Každoročné Bratislavské jazzové dni (ďalej už len BJD) sú opäť tu. Ani tento rok nevymenili tradičné miesto konania, hudobníci a fanúšikovia jazzu sa v piatok 24. októbra spoločne stretli v sálach Parku kultúry a oddychu. Za sebou máme teda prvú časť trojdňového jazzového maratónu, ktorého obsah vám teraz priblížime.

Úvodnou a otváracou kapelou tohtoročných BJD sa stali slovenskí Bukake. Pod touto značkou ich môžeme poznať od roku 2004. Trio zložené zo skúsených dlhoročných hudobníkov predviedlo piesne, v ktorých vynikli basové prednosti Martina Gašpara, bicie nástroje Marcela Buntaja, či prsty Juraja Tatára, ktoré behali po klávesoch častokrát závratnou rýchlosťou.



Krátko pred ôsmou hodinou večernou sa na pódiu objavila desiatka chlapov, aby čo najrýchlejšie pripravila pódium na ešte väčší počet ľudí. V zákulisí už totiž čakalo 15-členné maďarské zoskupenie s názvom Free Style Chamber Orchestra (FSCO). Ich hudba spájala prvky jazzu, ľudovej hudby, swingu či world music, ktoré sprevádzalo množstvo hudobných nástrojov. Úspechu sa dočkal i jeden ťažko identifikovateľný, pracujúci na báze verklíku a čiastočne pripomínajúci zvuk gájd.



Po FSCO pokračoval program na vedľajšom pódiu, na ktorom už boli pripravení odohrať prvú polhodinu svojho setu slovenskí Quasimondo. Ich hudba síce najmä zásluhou Mariana Jaslovského obsahovala jazzové prvky, tých hip-hopových tam však bolo o čosi viac. Formácia hrala na vedľajšom, alternatívam otvorenom pódiu, no väčší úspech by zrejme zožala na hip-hopovom festivale. Druhá polovica setu odohraná o hodinu neskôr tak pokračovala v divácky veľmi malom zastúpení.



Hlavné pódium sa už medzičasom pripravilo na americké trio The Bad Plus, jedného z hlavných headlinerov večera. Klaviristu Ethana Iversona, basistu Reida Andersona a bubeníka Davea Kinga po niekoľkominútovej jazzovej improvizácii doplnila speváčka Wendy Lewis. Navonok nevýrazná žena však zaujala svojím hlasom, ktorý prepožičala známym piesňam interpretov ako Nirvana ( s piesňou 'Lithium'), Bee Gees ( s piesňou 'How deep is your love') či Pink Floyd ('Comfortably numb'). Wendy Lewis spoločne s triom The Bad Plus boli veľmi dobrým výberom organizátorov BJD.



Peter Lipa, moderátor podujatia, predstavuje takmer po trištvrte hodine najočakávanejších z očakávaných hviezd dnešného programu. Vysokú latku, ktorú nasadili The Bad Plus s Wendy Lewis, zdá sa prekonala skupina troch basgitaristov S.M.V. Stanley Clarke, Marcus Miller a Victor Wooten si večer evidentne užívali, po celý čas boli vo výbornej nálade, ktorú sprostredkovávali aj za pomoci svojich nástrojov. Tie občasne pripomínali rozhovor, občas hádku, občas udobrenie, no vždy v maximálnom súzvuku. Množstvo ľudí stálo na stoloch či stoličkách, len aby dovidelo na troch profesionálov na pódiu. Lepšie zakončenie prvého dňa BJD si sály PKO nemohli vybrať.



Už dnes nás čaká druhá časť BJD, ktorej prvé tóny zaznejú už od siedmej hodiny večernej. Hodiny jazzu dnes zažijú i Košice a Komárno.

Text: Eva Brezovská
Foto: Igor Daniš