Možno ich máte doma niekde na povale, alebo ich už poničili generácie vašich priamych potomkov, či iných rodinných príslušníkov. O čom je reč? O starých praskajúcich vinylových platniach, ktoré v dobe dávno minulej vydával jediný slovenský vydavateľský monopol, a neraz na nich vyšli vskutku úžasné veci.

Možno ich máte doma niekde na povale, alebo ich už poničili generácie vašich priamych potomkov, či iných rodinných príslušníkov. O čom je reč? O starých praskajúcich vinylových platniach, ktoré v dobe dávno minulej vydával jediný slovenský vydavateľský monopol, a neraz na nich vyšli vskutku úžasné veci.

Doba sa mení závratnou rýchlosťou, a hoci sa zdalo, že staré vinylky sú v nenávratne, doba si ich návrat napokon vyžiadala, avšak ide o hudobné záležitosti zahraničných spevákov, ktorých cena ani náhodou nedosahuje sumu stodvadsať korún, ako tomu bolo za totality, keď sa na našom trhu nejakým omylom objavila licencovaná novinka zahraničného speváka (zväčša tak s polročným oneskorením oproti vydaniu v ostatnom svete), ale závratné sumy blížiace sa k tisíc korunám.

Ale to som odbočil niekam inam. Dôležité je, že vinylové platne vystriedali kazety a ani tie už dnes nevychádzajú, pretože ich vytlačil CD nosič. No a našťastie vydavateľstvo Opus znova ožilo v rukách správnych ľudí a oživuje svoj zachovalý a bohatý archív. No a pri vydávaní titulov nemyslí iba na fanúšikov domácej populárnej hudby, ale aj hovoreného slova. A prichádza s edíciou Najkrajšie rozprávky, v rámci ktorej vyjde takmer dvadsiatka CD albumov, s prevažne dvoma legendárnymi rozprávkami, ktoré majú v rodných listoch uvedené dokonca i sedemdesiate roky minulého storočia.

Treba samozrejme povedať, že ide o pôvodne záznamy, o príbehy, ktoré narozprávali legendárni slovenskí herci, teda jednoducho o diela, pri ktorých, priznajme si to úprimne, zaspávali mnohí z nás. Edícia vychádza v špeciálnom „protidetskom“ obale, čo znamená, že ide o nerozbitný obal, čiže aj keď naň dieťa omylom zatlačí, tak ostane nepoškodený, bez bookletov, len s príjemne pripraveným obalom, ktorého jednotný dizajn bude sprevádzať všetkých šestnásť postupne vydaných CD nosičov.

Prvou dvojicou novej edície sa stali rozprávky Šípová Ruženka a Kocúr v čižmách. Legendárne príbehy o vytúženej kráľovskej dcérke, ktorá sa v pätnástom roku svojho života pichne, presne podľa veštby trinástej sudičky, vretenom a zaspí až do momentu, kým ju nepríde prebudiť krásny princ, či dobrodružstvá štvornohého chlpáča v sedemmíľových čižmách, v ktorých putuje na skusy do sveta, hádam netreba ani pripomínať a zoširoka rozvádzať. Ako to už v rozprávkach býva dobrým zvykom, dobro tu víťazí nad zlom a poučenie prinášajú malým i veľkým. Pretože, osobne to priznávam bez mučenia, večerné domáce práce, či pohodlný oddych po bláznivom dni, si veľmi rád spríjemním práve touto edíciou.

Okrem vyčisteného zvuku a skvelých príbehov, je tu ešte jedna vec, ktorá sa mimoriadne oplatí. Rozprávky vo svojej dobe nahovorili dnes už skutočné herecké legendy, čo pre poslucháča znamená minimálne úžasný herecký prejav, ktorý dokázali títo umelci preniesť i mimo obraz, no vďaka ich podaniu si viete všetko reálne predstaviť.

Na prvej platni z tejto edície si preto môžete dosýta vychutnať Leopolda Haverla v netradičnej úlohe pesničkára, ktorý sprevádza príbehom o Šípovej Ruženke, ale i nezabudnuteľnú Evu Rysovú, Braňa Križana, či Stana Dančiaka. Punc dokonalosti v rozprávke Kocúr v čižmách zas dávajú Oldo Hlaváček, Ivan Mistrík, Eva Mária Chalupová, či Juraj Kukura. Netreba teda váhať, pretože táto edícia bude čoskoro rovnako legendárna ako tí, čo sa na jej tvorbe podieľali. Po každej stránke.


Vydavateľstvo: Opus, 2007
Celkový čas: 74:28

Linky: www.opus.sk, www.forzashop.sk, www.dvdbest.sk
 

Zdroj: TS MusicServer