Mladá speváčka, ktorej meno donedávna poznal iba málokto, ovládla britský singlový rebríček tri týždne po sebe a zdá sa, že ešte nekončí. Aktuálne je druhou najsledovanejšou country speváčkou na svete. Prvenstvo patrí popovej dive Beyoncé vďaka albumu Cowboy Carter.

Hoci sa môže zdať, že speváčkin mimoriadny vzostup nahor prišiel zo dňa na deň, Anna Dasha Novotny hovorí o práci, ktorá tomu predchádzala. "Hudbu vydávam od svojich 13 rokov. Všetkým ostatným sa zdá, že sa to všetko stalo naozaj rýchlo, cez noc." Rodená Kalifornčanka s európskymi koreňmi debutovala v roku 2020 singlom Don't Mean A Thing, ktorý ponúkol kombináciu R&B a hip hopu. Nasledovalo niekoľko samostatných singlov, až kým neuviedla na trh EP Shiny Things (2021).

O dva roky neskôr sa vydala iným smerom. Na nahrávke Dirty Blonde priniesla až 17 pesničiek s konzervatívnym zvukom amerického country.  Niektoré zo skladieb si na streamovacích platformách krátko po vydaní vypočulo viac ako 200-tisíc poslucháčov, a to mladú speváčku utvrdilo v tom, že country v kombinácii s popom je pre ňu tá správna cesta. Aktuálny album What Happens Now? z februára tohto roka to len potvrdil.

Pol milióna ľudí tancuje spolu s Dashou

Skutočný zlom prišiel až tento rok so singlom Austin, ktorý si však na povšimnutie tiež nejaký čas počkal. Dasha ho vydala ako samostatný singel ešte koncom minulého roka, no až video, ktoré k nemu zverejnila na TikToku, z neho spravilo virálny hit.

Ako sa Dashi podarilo získať takú pozornosť? Tanečnou choreografiou, ktorá nadchla používateľov tejto platformy. Tanec sa začal medzi ľuďmi šíriť a mnohí z nich pridávali na TikTok svoje vlastné tanečné prevedenia. Aktuálne je dostupných takmer pol milióna užívateľských videí ku skladbe Austin, čo je takmer identický počet, ako je speváčkiných sledovateľov. Pozoruhodný je aj počet prehratí piesne, ktorý po zverejnení videa vzrástol o 1235,90 %.

To spôsobilo prienik do amerických hitparád. V rebríčku Billboard Hot 100 sa Austin umiestnil najvyššie na 28. priečke. Do Top 10 sa Austin dostal v Belgicku, Írsku, Holandsku či Nórsku. V rebríčku UK Country Airplay patrí singlu 1. miesto. U nás na Slovensku sa zatiaľ Austin umiestnil najvyššie na 96. priečke.

Úspech v singlových rebríčkoch nezostal bez povšimnutia silných vydavateľstiev, ktoré o speváčku prejavili záujem. Dasha podpísala zmluvu s Warner Music a pripojila sa tak k interpretom ako Benson Boone, Zach Bryan alebo Michael Marcagi, ktorí sa podobne venujú hudbe postavenej na tradičnom folku a americkom country.

Po úspechu videa sa už veci zbehli veľmi rýchlo: "Ten mesiac a pol predtým, ako sme podpísali zmluvu s Warnerom, bol skutočne šialený," spomína Dasha v rozhovore pre CountrySwag.com. "Myslím, že to len ukazuje, že so správnym nápadom a úmyslom sa môže stať čokoľvek. Keď som prvýkrát videla Austin stúpať v Spojenom kráľovstve, videla som svoje meno popri Beyoncé, Zachovi Bryanovi a Kacey Musgraves."

Autenticita, ktorá v pope chýba

"Môj manažér mi povedal, že okrem Beyoncé som momentálne najsledovanejšia country speváčka na svete. Snažím sa to vstrebať. Ľudia, ktorí majú radi country, pravdepodobne vedia, kto som, a poznajú moju pieseň? To je šialené! Skutočne je vidieť, akí sú ľudia nadšení z tejto novej éry v hudbe. Myslím si, že vstupujeme do novej éry country hudby a prináša to nádych autenticity, ktorý popovej hudbe na chvíľu chýbal. Je tak vzrušujúce byť toho súčasťou," reagovala na svoj úspech Dasha.

Country hudba nie je pre mladú speváčku vlna, na ktorú naskočila kvôli jej aktuálnej popularite: "Je to dobrý pocit prinášať túto novú vlnu hudby po celom svete. Je to pre mňa ako splnený sen. Country pre mňa vždy bola súčasť mojej hudby a môjho umenia. V tejto chvíli to pre mňa ani nie je samostatná vec. Je to jedno a to isté. Doslova celý deň premýšľam o hudbe a písaní piesní, tak funguje môj mozog."

Autorka: Miroslava Rabčanová