V sobotu 31. januára sa v Prahe uskutočnil už údajne naozaj "posledný" koncert slovenskej neopunkovej legendy Inekafe, ktorý ponúkol všetko, čo si fanúšikovia mohli želať. Koncert sa mal pôvodne konať v Športovej hale Folimanka, avšak pre obrovský záujem fanúšikov sa nakoniec organizátori rozhodli koncert presunúť do väčšej haly - Incheba Arény. Prinášame vám reportáž a exkluzívne fotografie z podujatia.

Brány haly sa otvorili krátko po šiestej hodine popoludní, aj keď už dlho pred samotným otvorením pred halou stálo množstvo ľudí, ktorí netrpezlivo čakali na začiatok koncertu. Počasie bolo mrazivé, ale keďže nepršalo, len občas poletoval sneh, všetci čakanie zvládali s úsmevom na perách a v dobrej nálade.

Pred samotnou skupinou Inekafe, o ktorej bol jednoznačne tento večer, sa krátko po 20:00 predstavila bratislavská rocková formácia From Our Hands. Skupina spolu funguje od začiatku roka 2007 a aj keď ju zrejme väčšina fanúšikov v hale pred začiatkom koncertu nepoznala, určite si po koncerte našla nových priaznivcov. Hala už bola naplnená takmer na maximum, keďže sa v nej tiesnilo približne 4500 ľudí, a hudba skupiny From Our Hands, ktorá odohrala skladby ako 'Fake Romances', 'Let It Burn' alebo 'River Flows', ich určite v ničom nesklamala. Aj keď táto kapela mala o poznanie tvrdšie tóny ako Inekafe, bola dobrým výberom predkapely a prichystala už aj tak skvelú atmosféru pred hlavným bodom večera.

Tým bolo jednoznačne posledné vystúpenie kapely Inekafe, ktorá sa na pódiu za ohlušujúceho kriku a hluku objavila presne podľa programu o 20:45. Konečne sa tak začalo to, kvôli čomu merali do Prahy niektorí fanúšikovia desiatky až stovky kilometrov. Bez dlhých rečí sa Vratko, Forus, Dodo a Wayo pustili do hrania a svoj koncert začali piesňou 'Peter'. Ako Vratko na začiatku sľúbil, kapela odohrala piesne zo všetkých svojich albumov, čo muselo potešiť všetkých fanúšikov. Odznela aj úplne prvá pieseň, ktorú skupina zložila a nahrala, ktorou je 'Leto na Ukrajine' z roku 1996, či o rok staršia pieseň 'Sám proti všetkým'.

Z albumu 'Vitaj!', ktorý kapela vydala v roku 1998, odzneli piesne ako 'Veľkou palicou' alebo '090X'. Z roku 1999, kedy vyšiel album 'Čumil', nechýbali hity 'Vianoce' a 'Čumil', a z albumu 'Je tu niekto?' zazneli skladby ako 'Petra', 'Ráno', 'Úspešne zapojení', alebo '30. február'. Z platne 'Príbeh' na koncerte odzneli 'Ďakujeme vám', 'Biely hotel' alebo 'Telefónne číslo' a z posledného albumu s názvom 'Bez udania dôvodu' kapela odohrala napríklad '120 čísel pod zemou', 'Opäť na streche', či 'Spomienky na budúcnosť'.

Piesne 'Biely hotel' a 'Ráno' boli odohraté na klavíri v podaní špeciálneho hosťa Petra Preložníka zo skupiny Fermata. Vzhľadom na špeciálne, klávesom prispôsobené aranže sa obe niesli v pomalších tónoch a spolu s Vratkom ich spievala celá hala. Diváci museli byť za svoj spevácky výkon kapelou pochválení, piesne odzneli s publikom naozaj veľmi dobre. Po emotívnej klavírnej časti koncertu kapela pokračovala vo svojom punku, pričom v záverečnej časti nechýbalo ani menšie sólo bubeníka Doda a samozrejme gitarové sóla.

Skupina predstavila aj svoju novú pieseň s názvom 'Deja vu', ktorá na tomto koncerte odznela vôbec po prvýkrát. Na záver nemohla odznieť žiadna iná skladba ako 'Záverečná', ktorou sa krátko po pol jedenástej večer ukončil celý koncert a s ním aj vystupovanie skupiny Inekafe na hudobnej scéne.

Takmer každý si určite všimol prítomnosť viacerých kamier - ako bolo avizované pred koncertom a čo aj Vratko uviedol počas koncertu - celý koncert sa nahrával a skupina z neho plánuje vydať DVD. Na trhu by sa malo objaviť do Veľkej noci a tí, ktorí si DVD objednajú z webovej stránky Inekafe.sk, ho budú mať o polovicu lacnejšie. Správa, že z podujatia bude natočené DVD, vzbudila u publika, zloženého prevažne z mladších ročníkov, radosť, ktorou bol sprevádzaný celý koncert. Na prednom obale DVD by sa mala objaviť fotka, ktorá túto radosť zachytáva - vznikla, keď sa členovia kapely otočili chrbtom k publiku, aby tak bolo vidieť nielen ich, ale aj prítomných fanúšikov na koncerte.

Koncert prebiehal bez vážnejších komplikácií a organizácia bola zvládnutá na výbornú. Vybavovanie vstupov do haly bolo trochu zdĺhavejšie, ale pri takom počte ľudí sa s tým muselo počítať. Po koncerte zase odchádzala veľká časť slovenských skalných fanúšikov spolu s moravskými a českými v nočných vlakoch naspäť domov, avšak tie boli úplne preplnené, tak sa po veľkej eufórii z koncertu začalo menšie cestovateľské trápenie. Určite si však väčšina zúčastnených aj napriek tomu mohla spokojne povedať, že stálo za to prísť sa na posledný koncert Inekafe pozrieť až do Prahy. Bola to totiž rozlúčka, ako má byť.

--
Text: Peter Mačanga, Tomáš Lacika
Foto: Tomáš Lacika





Zoznam odohraných piesní od Inekafe:

1. Peter
2. Skús to ďalej
3. Mýtna
4. Kto na to príde
5. Veľkou palicou
6. Plán
7. Čo chcú
8. Petra
9. Sám proti všetkým
10. Opäť na streche
11. Telefónne číslo
12. 090X
13. Biely hotel (piano verzia)
14. Ráno (piano verzia)
15. Úspešne zapojení
16. Závisť
17. Čumil
18. 120 čísel pod zemou
19. 30. február
20. Prečo je to tak
21. Leto na Ukrajine
22. Starý pán
23. Spomienky na budúcnosť
24. Ružová záhrada
25. Svätý pokoj
26. Deja vu
27. Vianoce
28. Kašovité jedlá
29. Ďakujeme vám
30. Záverečná

Súvisiaci interpreti: From Our Hands, Inekafe