Hudba, zábava, smiech a farebné kostýmy, to všetko a ešte viac sa dalo vidieť v petržalskom Klube za zrkadlom vo štvrtok 27. novembra. V rámci projektu Art Of Livin organizovaného Občianskym združením Euforion sa stretli dve žánrovo podobné zoskupenia plné "zdravých bláznov".

Jedným z nich bola banskobystrická amatérska kapela Sto múch, ktorá verejne rozosmieva ľudí od roku 2005. Inak tomu nebolo ani v Petržalke, kde prevažná väčšina mužskej časti kapely odohrala koncert tradične v dalmatínskych kožuchoch. Speváčky a zároveň i tanečníčky Lucia Šusteková a Maca Vilhanová stavili zase na výrazné farby odevu a svoj bláznivý vzhľad.

Ich "outfit" viac-menej súhlasil aj s charakterom textov. Napríklad i v piesni 'Ženské body', ktorá bola sprevádzaná výrazným békaním členov kapely, doplnená hip-hopovým prejavom klávesáka a speváka Juraja Haška, či v skladbe 'Balada o využití byliniek v intímnej sfére', ktorej text tvorili prevažne slovné hračky. Počas vyše hodinového koncertu prezentovali najmä skladby zo svojho debutového albumu 'Z hrušky dole', ktorý vizuálne dopĺňali ukážkami z Macka Uška, či (po koncerte rockera/metalistu) Raťafáka Plachtu.



Ozvučenie nástrojov prešovských Chiki Liki Tu-a sa skončilo krátko po desiatej hodine večernej. Hudobné trio sa predstavilo publiku tradičným recesistickým spôsobom, ktorému patril nielen vizuálny, ale i auditívny charakter ich vystúpenia.

V tanečnom duchu sa niesli piesne 'Kuca paca' a evidentne jedna z najobľúbenejších u publika 'Monte Carlo (...v šušťakoch)'. Spomalilo sa pri piesni 'Kristína', o ktorej sa gitarista Ľuboslav Petruška kedysi vyjadroval ako o tej, ktorú už nemôže žiadna iná pieseň prekonať. Opak bol pravdou, snáď najznámejšou sa stala 'Laska moja de si', odspievaná za pomoci davu preplneného Klubu za zrkadlom.

V jeho priestoroch sa kapela objavila po takmer 11-tich rokoch. Podľa slov Ľuba Petrušku: "Kulturák je stále rovnaký, jediné, čo sa zmenilo, je počet divákov". Tí totiž pred začiatkom koncertu doslova zaplnili vestibul a miestnu pokladňu so snahou zakúpenia si vstupenky a následne aj samotné priestory DK Zrkadlový háj.

Záver tak prebiehal za výrazného hlasového prejavu samotných fanúšikov, ktorí sa pokúšali privolať členov kapely naspäť na pódium pasážou textu metalovo ladenej piesne 'Poďme všetci'. To sa im však už nepodarilo, krátko pred pol dvanástou sa koncert oficiálne skončil.



Text: Eva Brezovská
Foto: Magdaléna Vinterová

Súvisiaci interpreti: Chiki Liki Tu-a