Kapela nahrala svoj posledný radový album v roku 2004 a odvtedy mali akúsi tvorivú pauzu.

Kapela nahrala svoj posledný radový album v roku 2004 a odvtedy mali akúsi tvorivú pauzu. Na trhu sa síce objavilo živé DVD s názvom 10 let na cestě, ale s novými piesňami prichádzajú až v roku 2007. Album má názov Přítel člověka a po vypočutí zanecháva v poslucháčovi zvláštny dojem.

Už po prvej skladbe je jasné, že kapela prešla ďalším vývojom podobne ako v minulosti keď objavili „dechno“ štýl. Ten ich zvláštny štýl vznikol vtedy keď si povedali, že klasická zostava gitary, basa a bicie to nie je nič pre nich. Ich dlhoročná zostava bola zložená z dychových nástrojov: trumpeta, tuba, baskrídlovka, klarinet a tieto nástroje dopĺňal akordeón a samozrejme gitary a bicie. Na novom albume je hlavným nástrojom harmónium. Líder kapely Jarda Svoboda si na tvorivej dovolenke začal skladať nové piesne práve na tomto nástroji a tak sa logicky dostal až na nový album a do kapely. Z dychovej sekcie ale na novom albume už veľa nezostalo, takže pôvodná niekoľko členná zostava Trabandu sa zúžila na troch ľudí. Vlastne úplne pôvodná zostava bola tiež v trojke a tomu zodpovedá aj názov kapely trojband – traband. Väčšine síce názov Traband evokuje známe dvotaktné auto, ale to vraj nebol pôvodný úmysel zvolenia si tohto názvu.

Skladba Tak to mám rád možno evokuje niekomu dvojzmysel práve úvodnou vetou: „Tak to mám rád když ti jsi nahoře a já pod tebou“ ale myslím, že hlavný význam vety je vzťah človeka a Boha. Tá veta v tej chvíli získava akýsi charakter žalmu a nie je tajomstvom, že Jarda Svoboda má veľmi blízko ku gospelu, takže to vysvetľuje aj túto vetu. A celkovo je tento album textovo bližšie k tomuto štýlu. Skladba Dej mi, Bože dobrou ženu začína ako ľudovka, ale v momente keď sa pripoja bicie pôsobí trochu hip-hopovo, takže zasa jedna z charakteristických vlastností Trabandu, tvoriť fúzie z čohokoľvek a spájať zdanlivo nespojiteľné hudobné štýly. V skladbe Adam a Luna je brilantne napodobnený efekt, keď je skladba pustená reverzne, to znamená, že hrá od zadu. No a oni dokázali spevom napodobniť tento efekt.

Odkedy som prvýkrát počul Traband, boli mi sympatický práve vďaka ich nadhľadu nad muzikou a aj ich textami, ktoré sa snažia človeku prehovoriť do duše. Tento nový album Přítel člověka , naďalej zostáva v rovine na akú sme u tejto kapely zvyknutí. O tom, že kapela chce povedať aj niečo viac, ako dostať sa do hitparád, je aj to, že limitovaná edícia CD, ktorá vyšla spolu s knihou, a to nie je práve bežný postup, má o kapele má veľkú výpovednú hodnotu.

http://www.traband.net/

Zdroj: TS MusicServer