Košice, krátko pred ôsmou, chladný, veterný a daždivý štvrtkový podvečer, dav pred Steel arénou snažiaci sa na poslednú chvíľu dostať načas dovnútra. Vo vzduchu cítiť napätie a veľké očakávania – s chladným košickým vetrom si prišiel zmerať sily singapurský víchor, ktorý v svojom tele ukrýva malé žieňa menom Vanessa Mae.

Po viac ako polhodine čakania sa na pódiu objavil mnohopočetný ansámbel a hlavná hviezda večera Vanessa Mae. Jej hudobnú podporu zabezpečovalo 9 huslí, 3 violončelá, bubeník, „multifunkčný“ hudobník, gitarista, basák a klávesák. Celý tento mančaft hral vždy presne a kompaktne, no po celý čas hral na jednu hráčku a tou bola vždy večne vysmiata Vanessa Mae.

Koncert odštartoval komornejšou 'Sabre Dance', ktorú nasledovala latinsko-americká 'Havana Slide'. Atmosféra postupne gradovala, zvlášť vtedy, keď prišlo na rad kolo energických skladieb ako 'Contradanza' či 'Laughing Buddha'. Po sérií ďalších klasík nasledovalo vyvrcholenie večera, keď dav nabudili osvedčené hity 'Toccata', 'Storm' a nakoniec prídavok 'Sabre Dance Encore'. Zábavnou vložkou uprostred koncertu bolo šoumenské vystúpenie londýnskeho perkusionistu, ktorý hral na všetkom, čo mu prišlo pod ruky, vrátane detských hračiek či pivových fliaš (krátke sólo s pivovými fľašami malo z jeho krátkeho vystúpenia najväčší ohlas – zaujímavé poznanie).

Vanessa ani na chvíľu neskrývala svoj temperament, pódium sa zdalo byť pre ňu primalé. Po celý večer sa prihovárala k publiku, pričom občas musela ospravedlňovať menšie problémy so zvukom, ktoré ale našťastie neznížili celkový dojem z príjemného večera plného ázijského temperamentu.

Playlist: Sabre Dance, Havana Slide, Roxane’s Veil, Bolero, Solace, Tango de los Exilados, Contradanza, Laughing Buddha, Hocus Pocus, Destiny, Night Flight, Clear Like Ice, I’m a Doun, Bach Street Prelude, Widescreen, Emerald Tiger, Tribal Gathering, Red Hot, Toccata, Storm + prídavok: Sabre Dance Encore







Text a foto: Juraj Cagáň
Video: Zuzana Cagáňová

Súvisiaci interpreti: Vanessa Mae