Máte v rukách náš Modrý vrch. A v tejto chvíli nezostáva už nič iné, len zaželať Vám pokojný výstup. Čo ešte dodať na cestu? Vari len malý odkaz (ale to už viete): Modrý vrch je vo Vašich rukách.

Máte v rukách náš Modrý vrch. A v tejto chvíli nezostáva už nič iné, len zaželať Vám pokojný výstup. Čo ešte dodať na cestu? Vari len malý odkaz (ale to už viete): Modrý vrch je vo Vašich rukách.

Modrý vrch (1981) Deža Ursinyho je jedným z najdôležitejších albumov slovenskej populárnej hudby. Dokonalé spojenie hudby a textov - básní Ivana Štrpku, originálne hudobné videnie a sugestívna atmosféra urobili z tohto diela nadčasový klenot.

Bolo to na počiatku osemdesiatych rokov, keď vyšiel jeden z najsilnejších slovenských albumov tej dekády. Neuveriteľný, nadčasový, dokonalý, až nenormálne dobrý.
Uvažujem nad tým, či mi vôbec prináleží zamýšľať sa nad kvalitami tohto diela, ktoré vyšlo v období, keď som mal sedem rokov a v podstate som ho v tom čase vôbec nevnímal. Bližšie som sa k tejto lahôdke dostal až v deväťdesiatych rokoch, keď vyšiel po prvý raz v reedícii.

Deža Ursinyho poznám a vnímam skôr ako autora hudby k muzikálu Neberte nám princeznú, jeho pôsobenie v iných oblastiach objavujem až postupne. Modrý vrch je však unikátne a dopodrobna vyšperkované umelecké dielo, ktoré ani rokmi nestratilo na svojej mimoriadnej kvalite a bezpochyby i v roku 2007, rovných 25 rokov od vydania je jasné, že sa stal nesmrteľným.

Na prácu na albume si v denníku SME zaspomínal Pavel Daněk:

Ako vlastne vznikla vaša skupina a materiál na album Modrý vrch?
Keď som sa oženil, prišli sme so ženou bývať do Bratislavy. Bývali sme spolu s bubeníkom Cyrom Zelenákom v jednoizbovom byte, dva manželské páry. Cyril práve donahrával Ursinyho album Pevnina detstva. Dal mi tip. Dežo býval v dome svojej ženy, kde bol na prízemí ešte jeden samostatný byt. On sa spýtal ženy a bolo vybavené. Treba povedať, že Dežo, skvostný gitarista, vtedy na gitare nehral, lebo bol zakomplexovaný zo všelijakých rýchlych jazzrockových hráčov. Nahovoril som ho, nech si kúpi struny a začali sme jamovať, obidvaja sme sa zapojili do takého maličkého aparátu, ktorý strašne drnčal. Takto sme si vlastne pripravili všetky naše spoločné nahrávky. Okrem muzikálu Neberte nám princeznú, tie veci sme neskúšali vôbec, prvýkrát sme ich hrali v štúdiu. Inak, s Dežom som býval ešte raz, keď sa nám rozpadli manželstvá, bývali sme rok v jeho byte v Dúbravke traja - aj s Ivanom Štrpkom. (viac si prečítajte na stránkach denníka).

Zoznam skladieb:
01. CESTUJÚCI 4:05
02. LÚKA 5:00
03. OBRÁZOK HRÁČA 3:30
04. MODRÝ VRCH I 6:50
05. POD HLADINOU 3:27
06. PRISTÁTIE V MARCI 3:09
07. SPOMIENKA NA DROZDA 3:20
08. MODRÝ VRCH II 8:20
09. NAD RIEKOU 4:06
10. ÚTOK Z HLBOKÉHO RÁNA . 1 ´´49
11. VŠETKO VO VAJCI 1:18

Informácie k CD
Hrá skupina Burčiak v obsadení:
P. Daněk – basová gitara, vedúci skupiny
C. Hlinenský – bicie nástroje
D. Ursiny – elektrická gitara, ARP 2000, Polymoog,
perkusie
J. Filip – klavír, Fender Rhodes, Hohner D 6,
ARP 2000, perkusie
Hostia:
M. Karvaš – hoboj, Polymoog, Ľ. Tamaškovič – tenorový saxofón, M. Varga – Wersi organ,
O. Konrád – fúkacia harmonika, M. Brunner – flauta, sláčikovú skupinu vedie O. Willmann
Spieva: D. Ursiny
Autor hudby: D. Ursiny
Autor textov: I. Štrpka
Aranžovali: D. Ursiny, P. Daněk
Hudobná réžia: M. Vašica, J. Filip
Zvuková réžia: I. Minárik
Technická spolupráca: I. Jombík
1981 OPUS


V edícii Legendárne slovenské albumy vyšlo:
Prúdy - Zvoňte zvonky
Album Zvoňte zvonky (1969) je základným kameňom slovenskej populárnej hudby. Dokumentuje mimoriadny skladateľský potenciál dvadsaťjedenročného klávesistu Mariána Vargu, ktorý práve na Zvonkoch začal dlhodobú spoluprácu so spevákom Pavlom Hammelom.

Vidiek - Nechajte si ju
Ak je niektorá slovenská skupina bežcom na dlhé trate, tak je to určite práve Vidiek. Nepretržite funguje od roku 1984. Debut Nechajte si ju, ktorý vyšiel začiatkom roku 1989 spája trochu insitný prejav Jána Kurica s muzikantskou sofistikovanosťou a hitovým potenciálom.

Lojzo - Lojzo
Koncom apríla 2006 zomrel kapelník skupiny Lojzo Marián Kochanský, čím náhle skončila dlhoročná cesta populárnej folkovej skupiny. Prvý album predstavuje lojzovské výsostné znaky: mestský kabaretný zvuk, priamočiare texty a hity, aké sa podarí zložiť len najtalentovanejším.

Tublatanka - Tublatanka
Slovensko nebolo nikdy zvlášť rockovo orientované. Jedinou skupinou, blížiacou sa rockovému idiómu a zároveň schopnou vypredať štadióny, bola Tublatanka. Debutový album z roku 1985 je plný nákazlivej energie a kapela ho v podstate nikdy neprekonala.

Zdroj: TS MusicServer