Ak sa o koncerte hovorí, že bol nezabudnuteľný a nezopakovateľný, myslí sa predovšetkým jeho výnimočnosť. O tej môže hovoriť i ostravská kapela Buty, ktorá sa v nedeľu 13. júla po dlhšom čase vrátila do Bratislavy, aby tu v klube Sparx odohrala svoj koncert. V čom bol však ich koncert taký jedinečný?

Kapela, ktorá má za sebou pomerne bohatú hudobnú históriu, totiž opäť stavila na komunikáciu s publikom. Samotná sa premenila na akýsi pomyselný Jukebox, do ktorého ste však nikde nemuseli hádzať mince, stačilo len nabrať odvahu a prísť si vysloviť svoje hudobné želanie priamo k pódiu. Možný výber až zo 100 piesní, ktorých zoznam ponúkali v predstihu už na svojej webovej stránke, bol dostupný i priamo v podniku.

Vyše dva a polhodinový koncert bol rozdelený na dva sety. Ten prvý otvorila pieseň s názvom 'Nemusí se vždycky v noci konat vražda' z albumu 'Ppoommaalluu' (1994). Z toho zazneli i 'Umírám' či 'Tramtárie', ktorú si vyžiadala a zároveň venovala svojmu manželovi jedna z fanúšičiek.

Komornejšiu klubovú atmosféru dopĺňala dobrá nálada hudobníkov, ktorí sa napriek menším zvukovým problémom neprestávali usmievať. Úsmev len občas odišiel lídrovi Radkovi Pastrňákovi, ktorý mal problém zapamätať si želania piesní od návalu ľudí pri pódiu. Nakoniec sa však aj tak dostalo na každého.

Druhá časť vystúpenia zaznamenala väčšiu reakciu publika pri piesni 'Malinkého ptáčka' (album Dřevo, 1995), ku ktorej má kapela natočený i videoklip. A hoci počas koncertu Buty orohrali takmer 30 piesní, jedna z najznámejších, 'Krtek', neodznela. Krátko po jedenástej hodine večernej sa rozlúčili s prídavkovou 'Cesta byla suchá' (album 'Rastakayakwanna', 1997).

Podľa slov bubeníka má teraz kapela pred sebou takmer dvojtýždňovú dovolenku. Hneď po nej odohrajú ďalšie dva slovenské koncerty 25. júla na festivale Lokal Life v Kežmarku a o deň neskôr na Žákovic Open v Trenčianskych Bohuslaviciach. Na Slovensku sa v rámci letnej sezóny predstavia aj 1. augusta na jarmoku v Stropkove.

Predkapelou Buty boli bratislavskí Salamander Band, zoskupení okolo pesničkára a skladateľa Romana Vámoša alias Salamandra. Z ich skladieb zazneli napríklad 'Rebriňák' či 'Dušička'.

Kompletný zoznam piesní koncertu Buty:

Nemusí se vždycky v noci konat vražda
Duj Duj Duj
František
Umírám
Nad stádem koní
Tlustá paní
Továrna
Jestli se ti chce
Tramtárie
Tata
Maso
Jednou ráno

Pusinka na prdel
Až já budu svatý
Jedno pivo
Štefan
Láska z brusláku
Mám jednu ruku dlouhou
Demáček
Rak
Olina
Trumpeta
Čenda a Tonda
Čůrky
Brutwanna
Malinkého ptáčka
Vrána
Hajcman Blues
Cesta byla suchá

Viac fotografií z koncertu Buty v bratislavskom klube Sparx vám prinesieme v zajtrajšom fotoreporte.

Text: Eva Brezovská
Foto: Magdaléna Vinterová

Súvisiaci interpreti: Buty