Je v podstate celkom fajn, že okrem veľkých hudobných koncernov máme na trhu malé vydavateľstvá, ktoré sporadicky z času na čas vydajú nejaké CD, prípadne interpretov, ktorí sú natoľko bohatí, že si vydávajú vlastné albumy.

Je v podstate celkom fajn, že okrem veľkých hudobných koncernov máme na trhu malé vydavateľstvá, ktoré sporadicky z času na čas vydajú nejaké CD, prípadne interpretov, ktorí sú natoľko bohatí, že si vydávajú vlastné albumy. Z každej kategórie tu niečo máme.

Martin Babjak – Život je krásny
Poprípade, ak chcete, a ako to deklaruje zadná strana tohto CD, tak Život je pes, prípadne Život je krásny pes. Každému podľa chuti.
Operný spevák Martin Babjak má na svojom konte už niekoľko CD a pohrával sa už s nejedným hudobným žánrom. Okrem opery sa pustil i do ľudovej hudby, no na konte má najmä tuším tri albumy populárnej hudby, kde sa zahral na Bocelliho a celkom sa mu zadarilo. Niektoré z jeho popových hitov sa stali nesmrteľnými.

Na sklonku minulého roka vydal tento umelec hneď dva albumy. Do rúk sa mi teda zatiaľ dostal iba tento jeden a na teraz aj stačí. Bohužiaľ, Martin Babjak práve touto platňou pochoval svoju povesť solídneho pána na jednej strane, no na strane druhej potvrdil, že je zas naklonený akejkoľvek srande.
A práve táto jeho „prítulnosť“ mu dovolila skĺznuť do akéhosi priam neumeleckého pátosu a šokovať tak svojich poslucháčov. Zabudnite prosím na dychovku, zabudnite na populárnu hudbu a marš do krčmy, či na dedinskú svadbu. Babjak na svojom novom CD totiž uletel niekam do neznáma, do nepríčetných sfér, ktoré mu nikto neuverí a ktoré mu jednoducho nesedia. On je totiž dokonca perverzný. Spieva o postavených anténach, hajzelbabách, sexe, chľaste, zvádzaní mladých dievčat, či zvracaní.

Tak toto je už silná káva, ku ktorej si Martin dokonca napísal texty. No, zdá sa, že v každom z nás sa skrýva nejaký neobjavený talent, ktorý raz vypláva na povrch. U Babjaka to obdobie práve nastalo. Je to šok! Ten album sa kľudne mohol volať Škandál, a to by bolo to pravé pomenovanie. Ak to mám brať ako zábavu, tak fajn. Možno vďaka výborne nahranej hudbe. Ten zvyšok však nikoho nebude zaujímať.
Vydavateľstvo: Millenium Records, 2006

Karol Malý – Bod zlomu
Aj vzrastom skutočne malý spevák s veľkým srdcom je jedným z tých prípadov, kedy má človek pocit, že je spevákom, no nikto ho nechce príliš vydávať a hrať. A vtedy nastupuje ten trhový mechanizmus, že si interpret siahne do vlastného vrecka a vydá si album sám.

Karol Malý je našťastie človiečik, ktorý sa silou mocou netlačí do popredia. Nevydáva albumy preto, aby sa silou mocou musel presadiť, nerobí okolo nich veľký hurhaj. Jednoducho vydá si to sám, zabezpečí, aby sa dielo dostalo k ľuďom, ktorí po ňom túžia a všetci sú spokojní.
Navyše je Karol Malý už ostrieľaný veterán a presne vie, čo od neho poslucháči a fanúšikovia očakávajú. Nepotrebuje teda ponúkať na svojich platniach zakaždým iný žáner. Karol Malý, to je jednoducho stredný prúd osemdesiatych rokov, na ktorom sa svojho času vyšvihla trebárs skupina Team. Samozrejme, dnes je to absolútne neaktuálne,  či skôr nemoderné, no na druhej strane je retro večne živé a tak si dovolím tvrdiť, že Malého produkcia, ktorá sa navyše na trhu objavuje veľmi sporadicky, tu má svoje miesto.
V dvanástich pesničkách navyše Malý absolútne nič nesilí, predstavuje sa presne tak, ako to cíti. Navyše tento projekt vznikal v pre speváka veľmi ťažkom období, v ktorom riešil rozchod so svojou manželkou. No a vo svojich pesničkách si aspoň vylial svoje pocity. Táto produkcia je zameraná na istú kategóriu poslucháčov a tí budú bezpochyby spokojní.
Vydavateľstvo: Tenex

Zdroj: TS MusicServer