Je tu naozaj všetko. Od nahrávok z kultových začiatkov skupiny, keď v nej ešte hral Vince Clark, po veci posledné a nové. História jedného z najdôležitejších hudobných zoskupení osemdesiatych rokov minulého storočia.

Je tu naozaj všetko. Od nahrávok z kultových začiatkov skupiny, keď v nej ešte hral Vince Clark, po veci posledné a nové. História jedného z najdôležitejších hudobných zoskupení osemdesiatych rokov minulého storočia.

Klasika epochy novoromantických elektroprelomov vypovedaná prostredníctvom veľkých refrénov. People Are People, nemecká jednotka a britská štvorka, Master And Servant, najúspešnejšia pesnička skupiny v amerických hitparádach (tretie miesto), Suffer Well, nedávna nahrávka, ale vcelku vážna, pretože po prvý raz išlo o pesničku, ktorú nenapísal Martin Gore a predsa vyšla ako singel.

A pravdepodobne je to i tá najlepšia chvíľa na akúsi pomyselnú rekapituláciu. Depeche Mode predsa celkom nedávno získali cenu MTV ako najlepšia skupina, ich platne si kúpilo viac ako sedemdesiatmiliónov fanúšikov. Do hitparád sa dostalo viac ako štyridsať ich skladieb. Málokedy sa dostali až na vrchol, ale vždy boli stredobodom diania, vždy sa dostali do rebríčka najžiadanejších interpretov, čo je počas tak dlhých rokov naozajstným úspechom na tak nepredvídateľnom trhu ako je ten hudobný.Tá platňa musí byť jednoducho dokonalá a musí nadchnúť každého. Však je na nej všetko.

A predsa. Rozumný úsudok hovorí, že predsa je to iba chladná kalkulácia v dobývaní komerčných rekordov. O to viac, že Martyr, premiérová nahrávka, ktorá promuje celý tento projekt, je "iba" pesničkou, ktorá bola odsunutá z ostatného radového albumu skupiny Playing The Angel. Vynútená skladba, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou podobných skladačiek.

To sú však fakty, skutočnosť je iná. Hlavne ak sa k slovu základňa vďačných fanúšikov, ktorí majú na vec iný názor. Depeche Mode je jedna zo skupín, ktorá okolo seba má silné záznemie ľudí, ktorí jej fandia a budú jej fandiť za každých okolností. Oni čakali na Martyr a pre nich je táto skladačka. Hoci, je možné, že sa mýlim.

Osobne som sa nikdy nehrabal za radovými albumami tejto kapely, hoci ich pesničky som skutočne mohol. Práve pre takých ako ja je určená podobná skladačka hitov. našiel som na nej všetky. všetky tie, ktoré ma dostávali od osemdesiatych rokov minulého storočia a znejú mi v hlave dodnes. Samozrejme, odvtedy som si v hudbe stanovil iné priority a Depeche Mode vnímam ako súčasť popkultúry. Nič to však nemení na tom, že som na tejtro platni uletel. A poriadne.

Depeche Mode je jednou z najinšpirujúcejších skupín svojho času. Pokolenie začínajúcich fanúšikov sa učí pochopiť hudobnú minulosť od súčasných idolov. A vplyv skupiny na to, čo je nové a dôležité je viditeľný. Jasným dôkazom toho je práve výberovka Depeche Mode Best Of Volume 1.

Album vychádza v dvoch verziách, špeciálna, s inou farbou kvetu je doplnená o hodnotné DVD. Na ďalšom čísle tejto výberovky sa už teraz pracuje.

Vydavateľstvo: EMI / Monitor, 2006
Linky: www.depechemode.com, www.emimusic.cz, www.dvdbest.sk 

Zoznam skladieb:
01. Personal Jesus
02. Just Cant Enough
03. Everything Counts
04. Enjoy The Silence
05. Shake The Disease
06. See You
07. Its No Good
08. Strangelove
09. Suffer Well
10. Dream On
11. People Are People
12. Martyr
13. Walking In My Shoes
14. I Feel You
15. Precious
16. Master And Servant
17. New Life
18. Never Let Me Down Again

DVD :
01. Just Cant Enough
02. Everything Counts
03. People Are People
04. Master And Servant
05. Shake The Disease
06. Stripped
07. A Question Of Time
08. Strangelove
09. Never Let Me Down Again
10. Behind The Wheel
11. Personal Jesus
12. Enjoy The Silence
13. I Feel You
14. Walking In My Shoes
15. In Your Room
16. Barrel Of A Gun
17. Its No Good
18. Only When I Lose Myself
19. Dream On
20. I Feel Loved
21. Enjoy The Silence 04
22. Precious
23. Suffer Well
Plus: The Best Of Depeche Mode A Short Film (30 minutes)

Zdroj: TS MusicServer