V polovici osemdesiatych rokov bol vraj už zatuchnutý komunistický režim omnoho miernejší než predtým, a tak sa aj v kultúre prepieklo niekoľko vecí, ktoré by za iných okolností dostali dlhodobo červenú.

V polovici osemdesiatych rokov bol vraj už zatuchnutý komunistický režim omnoho miernejší než predtým, a tak sa aj v kultúre prepieklo niekoľko vecí, ktoré by za iných okolností dostali dlhodobo červenú. Uvoľnené pôsobenie režimu tak dalo voľno i skupine Bez ladu a skladu, ktorá je dodnes považovaná za kolísku slovenskej alternatívy, navyše kvalitatívne hodnotenú veľmi vysoko.

Keď skupina v polovici osemdesiatych rokov vznikla, ich spevák, Michal Kaščák mal dvanásť rokov. Zaujímavý vek na to, aby sa stal lídrom kapely, chlapcom s malým syntetizátorom, ktorý v tej dobe musel zaujať aj keď nechcel, a o ktorom jednoducho kolovali legendy. A to sa Michal Kaščák dostal do kapely úplne náhodou.
Keď raz prišiel v Trenčíne na skúšku hudobnej skupiny svojho brata, oni ho požiadali, aby zaspieval a potom ho poprosili, aby ostal. Mišo na tú dobu spomína tak, že ani náhodou nechcel ostať v bratovej kapele. Boli predsa vo veku, keď si obaja dokazovali navzájom svoje kvality a Mišo mal jednoducho vlastné predstavy o svojom hudobnom pôsobení. Nakoniec prikývol a ostal natrvalo, nielen po boku svojho brata, ale trebárs i bubeníka a dnes známejšieho exriaditeľa Slovenskej televízie Richarda Rybníčka.

Kapela najskôr hrala prevažne na hudobných podujatiach, pár známych hudobných festivaloch, avšak v celom Československu, čím si získali rešpekt známych umelcov. V tej dobe im drukovali rovnako ako českí, tak aj slovenskí kolegovia. Na príslušných úradoch vraj dostala kapela Bez ladu a skladu zelenú vďaka Ladislavovi Snopkovi a Ľubomírovi Feldekovi. Ani jeden z nich to však dodnes nepriznali.
Isté však je, že kapela mala vo svojich textoch jediný problém s arabským menom v pesničke Arab Muhamad Abdul Ali, pričom v záverečnej fáze dostali zoznam mien, ktoré môžu v texte použiť, aby nedajbože neurazili nejakého arabského republikového priateľa.

Album Xmetov skupina bez ladu a skladu nahrávala na začiatku roku 1989, no na pulty predajní sa dostal o viac ako rok neskôr. Dodnes nikto netuší, čo sa s nahraným materiálom stalo, avšak isté je, niektoré veci sa vtedy „strácali“. Našťastie, tento materiál sa našiel a našiel si i úspešnú cestu k poslucháčovi. Podľa Michala Kaščáka bol zvuk na ich debutovej platni otrasný, čo sa mu však zdalo hneď po vydaní platne, dnes však považuje znenie ich prvej platne za hodné vtedajšej doby.

Album Xmetov so sebou priniesol nezabudnuteľné hity ako Odtnite mu hlavu, Píšte všetci modrým perom, Génový inžinier, už spomínaný Arab Muhamad Abdul Ali, avšak nezabudnuteľnou sa navždy stala skladba Udavač. Dnes je jasné, že debutová platňa Bez ladu a skladu sa stala nesmrteľným produktom a aktuálna, rovnako ako vtedy je i dnes.

Vydavateľstvo: Opus

Linky: www.opus.sk, www.albumy.sme.sk

Zoznam skladieb:
01. Génový inžinier
02. Odtnite mu hlavu
03. Píšte všetci modrým perom
04. Netvrďte
05. Arab Muhamad Abdul Ali
06. Sociologický prieskum
07. Udavač
08. Prišiel k nám film z
09. Čierna huba
10. Ruky visia
11. Masy
12. Ach jaj bože ľudia moji
13. Ponorková nemoc
14. Xmetov

Informácie k CD:
Bez ladu a skladu:
M. Kaščák – spev, klávesy, perkusie
P. Kaščák – basgitara, violončelo, spev
R. Kubica – saxofóny, perkusie, spev
R. Rybníček – bicie, perkusie
M. Beďatš – gitara
Hostia:
E. Némethová – spev
V. Mrázko – perkusie
Aranžmány: Bez ladu a skladu
Zodpovedný redaktor: J. Kinček
Hudobná réžia: P. Smolinský, F. Frešo

1990 Opus
2007 Opus a. s.
 

Zdroj: TS MusicServer