V košickom klube Veritas sa v sobotu 21. marca 2009 odohral ďalší zo série dekadentných večierkov alternatívnej formácie Čisté tvary. Podporu jej poskytli bratislavskí The Ills a početná skupina návštevníkov čakajúca na lístky v dlhom zástupe. A naozaj ju potrebovali - koncert sprevádzali viaceré komplikácie. Ale poďme pekne po poriadku...

Koncert bol krstom živého DVD, ktoré zmapovalo živé januárové vystúpenie Čistých tvarov v Slovenskom rozhlase v rámci relácie Pohoda_Live, no zároveň bol aj posledným vystúpením kapely v rámci Rita von Anarchia Tour_FM, prostredníctvom ktorého prešli skrz-naskrz celým Slovenskom.

Priebeh koncertu (našťastie len do malej miery) ovplyvnili dve komplikácie. Prvá bola logistická, keď obe kapely na dlhý čas odstavila porucha vozidla na diaľnici pri Liptovskom Jáne (viď foto č. 2-5 v galérii článku). Vozidlo sa našťastie podarilo opraviť, takže obe kapely nakoniec šťastlivo (aj keď s meškaním) dorazili na miesto (vý)činu.

Druhou komplikáciou bola (trochu aj zábavná) momentálna indispozícia gitaristu Čistých tvarov Rada Chrzana, ktorú sa síce počas večera nepodarilo "opraviť" a spôsobila mierne oneskorenie koncertu, no úroveň vystúpenia to našťastie zásadne neovplyvnilo.

Prvé tóny dekadentného večierku patrili bratislavskej inštrumentálnej formácii The Ills , ktorej vystúpenie malo zaujímavú, temnú atmosféru, ponímajúcu sa miestami na The Cure či Sigur Rós, veď ako kapela sama o sebe vraví: "Voláme sa The Ills a robíme hudbu, ktorá je ovplyvnená tým, čo počúvame. A radi sa pozeráme na svoje topánky." The Ills tvoria Martin Krajčír (gitara), Simona Sameková (klávesy), Ľubo Hodas (bicie) a Filip Drábek (basa).

Po potemnelom ambiente v podaní The Ills prišli na rad hlavné postavy večera – Čisté tvary v zložení Juraj "Doktor" Péč (spev, klávesy), Ondrej "Wecker" Gregor (spev, basgitara), Matej "Plecho" Pliešovský (bicie) a Radoslav Chrzan (gitara). Napriek menším problémom so zvukom "čistotvaráci" znovu len potvrdili, že do hudby vkladajú enormnú energiu a že sú pýchou slovenskej alternatívy. Táto vnútorná energia sa pri koncertoch v momente mení na energiu kinetickú, zvlášť v priestore pod pódiom. Veľmi autentickou a výnimočnou výpoveďou sú texty Juraja Péča ako aj aranžmány, ktoré nadobudli súčasnú podobu aj vďaka producentovi oboch albumov ('Meskalín', 'Rita von Anarchia') Oskarovi Rózsovi.

Čisté tvary dokazujú, že hitom sa môžu stať aj skladby, ktoré majú silný vnútorný obsah a nemajú primitívnu a vopred vykalkulovanú štruktúru. Takýmito skladbami sa popri nadčasovom 'Meskalíne' postupne stávajú aj 'Lámem svoj hnev', 'Krídla', 'Éter', 'Rituál', 'Mars 999'...












--
Autor a foto: Juraj Cagáň
Foto galéria 2-5: Ema Garajová, Filip Drábek
Video: Juraj Cagáň, Zuzana Cagáńová

Súvisiaci interpreti: Čisté Tvary, The Ills