Zaplnené prešovské Véčko a klub Holičstvo vo Svidníku zažili v posledný predvianočný víkend (19. a 20. decembra) dve energické vystúpenia žijúcej legendy československého alternatívneho rocku - spoza rieky Moravy dorazila Mňága & Žďorp. Pripravili sme pre vás autentickú foto-video reportáž z oboch koncertov.

Koncert v prešovskom Véčku – Fili a spol. na plný plyn

Prvá časť z dvojdielneho predvianočného koncertného príbehu Mňágy & Žďorp z potuliek na východe Slovenska sa začala v prešovskom Véčku, ktoré navštívilo nemálo fanúšikov bažiacich tak po starých dobrých hitovkách, ako aj po nových vydarených kúskoch v podaní tejto veselej moravskej kopy muzikantov. A tak tomu aj nakoniec bolo – v playliste večera sa ocitli tak pesničky z posledného rádového albumu 'Na stanici polární' (Na stanici polární, Rajčata a růže, Píseň kostelní, Na svobodě) ako aj všetky podstatné hity zo starších albumov vrátane skladieb prebratých od obľúbencov kapely – 'Chtít chytit vítr' (V. Merta), 'I cesta může být cíl' (O. Janota), 'Nagasaki Hirošima' (K. Plíhal) a "crazy" prídavok 'Thunderstruck' (AC/DC).

Koncert začal vo veľkom tempe 'Písničkou pro tebe', po ktorej nasledovala viac ako dvojhodinová smršť chytľavých melódií á la Mňága. Davy a iní "hroziči" boli v tranze hneď od samého začiatku ako aj po zvyšok koncertu a niet divu - počiatočné vysoké tempo kapela neustále stupňovala, Petr Fiala spolu s kapelou spievali a hrali ako o život, človek sa až "bál", kde to všetko v tento večer skončí.

Atmosféru večera do seba plnými dúškami nasala skladba 'Ajlavjú', ktorá sa natiahla na 12 minút vďaku nekonečnému Tibíkovmu sólu na saxofón (sprevádzaný kapelou s plnou perkusionistickou výzbrojou). Táto živá "ajlavjú pochodeň" prešla celým davom, aby nakoniec zakončila skladbu na pódiu so všetkou pompéznosťou. Dav nemenej nadšene reagoval aj na ostatné hitovky, ktorých počas večera odznelo neúrekom (Hodinový hotel, Spaste svoje duše, Ne teď ne,...).

Veľmi zábavnou vložkou večera boli gratulácie bubeníkovi k 44. narodeninám. Darček v podobe plyšového medveďa si následne aj zahral skladbu na bicích. Dav sa pridával a hecoval smädných hudobníkov s futbalovými chorálmi "na-zdra-víčko, na-zdra-víčko". Nezabudnuteľným bol aj záverečný "vypaľovák" 'Thunderstruck' v podaní občasného hard-rockového speváka - basáka Petra Nekužu. Pri tomto náreze požičanom od AC/DC, ktorý bol zároveň aj bodkou večera, mali reproduktory čo robiť, aby to ustáli. Prešovské Véčko zažilo skvelý klubový koncert, v ktorom išla kapela doslova nadoraz.

Playlist Véčko: (viď. prvé foto) + bonusy: Ne teď ne, Chtít chytit vítr, Klec v kleci, Thunderstruck




Mňága & Žďorp - 'Písnička pro tebe' (live, Prešov - Véčko, 19.12.2008)


Mňága & Žďorp - 'Goin' Blind' (live, Prešov - Véčko, 19.12.2008)


Mňága & Žďorp - 'I cesta může být cíl' (live, Prešov - Véčko, 19.12.2008)


Mňága & Žďorp - 'Nagasaki Hirošima' (live, Prešov - Véčko, 19.12.2008)

Po hodoch neboleli bruchá – sobotný koncert v Holičstve (Svidník)

