Prihovára sa k nám svojim bohatým a pestrým raperským slovníkom plným vulgarizmov. Jednotlivé skladby z tohto albumu majú na rozdiel od tvorby iných raperov „hlavu a pätu“. Vulgarizmy, bez ktorých by to nebolo ono, tu určite majú svoje miesto. Nie je nad ten pocit, dať si „silný slovenský repíkový čaj“. No uznajte, nemáte už dosť všetkých tých čiernych raperov odniekiaľ z poza  veľkej mláky?
Všetky skladby na tomto albume sú o niečom. Sú skvelé, pochmúrne, provokujúce, odvážne. A tak to má byť. Rap sa robí a počúva. Netreba o ňom veľa písať, lebo aj tak sú všetky vety, slová, prídavné  a podstatné mená - aj podľa slov Čistychova, nepodstatné. Na druhej strane sú potrebné na to, aby vznikol konečne dobrý rap. Kvalitná hudba, texty, alkohol, peniaze a nestále ženy. Vyjadrené slovníkom Čistychova a premenené na drobné, vykričané a pomenované pravými slovami.

Rap z angličtiny, ako recitovanie v rytme hudby prechádzajúce do spevu je zvláštny, novodobý spôsob vyjadrovania pocitov a nálad. To, čo chcel Čistychov týmto albumom povedať, sa mu aj do písmena a do bodky podarilo. Druhá, odvrátená strana nášho sveta a kultový svet rapu a hip-hopu očami slovenského rapera. Toto je jediný a hlavný leitmotív celého cd-čka, kultovej záležitosti a povinnej výbavy každého správneho teenagera nielen z Petržalky.

Celkový čas: 49:36
Zoznam skladieb:
1. Do teba
2. Hanba ti
3. Z akou mierou?
4. Staraj sa o seba feat. Opak
5. Boli sme tu feat. Dena
6. Tyyy
7. Nezabúdaj na to odkiaľ si feat. Miki Mora, Kardinál
8. Naša feat. Tina
9. Píšem ja feat. P-13
10. Vidlák, rep, já...
11. Vaša feat. Danie, Tina, Orion
12. Zdá sa ti?!
13. Šedné dni feat. Šegi, Slipo, Bacil
14. Z teba

Zdroj: TS MusicServer