Švédski In Flames, jedna z najväčších hviezd súčasného melodického death-metalu, vystúpili 2. apríla 2009 v košickom Jumbe, ktoré sa v tom čase poriadne otriasalo v základoch. Extrémnu metalovú dávku výrazne znásobil koncert maďarských Superbutt, ktorí boli viac než len vhodnou predkapelou.

Zvýšený výskyt do čierna zaodetých ľudí pred Jumbo centrom bol veľmi dobrým navigačným bodom pre cezpoľných, ktorí hľadali miesto koncertu jednej z najvýznamnejších metalových kapiel súčasnosti – švédskych In Flames. Súdiac podľa ešpézetiek áut parkujúcich po okolí pritiahlo toto silné meno davy z celého Slovenska.


Veľmi vhodnou a sympaticky pôsobiacou predkapelou boli maďarskí Superbutt, ktorí v minulosti poskytli support viacerým významným kapelám (Soulfly, Clawfinger, Pro Pain,...). Ich krátke, no profesionálne vystúpenie, bolo ideálnou warm-up predjazdou pre hlavnú hviezdu večera.
Playlist Superbutt: 'Broken Nose', 'Warshaway', 'Mother’s Day', 'Denied', 'Figure', 'Gone Far', 'Last Call', 'Better Machine', 'Fishmachine', 'Pioneer'.


Death metal is not dead. Práve naopak, In Flames pôvodom zo švédskeho Gothenburgu svojim účinkovaním dokazujú, že aj v tomto hudobnom žánri je ešte stále o čo stáť. Kapela fungujúca úctyhodných 19 rokov ponúkla v tento štvrtkový večer to najlepšie zo svojej novšej éry po roku 1995, keď do kapely nastúpil charizmatický spevák Anders Fridén so širokým hlasovým záberom. Doplnil tak energiou nabité trio Björn Gelotte (gitara), Peter Iwers (basa) a Daniel Svensson (bicie). Viac ako 1,5-hodinové, inštrumentálne takmer bezchybné vystúpenie bez slabších miest, v ktorom sa striedali death-metalové smršte najväčšieho kalibru s cross-overovými aj baladickými vsuvkami, muselo byť pre skalných fanúšikov nezabudnuteľným zážitkom.

Navyše spevák Anders(Košíc) Fridén preukázal viackrát svoj nadhľad a zmysel pre humor. Fľašu s vodou, ktorá doletela na pódium, okomentoval: „Nehádžte prosím na pódium vodu, ja pijem pivo.“ Hneď na to položil nekompromisnú otázku publiku: „Ktorý z vás to bol?!“. Keď sa dotyčný prihlásil, Anders nekompromisne poznamenal: „Ok, Teba si budem pamätať!“. Pred záverom koncertu po odohraní skladby Trigger poznamenal: „...a teraz zahráme niečo pre dámy“, na čo sa spustila hlučná metalová kanonáda.

Kvalitný death-metalový koncert, ktorý sa (súdiac podľa seba) musel páčiť aj vnímavému metal-nevyhľadávajúcemu poslucháčovi.

Playlist In Flames:
'Pinball Map' (album Clayman, 2000)
'Delight & Angers' (A Sense Of Purpose, 2008)
'Drifter' (Reroute To Remain, 2002)
'Colony' (Colony,1999)
'The Hive' (Colony,1999)
'Cloud Connected' (Reroute To Remain, 2002)
'Alias' (A Sense Of Purpose, 2008)
'Move Through Me' (A Sense Of Purpose, 2008)
'Only For The Weak' (Clayman, 2000)
'Touch Of Red' (Soundtrack To Your Escape, 2004)
'Disconnected' (A Sense Of Purpose, 2008)
'Come Clarity' (Come Clarity, 2006)
'The Quiet Place' (Soundtrack To Your Escape, 2004)
'Egonomic' (Reroute To Remain, 2002)
'Trigger' (Reroute To Remain, 2002)
'Take This Life' (Come Clarity, 2006)
'My Sweet Shadow' (Soundtrack To Your Escape, 2004)









--
Autori: Juraj Cagáň, Daniel Kocúr
Foto: Juraj Cagáň
Video: Juraj Cagáň, Zuzana Cagáňová