Po nezabudnuteľnom prešovskom vystúpení sa Mňága (a aj reportéri Hudba.sk) presunula do klubu Holičstvo vo Svidníku, aby potvrdila, že piatková horúca noc nebola žiadnou náhodou. Na malé slovenské turné (Bratislava-Prešov-Svidník) vyrazila Mňága & Žďorp v zložení dobre známom z posledných rokov: Petr "Fili" Fiala (spev, gitara), Martin Knor (gitara, mandolína), Jaromír "Jaryn" Mikel (gitara), Petr "Neky" Nekuža (basa), Pavel "Koudyš" Koudelka (bicie) a Jiří "Tibík" Tibitanzl (dychy, klávesy). Títo dobre zohratí páni, ktorí to v Prešove poriadne rozbalili, sa nenechali zahanbiť ani vo Svidníku.

Počas sobotného koncertu odzneli všetky skladby z predošlého dňa (len v rozdielnom poradí), neodznela jedine bonusová vypaľovačka 'Thunderstruck', na ktorú asi už chýbala energia - predsa len, piatkový záťah vo Véčku musel stáť kapelu mnoho síl. Ale je sympatické, že napriek tomu všetkému dokázala Mňága aj vo Svidníku strhnúť atmosféru na svoju stranu a odohrať koncert bez slabých miest. Napriek tomu, že títo hudobníci už nie sú žiadne mladšie ročníky, pôsobia na pódiu veľmi mlado a nikto nepochybuje, že ich hranie aj naďalej baví.

Publikum, ktoré v Prešove reagovalo od samého začiatku, sa vo Svidníku prebúdzalo len postupne, atmosféra ale gradovala od skladby ku skladbe a ku koncu už boli všetci Svidníčania na nohách - tancovali a spievali, čo to dalo. "Hroziči" si takisto mohli vychutnať, ako gitarista Martin Knor odohral v dave pod pódiom takmer celú skladbu 'Spaste svoje duše', ktorú zakončil Petr Fiala na bicích a bubeník Koudyš za mikrofónom (viď. video). Táto hravá vložka bola jedným z vrcholov večera, aj keď je ťažké hovoriť o vrcholoch pri vystúpení, ktoré malo silný drajv od začiatku až do konca.

Pred skladbou 'Na svobodě' (z albumu Na stanici polární), ktorej autorom je Martin Knor, sme sa od Petra Fialu dozvedeli, že "Martin si privyrába tým, že sedí doma a že keď ho napadne obzvlášť tvrdý riff nevhodný pre našu mäkkú kapelu, (pretože my podporujeme kampaň „Legalizujte mäkké kapely“ a nemôžeme hrať každý tvrdý riff, ktorý sa naskytne) poskytne Martin tento riff nejakej americkej skupine tak ako minule, keď sa tá skupina toho chytila a zarobila na tom dosť peňazí. Takže Martinovi hovoríme, že by sme možno mohli aj my byť tou tvrdou kapelou, a možno aj tou natvrdlou."

Či už Mňága pôjde "tvrdou" alebo "mäkkou" cestou, po týchto dvoch koncertoch je aj naďalej jasné, že ich "cesta bude mít cíl".

Playlist Holičstvo: (viď foto) + bonusy: Ne teď ne, Klec v kleci, Chtít chytit vítr




Mňága & Žďorp - 'Píseň kostelní' (live, Svidník - Holičstvo, 20.12.2008)


Mňága & Žďorp - 'Člověk nového typu' (live, Svidník - Holičstvo, 20.12.2008)


Mňága & Žďorp - 'Spaste svoje duše' (live, Svidník - Holičstvo, 20.12.2008)


Mňága & Žďorp - 'Nejlíp jim bylo' (live, Svidník - Holičstvo, 20.12.2008)

Frontman Petr Fiala pred prešovským koncertom pre Hudba.sk poskytol exkluzívny rozhovor, ktorý už čoskoro nájdete v sekcii rozhovory.

Autor a foto: Juraj Cagáň
Video: Juraj Cagáň, Zuzana Cagáňová

Súvisiaci interpreti: Mňága A Žďorp