Túto, svojim spôsobom fenomenálnu hudobnú dvojicu sme mali možnosť registrovať najmä za minulého režimu a aj to viac – menej v hudobných programoch so zameraním na špecifické hudobné žánre.

Túto, svojim spôsobom fenomenálnu hudobnú dvojicu sme mali možnosť registrovať najmä za minulého režimu a aj to viac – menej v hudobných programoch so zameraním na špecifické hudobné žánre. Legendárny hit Javory sa však nezmazateľne vryl no mnohých mozgov konzumentov populárnej hudby a práve s touto folkovo – popovou hudobnou legendou bude meno Ulrychovcov spájané už navždy.

Je to doslova neuveriteľné, ale táto hudobná dvojica má na svojom konte už 24 dlhohrajúcich platní. Na Slovensku, hoci mnohí o nich vedia, sú registrovaní len veľmi málo, v rádiách, či televízii sa neobjavujú vôbec, v domovských Čechách si fungujú svojim skromným hudobným životom a sporadicky vydávajú svoje dlhohrajúce platne. S tou najnovšou radovou prichádzajú po piatich rokoch (medzi tým sa na trhu objavil album vianočných skladieb) a pod názvom Stromy, voda, tráva ju vydáva vydavateľstvo Universal Music.

Súrodenci Ulrychovci začali svoju hudobnú kariéru už v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Ich mená boli vtedy spájané najmä s formáciami Vulkán a Atlantis, ktoré priniesli so sebou hity Seď a ticho počúvaj, Vône, či Nechoď do kláštora. Hana Ulrychová krátky čas pôsobila i v skupine Bluesmen, ktorá v roku 1967 zažiarila na beatovom festivale v pražskej Lucerne a následne sa po tomto úspechu i rozpadla. Stihli nahrať jedinú EP platňu. Úspešnou skladbou toho obdobia je pesnička Nevidomé dievča, ktorú Karel Kryl napísal priamo pre Hanu Ulrychovú. Koncom šesťdesiatych rokov Ulrychová nahrávala prevzatú soulovú klasiku s Orchestrom Gustáva Broma. Inak sa však na hudobnom poli pohybovali Hana a Petr Ulrychovci výhradne ako súrodenecké duo.

Ich najnovší platňový počin Stromy, voda, tráva vznikal tri roky, počas ktorých Petr Ulrych prevetral svoj archív nahraných, započatých a na magnetofónových kazetách bez logiky uložených skladieb. Mnohé z hudobných podkladov majú starší dátum, ktorý Ulrych skutočne objavil na starých magnetofónových páskach a rozhodol sa svoje skvosty uložiť, čím získal nielen prehľad o svojich hudobných nápadoch, ale i ďalšiu inšpiráciu. Hudobné podklady (a pre mnohých i poklady) k vybraným českým a moravským básniam, ktoré tvoria jadro textov na tomto albume, majú v mnohých prípadoch staršie dátumy vzniku a na albume prešli iba miernou potrebnou inováciou.

Album navyše ponúka i pár starších hudobných skvostov (no v žiadnom prípade nie známych hitových tradicionálov) tejto dvojice, v novom hudobnom odeve. Tie pesničky však pochádzajú ešte z čias, keď dvojicu živila omnoho tvrdšia muzika (beat), než akou sa živia teraz. A práve tieto skladby sa Ulrych pokúsil zbaviť tvrdých hudobných nástrojov a dať im ľudový ráz, prostredníctvom cimbálu a iných inštrumentov.

A práve o cimbále, husliach, harmonike a iných nástrojoch, ktoré reprezentujú ľudovú hudbu a folk je album Hany a Petra Ulrychovcov. Príjemná prechádzka hudobným sadom, v ktorom si vysadili stromy a trávu podľa vlastne chuti a gusta a ich špecifická úroda ponúka neuveriteľných 15 odrôd.
Veľmi príjemná prechádzka s dôkazom o tom, že v jednoduchosti je sila.

Vydavateľstvo: Universal Music, 2006
Celkový čas: 42.21
Linky: www.javory.cz

Zoznam skladieb:
01. Nesnadné léto
02. Písně stromú, vody a trávy
03. Obyčejná krása
04. Máměnka
05. Z hory do hory
06. Louka
07. Bílé prádlo
08. Černá voda
09. Proudy času
10. Krúček
11. Nevrátil jsem nic
12. Nikdo neví
13. Pout
14. Úsměvy
15. Mandarinka

Zdroj: TS MusicServer